(VIDEO) ITM Vâlcea, pe un butoi de pulbere. Pumni, trafic de influenţă, şpagă, dosare penale, servicii secrete

Scandal de proporţii, în această dimineaţă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea. În conflictul dintre inspectorul şef Ion Tănăsoiu şi inspectorul-şef adjunct SSM Viorel Sminticiuc au intervenit şefii de la Inspecţia Muncii. Conflictul de la vârful ITM Vâlcea, un conflict existent de o bună perioadă de timp, s-a lăsat astăzi cu acuzaţii extrem de dure: trafic de influenţă, dosare penale, angajaţi cercetaţi disciplinar, şpagă, oameni din servicii secrete şi chiar pumni.

Adjunctul, acuzat de şeful ITM că sustrage documente şi amendează patronii de restaurante care refuză să-i servească masa

Acuzaţii grave ale inspectorului şef Ion Tănăsoiu la adresa inspectorului şef adjunct SSM – Viorel Sminticiuc. Tănăsoiu susţine că adjunctul său a sustras documente din instituţie şi a sancţionat patronii de restaurante care nu i-au servit masa: „De la venirea sa în inspectorat, omul a avut alte preocupări! A venit în forţă şi a vrut să arate , «eu sunt şeful de acum!». A ieşit în judeţ şi a spus «eu sunt şeful!». Se ducea la angajatori cu restaurante şi îmi spunea că la angajatorul x îi dă amendă că nu îi dă să mănânce! Sau la altul se ducea şi îi spunea să îi pună la dispoziţie instrucţiunile pentru aprinderea aragazului, instrucţiunile pentru stingerea aragazului şi instrucţiuni de punerea tigăii pe aragaz. În aceste condiţii noi ne discredităm ca oameni! Vă pot pune la dispoziţie toate sesizările colegilor mei către ministru, către inspectorul general de stat… Ce încredere să aibă colegii mei în el, când el fură documente?! Până la venirea sa în inspectorat, noi nu am avut probleme de pierderi de documente! În data de 7 decembrie 2017 a fost la mijloc un registru de evidenţă al evenimentelor cercetate de ITM din anul 1980 sau ceva de genul acesta. Mă tot întreba dacă e înregistrat undeva, dacă am completat în el!”, a declarat Ion Tănăsoiu în prezenţa reprezentanţilor mass media şi a şefilor din minister.

Acuzaţiile inspectorului-şef catalogate nefondate de adjunctul ITM  

Inspectorului şef adjunct SSM – Viorel Sminticiuc a negat acuzaţiile aduse de Tănăsoiu privind sustragerea de documente din instituţie: „La ITM Vâlcea, documentele sunt arhivate, avem un flux foarte clar pentru înregistrarea acestor documente la registratură. Cei care consideră că le-au fost sustrase să ne spună documentele şi numărul de înregistrare”, a declarat Viorel Sminticiuc.

Tănăsoiu: „Spunea că face parte din servicii secrete şi că trebuie să colecteze bani pentru aceste structuri!”

Inspectorul – şef Ion Tănăsoiu susţine că, adjunctul ITM Vâlcea, Viorel Sminticiuc a pretins că face parte din servicii secrete şi că trebuie să colecteze bani pentru aceste structuri. „Spunea că el face parte din servicii secrete, din structuri secrete şi el trebuie să colecteze bani pentru aceste structuri!”, a declarat Ion Tănăsoiu. Viorel Sminticiuc neagă vehement acuzaţiile: „Nu sunt omul serviciilor! Nu am dublă comandă! Este falsă această informaţie!”, a declarat Viorel Sminticiuc răspunzând întrebărilor punctuale adresate de jurnaliştii vâlceni.

Conflict vechi

Inspectorul şef al ITM Vâlcea susţine că, în instituţia pe care o conduce există o stare conflictuală încă de la instalarea în fotoliul de adjunct a lui Viorel Sminticiuc. „Această situaţie tensionată este încă de la venirea sa, din 3 decembrie 2015 şi până astăzi. Şi în perioada în care a lipsit, a tot scris, a ameninţat că ne duce pe toţi la DNA şi se pare că până acum i-a mai şi ţinut. Rămâne de văzut pentru că nu cred că toate instanţele pot crede toate aceste lucruri aberante… S-a ajuns în această situaţie pe o lipsă de pregătire totală!… ”, susţine Ion Tănăsoiu. Inspectorul – şef al ITM Vâlcea îşi acuză colegul că a sustras documente din instituţie: „Colegii se plâng că dispar documente din dosare. Vreau să vă spun tuturor şi conducerii Inspecţiei Muncii că în procesele intentate de acest domn Sminticiuc împotriva mea, a inspectoratului şi peste tot sunt procese verbale de la angajatori în condiţiile în care acestea conţin date cu caracter personal…”, a punctat inspectorul şef al ITM Vâlcea.

Trafic de influenţă?

Inspectorul – şef Ion Tănăsoiu a prezentat o situaţie care în opinia sa ridică mari semne de întrebare şi care vizează activitatea adjunctului său în instituţie: „Vă pun la dispoziţie o factură emisă de firma familieiSminticiuc, sub semnătura domnului Sminticiuc. O factură încasată în data de 19.09.2016, cu ordin de plată. În acea perioadă, inspectorul şef adjunct s-a dus cu un salariat de la noi să-i arate angajatorului cine este mai nou inspectorul şef adjunct şi i-a spus: «Îmi dai banii, o duci bine, nu îmi dai banii te execut!». Şi angajatorul i-a dat banii!”, a afirmat Ion Tănăsoiu. Reacţia adjunctul şefului ITM, Viorel Sminticiuc, a fost fermă: „Nu este nimic ilegal cu acea factură! Dacă factura este emisă în anul 2009, vă rog să întrebaţi angajatorul de ce a plătit-o în 2016, nu mă întrebaţi pe mine!…. La firma respectivă s-au efectuat mai multe controale, iar la unul dintre ele am participat şi eu! Însă problema stă în felul următor. Această sesizare este făcută la cererea domnului Tănăsoiu, care l-a chemat pe respectivul, prins cu nişte lucrători. Controlul a avut loc în august 2016, plângerea a fost făcută după opt luni de zile, la cererea domnului Tănăsoiu. De această factură, domnul Tănăsoiu, ca să fie foarte clar, a fost  informat imediat după control, deoarece respectivul era un prieten al domnului Tănăsoiu. Nu este nimic ilegal! Sunt ilegale alte aspecte. Vă rog să-l întrebaţi pe domnul Tănăsoiu fetele dumnealui unde au stat în gazdă şi dacă dumnealui a avut o relaţie cu această firmă!”, a ripostat adjunctul ITM Vâlcea pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Prezent la Râmnicu Vâlcea, Nicolae Voinoiu, directorul Corpului de control al sănătăţii şi securităţii în muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, a catalogat situaţia de la ITM Vâlcea atipică şi foarte gravă. Tănăsoiu susţine că în cazul facturii emise de societatea care are legătură cu familia adjunctului ITM a sesizat autorităţile: „Eu nu puteam tăinui această faptă, că nu aveam nicun amestec. Angajatorul mi-a făcut denunţ… În anul 2016 acest Sminticiuc emite factură datată 2009, iar acest lucru poate fi probat prin Finanţele Publice, şi încasează banii pe ordin de plată. Aceste lucruri sunt reale şi nu se poate scăpa de ele. Dosarul a fost trimis la organele de cercetare penală, la Piteşti şi urmează ca DNA Piteşti să dea o soluţie. Şi dacă clasează, şi dacă nu clasează acest dosare, faptele s-au petrecut într-o instituţie publică. Vreau să adaug, că orice creanţă fiscală îşi pierde valabilitatea după trei ani… A venit în 2016, cu o factură pe societatea transferată soţiei sale…”, a susţinut Ion Tănăsooiu.

Angajaţii ITM, cercetaţi

Inspectorului şef adjunct SSM – Viorel Sminticiuc a recunoscut public că a depus o plângere împotriva unor subalterni. „Există o plângere împotriva unor angajaţi din ITM. A fost sesizată comisia de disciplină, este în cercetare”, a afirmat adjunctul ITM Vâlcea, care a fost apostrofat de colegi. Dialogul cu aceştia a fost unul tensionat.

Pumni în biroul inspectorului şef

Cu ceva timp în urmă, conflictul de la vârful ITM Vâlcea s-a soldat cu agresiune. Mai exact, şeful şi adjunctul s-au luat la pumni în biroul instituţiei, cei doi aruncând vina unul pe celălalt. „Referitor la acuzaţia domnului Tănăsoiu că ar fi fost agresat vreau să vă spun că, în data de 7 decembrie, datorită faptului că am fost anunţat de acelaşi domn Iuga că a avut loc un eveniment foarte periculos prin căderea de la înălţime a unui lucrător de pe o schelă, la o anumită societate, solicitând să merg să văd la faţa locului, să nu mai semneze victima nu ştiu când şi constatarea să fie reală, am fost bătut şi agresat de către domnul Tănăsoiu”, a declarat Viorel Sminticiuc. Unul dintre martori a povestit scena care a îngrozit angajaţii ITM Vâlcea. Inspecţia Muncii se află în aceste zile în verificări la ITM Vâlcea. Angajaţii instituţiei au făcut front comun cu inspectorul-şef Ion Tănăsoiu. Situaţia din ITM Vâlcea rămâne în continuare pe un butoi de pulbere.

Distribuie