Daniela Oteşanu taxează măsurile economice anunţate de Guvernul liberal

„Măsurile economice anunţate de Guvernul liberal aduc aminte de măsurile economice catastrofale adoptate de Guvernul democrat-liberal din 2010. Se anunţă din nou tăieri cu 25% ale salariilor în sistemul bugetar, precum şi limitarea investiţiilor publice”, afirmă Daniela Oteşanu, deputat PSD Vâlcea.

Parlamentarul social-democrat vâlcean, reaminteşte faptul că, în 2010, Guvernul democrat-liberal a anunţat reducerea tuturor salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi o îngheţare a angajărilor în sistemul public, astfel încât să fie permisă o angajare la şapte plecări din sistem.

„Măsura a fost adoptată pe fondul crizei economice mondiale din 2008, care a început să se simtă în România în 2009.
Discursul din 2010 este foarte similar cu cel din 2020, încercând a se da vina pe bugetarii “leneşi şi prea bine plătiţi”. Rezultatul a fost că milioane de vieţi au fost distruse, sute de mii de români au fost aruncaţi în sărăcie, şi am ajuns să avem o economie şi mai slabă. Practic, revenirea economică a României s-a făcut mult mai greu din cauza măsurilor luate de Guvernul democrat-liberal.

Acum se încearcă aceleaşi soluţii care şi-au arătat ineficienţa, şi se apelează, din nou, la imaginea proastă pe care o au unii bugetari şi la o campanie de demonizare, care să gâdile sensibilităţile neoliberale.

În primul rând vreau să abordez tema greşită a bugetarilor “prea mulţi”, în România avem un număr de 1.200.000 de angajaţi în sistemul public. Aceştia reprezintă aproximativ 20% din totalul numărului de angajaţi din România, ceea ce ne plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

Spre comparaţie, în Cipru 21% dintre angajaţi sunt bugetari, în Estonia 22%, în Croaţia 23%, în Franţa 33%, în Danemarca 34%, în Belgia şi Suedia 36%.
De asemenea, în ultimul raport EUROSTAT se arată că bugetarii români sunt printre cei mai productivi din Uniunea Europeană, şi au creat 13% din valoarea adăugată a economiei la nivel naţional.

Mai mult, când vorbim de bugetari, ne referim şi la medici, profesori, poliţie, pompieri, asistenţă socială etc. În fapt, în administraţia publică centrală şi locală, cu excepţia categoriilor menţionate mai sus, sunt angajaţi aproximativ 150.000 de bugetari, care reprezintă doar 8% din totalul angajaţilor din sistemul public.

În al doilea rând, măsurile de asuteritate propuse vor degrada, cu certitudine, climatul economic actual. Toţi economiştii contemporani susţin că Guvernele trebuie să adopte măsuri anti-ciclice, ce se pot cristaliza prin tăierea taxelor şi promovarea consumului în perioade nefaste, şi prin creşterea taxelor atunci când aceasta are un trend ascendent.

Tăierea salariilor angajaţilor din mediul public va duce la o scădere a consumului şi a puterii de cumpărare, care va afecta în definitiv inclusiv mediul privat, ce va avea mai puţine comenzi, fapt care va duce la o reducere a capacităţii de regenerare a economiei.

De asemenea, pentru susţinerea economiei, Guvernul va trebui să adopte o nouă strategie, – similară cu cea a lui Roosevelt de după perioada crizei economice din 1933; care să se bazeze preponderent pe investiţii publice, în infrastructura rutieră, şcoli şi spitale, astfel încât să creeze cerere de materiale pentru mediul privat şi locuri de muncă pentru sutele de mii de români care şi-au pierdut locul de muncă.

Evident, nu cred că liberalii sunt capabili de măsuri pozitive, ci vor continua să avanseze lozinci referitoare la “bugetarii de lux”, “aparatul bugetar mult prea încărcat”, precum şi campanii media de demonizare a acestora. Măsurile pe care le vor adopta vor fi de austeritate şi vor duce, în final, la distrugerea a zeci de mii de vieţi şi la o recuperare exponenţial mai lentă a economiei româneşti.

Având în vedere criza actuală traversată de România, responsabilitatea politicilor publice este cu atât mai mare, iar adoptarea unor soluţii simpliste, cu iz populist, riscă să conducă la o criză economică mult mai acută.

Drept concluzie, PNL = PDL, şi deci, sinonimi cu austeritate şi cu tăierea salariilor românilor cu 25%”, a punctat Daniela Oteşanu.

Distribuie