Zonă turistică de excepție din Vâlcea, distrusă de nepăsarea autorităților

UPDATE:
Primarul Nicolae Sărdărescu susține că Primăria Horezu a semnat contractul pentru deszăpezirea drumurilor către Vârful lui Roman cu Obștea Horezu.

Stațiunea Vârful lui Roman, un loc de un farmec aparte datorită zonei în care este amplasată și a căderilor de zăpadă însemnate din sezonul rece, riscă să rămână închisă în acest an. Dispută între primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu și Marcel Bogorodea, președintele Obștii Horezu pe tema deszăpezirii drumului către stațiune. Edilul pretinde că stațiunea rămâne închisă, neavând nicio posibilitate de a rezolva problema deszăpezirii drumului, pasând răspunderea în ograda obștii. La rândul său, președintele Obștii Horezu afirmă tranșant că deszăpezirea drumului este obligativitatea Primăriei Horezu care încasează anual taxe și impozite, dar nu face nimic pentru cetățenii din zona respectivă. În plus, investitorul de la pârtia de schi anunță că a luat decizia să-și retragă echipamentele din zonă și să continue investiția doar anul viitor.

Dispută Sărdărescu – Bogorodea privind deszăpezirea drumului către stațiunea Vârful lui Roman
Nu cu mult timp în urmă, primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, dădea asigurări feme că noua stațiune va fi una dintre cele mai frumoase din România, iar zona va atrage un număr record de turiști. Zilele trecute, în zonă au existat însă discuții aprinse pe tema deszăpezirii drumului către Vârful lui Roman, primarul Sărdărescu pasând răspunderea: „Noi nu intervenim atâta timp cât zona alpină nu se deszăpezește… Dacă obștea deszăpezește, intervenim și noi! Ce să le fac eu la proprietarii de pensiuni? Ei nu sunt pe proprietatea noastră! Pensiunile sunt amplasate pe proprietatea aprținând obștii. Nu pe mine trebuie să mă întrebați lucrul acesta, întrebați proprietarul terenului! Am discutat cu proprietarul obștii și mi-a spus că-s foarte mari costurile cu deszăpezirea și nu o vor face iarna aceasta! Stațiunea Vârful lui Roman rămâne închisă, nu am nicio posibilitate de a rezolva eu problema”, declara Televiziunii Vâlcea 1 – Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu, cu doar câteva zile în urmă.

Contactat telefonic de redactorii JURNAL VÂLCEAN, Marcel Bogorodea, președintele Obștii Horezu, susține categoric că Primăria Horezu este obligată să deszăpezească drumul către stațiunea Vârful lui Roman, nu să încaseze doar banii de la cetățeni: „Astăzi, nu sunt probleme! E căldură, se topește zăpada și se rezolvă treaba… Dacă ninge iar, noi nu putem suporta costurile cu deszăpezirea pentru că noi nu suntem decât o societate non-profit. Primăria orașului are obligația să aibă grijă de toți cetățenii care au construcții și amplasamente pe raza UAT-ului. Noi nu avem obligația să deszăpezim nicăieri! Din moment ce primăria a eliberat autorizație de construire, încasează taxe și impozite, primăria trebuie să asigure și accesul la ele, nu obștea! Vă dau un exemplu. Dacă v-ați construit o casă pe un teren cumpărat de undeva sau concesionat, proprietarul care v-a dat terenul are obligația să deszăpezească drumul să ajungeți acasă?! UAT–ul trebuie să aibă grijă de toți cetățenii care au case amplasate, să deszăpezească drumul, să ducă curentul, apa! Primăria trebuie să facă tot ce poate pentru bunăstarea locuitorilor! Aceștia contribuie la bugetul local cu bani în fiecare an! Ei ce fac, doar încasează? Pentru asta sunt primăriile, doar să încaseze sau să le asigure cetățenilor tot ce le lipsește? Nu am nicio obligație să deszăpezesc eu acolo! Noi, obștea, le-am dat terenul să constuiască! Primăria le-a eliberat autorizație de constuire! Ei trebuie să le asigure și accesul către ele. Ei nu plătesc către mine taxe și impozite! Noi nu suntem proprietari decât ai terenurilor, pe care le-am concesionat! Cei care și-au ridicat pensiuni plătesc mulți bani către primărie! Primăria ce face, nu trebuie să le asigure nimic?! Nu trebuie să aibă grijă de cetățeni? Trebuie să știe toată lumea și ei să înțeleagă că, obligația autorității locale este să asigure accesul cetățenilor pe drumuri!”, a declarat Marcel Bogorodea, președintele Obștii Horezu.

Pârtia de schi, închisă în acest an
Investitorul Nicu Hagiverta, administratorul pârtiei de la Vârful lui Roman, susține că a luat decizia ca pârtia să nu funcțioeze în acest an. Practic, în această iarnă pârtia va fi închisă. Hagiverta afirmă că va relua numai iarna viitoare investiția în zonă: „Anul acesta pârtia de schi de la Vârful lui Roman nu se va deschide! Nu este din vina mea, am făcut tot ce este omenește posibil. În zonă nu este energie, costurile cu motorina pentru generatoare sunt foarte ridicate… Anul viitor noi intenționăm să construim acolo un restaurant, un hotel și 50-60 de vile. Proiectul a durat destul de mult, știți cum este la noi! Din această cauză am decis să nu funcționăm anul acesta. Sperăm ca anul viitor să avem curent electric în zonă și situația va fi cu totul alta… Zona este foarte frumoasă și noi am investit deja acolo. Mai rău decât îmi pare mie, nu cred că poate să îi pară cuiva!..”, a declarat Nicu Hagiverta, administratorul pârtiei de schi de la Vârful lui Roman.

Lipsa de implicare a autorităților locale și județene condamnă la moarte un colț de rai din Vâlcea, o zonă care poate rivaliza oricând cu cele mai renumite din țară.

Distribuie