Elevii de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” din Rm. Vâlcea descoperă Cipru prin Programul Erasmus

Într-o eră în care mobilitatea internațională este esențială pentru dezvoltarea personală și profesională, programul Erasmus continuă să ofere elevilor oportunități de neuitat.

Noi suntem elevii Colegiului Național de Informatică “Matei Basarab”, profilul mate-info, care am avut recent privilegiul de a lua parte la o experiență definitorie atât din punct de vedere educational, cat și personal, în Cipru.

O Aventură Educațională și Culturală

Pentru noi, Cipru nu a fost doar o destinație turistică, ci si un loc unde am învățat și ne-am dezvoltat.

În proiectul Erasmus Vet am putut vedea o altă modalitate de învățare, mult mai eficientă și plăcută. Am ales să aprofundăm partea de web design, iar împreună cu tutorele de practică, timp de 2 săptămâni am realizat un site complex. Sistemul de învățare a fost total diferit, însă l-am apreciat foarte mult.

Am început cu o scurtă introducere, unde am avut parte și de noțiunile teoretice, după care am fost lăsați să ne exprimăm creativitatea. Primeam o temă despre pagina de site pe care trebuia sa o creem, iar următoarea zi îi adresăm tutorelui de practică întrebările pe care le aveam. În acest mod învățarea a fost mult mai eficientă și rapidă, rămânând cu foarte multe informații acumulate.

Integrarea în Cultura Locală

Dincolo de orele de curs, timpul petrecut în Cipru ne-a oferit ocazia de a ne integra în cultura locală. Insula, cunoscută pentru ospitalitatea sa, ne-a permis să descoperim tradițiile, gastronomia și istoria tarii.

Plimbările prin orașele istorice, vizitele la siturile arheologice au fost doar câteva dintre activitățile care ne-au ajutat să înțelegem și să apreciem cultura cipriotă.

Oamenii sunt foarte ospitalieri, primitori si emana o caldura aparte. Ne-au făcut să ne simțim ca acasă inca de la început. Porind de la personalul hotelului pana la simplii oameni de pe strada, am reusit sa creem conexiuni si sa petrecem timp de calitate ce ne va servi drept amintire tot restul vietii.

Oportunități și Provocări

“Erasmus schimbă vieți si deschide miți”, citatul reprezentativ pentru proiect, poate părea prea mult spus, însă o dată ce participi, vorbele ți se par prea puține pentru a explica ce simți.

Fiecare dintre noi și-a imaginat înainte de plecare experiența la care va lua parte,insa putem spune acum, la final ,ca ne-a fost întrecută orice așteptare. Am avut parte de provocări și de experiențe din care am avut multe de învățat.

Au fost două săptămâni care au trecut mult prea repede, săptămâni în care am legat prietenii, ne-am plimbat și ne-am demonstrat ca orice situație are rezolvarea ei.

Desigur, asa cum am precizat anterior, programul Erasmus nu este lipsit de provocări. Adaptarea la un nou sistem educațional și la o nouă cultură poate fi dificilă. Cu toate acestea, am reușit să depășim aceste obstacole, demonstrând flexibilitate și deschidere către noi experiențe.

La început, am simtit diferenta ritmului diferit al vieții de acolo și al modului de predare, dar asta ne-a ajutat să devenim independenți, sa ne deschidem noi orizonturi și să ne dezvoltăm abilități de gestionare a timpului.

Concluzii și Perspective de Viitor

Experiența Erasmus Vet din Cipru a avut un impact semnificativ asupra noastră, contribuind nu doar la dezvoltarea academică, ci și la creșterea noastră personală.

Recomandăm tuturor elevilor să profite de această oportunitate. Erasmus nu este doar despre a studia în străinătate, ci despre a învăța să trăiești și să te dezvolți într-un mediu multicultural.

Astfel, programul Erasmus rămâne un instrument valoros pentru tinerii din România și din întreaga Europă, promovând schimbul cultural și educațional și pregătindu-i pentru un viitor globalizat.
Cipru, cu peisajele sale pitorești și cultura sa bogată, a fost, fără îndoială, un loc de neuitat pentru noi.

Neagoe Daria-Maria și Dinică Andreea Ruxandra eleve în clasa a XI-a profil matematică-informatică

Distribuie