Virgil Pîrvulescu insistă pentru înființarea unui after school public în Râmnic
Viceprimarul Virgil Pîrvulescu susține, în continuare, necesitatea înființării unui after school public în Râmnic.
În opinia candidatului liberal pentru Primăria Râmnicului, locația unde a funcționat Liceul Chimic se pretează pentru această investiție absolut necesară.
Prioritate și necesitate pentru Râmnic
„Administrarea corectă a unui oraș presupune investiții și acțiuni care să aducă confort și prosperitate pentru cetățeni. Să înființezi un after school nu înseamnă îndeplinirea unui obiectiv pe care și-l asumă un candidat, ci soluționarea unei probleme cu care se confruntă familiile tinere care s-au încăpățânat să rămână în orașul nostru.
Este o realitate faptul că, în ultimii ani, populația orașului Râmnicu Vâlcea a înregistrat o scădere drastică, mulți dintre tinerii orașului nostru luând decizia să se relocheze în alte orașe care oferă condiții mai bune de viață.
Pentru a opri acest exod, dar și pentru o revitalizare a orașului, este imperios necesar să ne ducem în zona acțiunilor și investițiilor care să vină în satisfacerea necesităților fiecărei categorii sociale ce compun populația orașului.
Plecând de la o situație reală, într-o familie în care ambii părinți lucrează la societăți cu program de lucru până la ora 17.00 și care au copiii în clasele primare, pentru faptul că nu au bunici sau alte persoane care să-i ajute să preia copiii de la instituțiile de învățământ după terminarea cursurilor, apelează la after school-uri private, ceea ce necesită alocarea unor resurse financiare de minim 3000 de lei.
Comparând nivelul salarial redus ce se oferă de către operatorii economici de pe raza adminstrativă a orașului Râmnicu Vâlcea, întrucât zona este slab dezvoltată economic, și raportat la costurile necesare pentru ca acești copii să frecventeze cursurile unui after school privat, determină familiile tinere să ia decizii grele, de cele mai multe ori părăsirea orașului. Astfel, necesitatea înființării unui after school public devine o prioritate pentru orașul nostru”, susține Virgil Pîrvulescu.
Locație propusă – fostul Liceu Oltchim
Viceprimarul Râmnicului propune ca after school-ul public să funcționeze la fostul Liceu Oltchim. Elevii să fie preluați de la unitățile de învățământ de autobuze ETA. Cadrele didactice și personalul auxiliar care își vor desfășura activitatea la after school-ul public ar urma să fie remunerate din bugetul primăriei. De asemenea, hrana ar putea fi pregătită la cantina fostului liceu, eliminându-se astfel achizționarea acesteia și transportul de la diverși agenți economici.
„Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, orașul Râmnicu Vâlcea deține în patrimoniu baza materială a fostului Liceu Oltchim, care în momentul actual este părăsită și înregistrează o degradare continuă. Cu un minim de investiție în această bază materială, sălile de clasă, internat și cantină – reprezintă locul potrivit pentru înființarea unui after school public.
Direcția Socială din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, autoritatea publică trebuie să gândească programe destinate bătrânilor și tinerilor, nu numai pentru cazurile sociale. Pentru a putea înțelege funcționalitatea acestui after school public este necesar să prezentăm funcționarea într-o zi normală de activitate: simulare program centralizat pe interval orar și școli cu elevi în clasele 0-4 care au solicitat să frecventeze acest after school public.
Autobuzele ETA preiau copiii și îi transportă către locația unde a fost înființat after school-ul public. Supravegherea copiilor de la școlile unde urmează cursurile, transportul și desfășurarea cursurilor în incinta after school-ului până la momentul preluării de către părinți se realizează de către cadre didactice remunerate din bugetul local.
De asemenea, bugetul local va asigura resursele necesare și pentru personalul auxiliar necesar funcționării acestui after school public. În condițiile în care baza materială propusă pentru înființarea after school-ului public are și o cantină deja construită, copiii beneficiază de o masă caldă, proaspăt pregătită, nemaifiind necesar transportul acesteia de la diferite unități economice.
Totodată, această cantină poate satisface și necesitățile de pregătire a hranei pentru cazurile aflate în atenția Direcției Sociale care în momentul de față achiziționează hrană de la diferiți operatori economici”, a subliniat viceprimarul Râmnicului.
Supraveghere video, accesată de părinți
Virgil Pîrvulescu a mai subliniat faptul că în incinta after school-ului public, dar și în mijloacele de transport ar uma să fie montate camere video care să poată fi accesate de părinți. „Atât mijloacele de transport folosite pentru transportul copiilor de la școlile unde frecventează cursurile, cât și toată incinta after school-ului vor fi dotate cu camere video, astfel încât părinții copiilor să poată accesa acest sistem video pentru a-și vedea copiii cum sunt tratați, îngrijiți și își fac temele.
Părinții, după terminarea orelor de program, vin să-și ia acasă copiii care au primit asistență la întocmirea temelor, au fost hrăniți și s-au odihnit în condiții corecte, putând astfel aloca mai mult timp activităților familiale comune.
Costurile privind funcționarea acestui after school public vor fi suportate în proporție de 80% din bugetul local, iar diferența va fi achitată de către părinții copiilor, ceea ce înseamnă extrem de puțin raportat la plățile efectuate pentru frecventarea unui after school privat.
Astfel, îngrijindu-ne de viitorul orașului, ajutăm familiile tinere în creșterea și educarea copiilor, asigurând în acest fel un climat social favorabil intemeierii unei familii”, a punctat Pîrvulescu.
„Actuala administrație nu dorește să facă nimic bun pentru orașul Râmnicu Vâlcea!”
Viceprimarul Râmnicului acuză majoritatea existentă în actualul Consiliu Local al Râmnicului, reamintind faptul că a depus un proiect de hotărâre care a fost respins. Pîrvulescu este însă optimist și consideră că acest proiect se va concretiza după votul decisiv din 9 iunie: „În anul 2022, împreună cu colegii mei, am depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind înființarea acestui after school public.
Nu l-am depus să arătăm că avem idei mai bune. Este o necesitate și o normalitate pentru un oraș în care vrem ca tinerii să nu mai plece, să nu mai părăseasă orașul. Trebuie să venim cumva în sprijinul acestora. Din păcate, actuala administrație publică locală, știm foarte bine ce înseamnă majoritatea în Consiliul Local, nu dorește să facă nimic bun pentru orașul Râmnicu Vâlcea.
Știți deja placa: «Ce nu vreau eu, nu se face!», pentru că orașul se află cumva sub o anumită zonă în care oamenii sunt temători, iar cei mai mulți refuză să se implice. Dar, orașul Râmnicu Vâlcea își va recăpăta libertatea!”, a concluzionat Virgil Pîrvulescu.