Vizită la Horezu. Discursul premierului la comemorarea a 88 de ani de la moartea lui I. G. Duca

Am adus astăzi, la Horezu, alături de președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîţu, un omagiu liderului liberal I. G. Duca, președinte PNL și premier al României, care a plătit cu viața dorința de a oferi românilor garanția democrației și a prosperității.

Dreptatea se poate face de oriunde, a spus tânărul judecător al Ocolului Rm. Vâlcea, I. G. Duca, atunci când s-a întors acasă, de la Sorbona.

Cinci ani mai târziu, în 1907, intra în Partidul Național Liberal, în numele căruia și-a slujit țara până în ultima clipă. Ca ministru al Educației, a fost un demn continuator al mentorului său, Spiru Haret. Ca ministru al Domeniilor și Agriculturii, a contribuit la reforma agrară în beneficiul țăranilor care luptaseră pentru România Mare.

A consolidat prestigiul internațional al țării ca ministru de Externe și la Interne s-a îngrijit de ordinea și siguranța publică.

Om politic respectat, care a fost printre făuritorii României Mari, I. G. Duca a preluat conducerea PNL în opoziție și a acceptat să fie premier într-o perioadă cum nu se putea mai complicată pentru România. Marea criză nu era încă încheiată.

Extremiștii începuseră să amenințe deja instituțiile democratice. La 15 ani de la Marea Unire, Europa făcea cu greu față populismului. Hitler conducea deja Guvernul în Germania, iar curentul legionar prinsese avânt în țară.

Premierul liberal Duca și-a asumat scoaterea în afara legii a Gărzii de Fier și a condus PNL spre o victorie majoră la alegerile din decembrie 1933. La 54 de ani, era pregătit să ofere României tot ceea ce demonstrase că își dorește – democrație și liberalism, protejarea proprietății private și progres, un stat responsabil față de cetățeni și stoparea ascensiunii extremismului.

Curajul său l-a transformat într-o țintă. Ucis mișelește, în gara din Sinaia, a lăsat chiar și după moarte dovada nobleței sale și traiului modest pe care și l-a asumat ca demnitar – 80 de lei avea asupra sa, când se pregătea să se întoarcă la București, cu trenul.

Omagiul pe care i-l aducem, azi, ca liberali, la biserica Urșani, unde se odihnește, alături de soția sa, este un pios gest de respect față de memoria celui care și-a sacrificat viața promovând valorile liberale, valorile democratice.

Este un sacrificiu simbol al responsabilităților asumate de liberali în aproape un secol și jumătate de istorie, care au construit România, luptând pentru progres, pentru Independență, Unire și dezvoltare, înfruntând extremismul interbelic și rezistând deceniilor de totalitarism comunist.

Continuitatea noastră, voința de a ne asuma raspunderea pentru progres și modernizarea unei Românii puternice și unite sunt legături care ne unesc, pe noi, liberalii. Generațiile celor de ieri au avut speranța că sacrificiile lor au sens, că această țară va ști să se bucure în pace de bunăstarea pe care românii o merită.

Azi, la mormântul lui I. G. Duca, suntem dovada vie că liberalismul trăiește într-o Românie europeană, care își asumă vocația occidentală și trans-atlantică, cea care ne garantează, azi, că cei care au visat și luptat pentru independență, unire, democrație, progres, au urmași care să le împlinească și păstreze viziunea.

Dreptatea se poate face de oriunde, spunea tânărul Duca. Pentru noi, liberalii, a face dreptate și a promova progres sunt datorii de onoare.

Premierul Duca a fost condus pe ultimul drum de 400.000 de români. Sfârșitul lui tragic ne arată că eroismul nu este o vocație exclusiv militară. Cei care sunt tentați să vadă în politicieni etaloane ale responsabilităților scăzute sau neasumate, au în destinul asumat al lui Duca dovada sacrificiului suprem pe care un om politic și l-a asumat pentru a face ceea ce știa că este cel mai bine pentru semenii săi: combaterea extremismului, păstrarea legăturilor fundamentale cu puterile occidentale care garantau României și românilor integritatea teritorială, viața democratică și bunăstarea economică.

Liberalii care aveau să supraviețuiască extremismului de dreapta aveau să fie decimați de totalitarismul de stânga.

Dar azi, noi, liberalii suntem o forță politică vie, activă și capabilă să ducă mai departe România alături de aliații și partenerii occidentali.

Astfel ne asigurăm că moștenirea înaintașilor noștri nu se pierde, ci sporește șansa românilor de a se bucura de pace și bunăstare.

Distribuie