Comunitatea din Vaideeni, în doliu

Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea anunță, cu regret, stingerea din viață a profesorului, filologului, lingvistului, folcloristului, animatorului cultural, publicistului, instrumentistului și dirijorului de ansamblu popular, VARTOLOMEI (VICU) TODECI, la vârsta de 88 ani.

Vartolomei (Vicu) Todeci a văzut lumina zilei la 15 mai 1933, în comuna vâlceană Vaideeni. A fost învăţător (1951-1959), director de cămin cultural (1959-1985), profesor de limba şi literatura română (1966-1995); profesor evidenţiat, de mai multe ori; premiat ca dirijor (în competiții naționale), solist instrumentist la fluier şi recitator. Pentru toate aceste realizări i s-a acordat medalia “Meritul Cultural” cl. a III-a și multe alte distincții.

Domnul profesor a fost și culegător de folclor; multe texte au fost publicate iar altele le-a pus pe muzică şi le-a interpretat. Cu ansamblul “Mioriţa”, alcătuit şi dirijat de el, a dat numeroase spectacole în județ, în țară şi în străinătate (Polonia, Austria, Croaţia, Republica Moldova etc.).

A întemeiat, de asemenea, Cercul de folclor din Vaideeni (tineri şi adulţi), cu care a luat multe premii. A colaborat cu cercetători de la instituţii de profil, realizând documentare şi filme de scurt metraj având ca tematică folclorul românesc. Este autorul mai multor cărți și coordonator al volumului “Vaideeni – Monografia comunei Vaideeni“ (2007).

Trebuie subliniat că domnul profesor Vartolomei Todeci a fost unul dintre cei mai dăruiți dascăli pe care i-am cunoscut în activitatea mea. A fost un exemplu pentru toate generațiile de profesori, prin seriozitate, profesionalism, umanism, spirit civic și dragoste pentru ținuturile natale, pentru istoria și tradițiile moștenite de la părinți.

Activitatea domnului profesor a fost marcată de dăruirea, consecvenţa şi responsabilitatea cu care s-a implicat în destinul culturii vâlcene, dovedind că oamenii pot stăpâni vremurile prin fapte durabile, atunci când acestea sunt puse în slujba valorilor culturale şi artistice autentice.

A fost ctitorul unor formaţii folclorice care au obţinut mari succese pe scenele ţării şi străinătate şi a Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita dorului” (1969).

Domnul profesor Vartolomei Todeci și-a dedicat toată viața educării multor generaţii de tineri în respectul pentru tradiţia autentică şi pentru a le stimula talentul şi apetitul creativ şi interpretativ.

În urmă cu trei ani, comunitatea din Vaideeni, în frunte cu edilul acestei comune, i-a recunoscut toată această muncă și i-a acordat domnului profesor Vartolomei Todeci titlul de „Cetățean de onoare al comunei Vaideeni”, la împlinirea venerabilei vârste de 85 de ani.

Vicu Todeci a fost un demn reprezentant al culturii vâlcene. Cunosc, de mai mulți ani, bogata sa activitate, privind cercetarea şi valorificarea trecutului istoric al localității Vaideeni, a conservării şi promovării patrimoniului cultural naţional vâlcean și a valorilor tradițiilor pastorale și îmi exprim regretul profund pentru plecarea sa din sânul comunității și al culturii vâlcene.

Dumnezeu să-l odihnească, întru eternitate !

Dr. Florin Epure, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea

Distribuie