Experiență Erasmus VET în Cipru: Învățare și Descoperire Culturală

În perioada 30 martie – 15 aprilie am participat la proiectul Erasmus VET de formare profesională desfășurat în Paphos, Cipru. De-a lungul întregii experiențe am avut ocazia să îmbinăm activitățile educaționale cu explorarea culturală.

Am avut parte de o experiență formativă atât din punct de vedere profesional și cultural, cât şi din punct de vedere personal.

Este un proiect de autodescoperire, fiind contextul ideal în care se ne dăm seama dacă vocația de cadru didactic este potrivită pentru noi sau nu, într-un mediu în care ieșim din rutină și ne depășim propriile limite.

Am ajuns în Paphos cu mult entuziasm și nerăbdare. Primele zile au fost destinate descoperirii frumuseților locale: am vizitat câteva obiective turistice celebre precum Tombs of the Kings, faleza și portul Paphos, pentru a ne familiariza cu orașul și am fost la Paphos Zoo, una dintre cele mai diverse grădini zoo din Europa unde am avut parte de o interactiune memorabilă cu lemurii.

De-a lungul întregului proiect, am avut ocazia să privim cele mai importante atracții turistice și culturale prin ochii localnicilor, datorită coordonatorilor care ne-au însoțit.

Pe 2 aprilie, am început oficial practica la școala Pallikarides, unde, am fost întâmpinați călduros de cadrele didactice și de elevi. La început, am observat activitatea și am participat la o parte din lecții, ceea ce ne-a permis să înțelegem mai bine metodele de predare utilizate.

Am asistat la ore de matematică, științe și limbi străine, putând apoi să facem o comparație între abordările pedagogice din sistemul de învățământ cipriot și cele de acasă.

Am avut oportunitatea să schimbam impresii cu profesorii și să împărtășim metodele noastre de predare, să lucrăm în echipă cu elevii și să le oferim feedback. În plus, am organizat ateliere tematice pe subiecte precum educația pentru mediu și utilizarea tehnologiei în educație, subiecte din ce în ce mai relevante în perioada aceata.

Următoarele zile au fost pline de activități educative și culturale. În sala de conferințe de la Kissos Hotel, am fost împărțiți în două grupe pentru diverse activități, cum ar fi discuțiile despre problemele de mediu, dezbaterea soluțiilor punctuale și modul în care concepte precum reciclarea, reutilizarea și compostarea trebuie expuse celor mici.

De asemenea, am vizitat două dintre cele mai importante orașe din Cipru, Limassol și capitala, Nicosia. Am traversat granița în partea turcească a țării unde, dualitatea culturală și discrepanța dintre cele două popoare se poate observa la orice pas.

Săptămâna a continuat la Kissos cu prezentări și sesiuni de informare legate de global warming și problemele de mediu care ne pun în pericol planeta, soluțiile acestora și modul cel mai eficient de a prezenta importanța protecției mediului elevilor.

De asemenea, am vizitat școala gimnazială și liceul pentru a vedea laboratorul tehnologic unde, cu ajutorul celorlalți elevi și al domnului profesor, am confecționat diferite obiecte cu ajutorul aparaturii din dotarea școlii.

În centrul vechi al orașului, am vizitat cele mai vechi unități de învățământ, am învățat despre istoria învățământului în Cipru și despre cum civilizații precum cea britanică și-au lăsat amprenta asupra țării din toate punctele de vedere.

Nu puteam rata explorarea situl arheologic de pe faleza, amfiteatrul farul și plaja Coral Bay aflate la mică distanță de Hotelul Avlida la care am fost cazați.

Pe 13 aprilie, în urma unor aventuri memorabile cu mijloacele de transport în comun din oras, am ajuns la Tala, satul pisicilor aflat la aproximativ 20 km de zona turistică a Paphosului. Am vizitat Mănăstirea Sf . Neophytos și Cats Sanctuary unde am avut parte de o interactiune minunată cu cele peste 500 de pisici adorabile.

Erasmus înseamă schimbare, asa cum doamna profesoară care ne-a însoțit afirmă adesea, dar am adauga că înseamnă și dezvoltare, experiență, oportunitate, descoperire și un cumul de momente frumoase.

Această experiență ne-a oferit nu doar cunoștințe profesionale valoroase, ci și o nouă perspectivă asupra viitoarei cariere. Proiectul s-a încheiat pe 15 aprilie, când ne-am întors acasă, putând afirma încrezătoare că am avut parte de una dintre cele mai frumoase experiente din liceu.

Distribuie