TUPEU DE GARCEA. Şefii IPJ Vâlcea îşi ascund salariile plătite din bani publici!

Secretomanie la vârful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea. Comisarul de poliţie, Sorin Ovidiu Oară – împuternicit şef inspectorat, Ion Dumitru Matei – adjunct al şefului inspectoratului şi Cosmin Adrian Iana – împuternicit al şefului inspectoratului şi-au ascuns salariile din declaraţia de avere. Agenţia Naţională de Integritate poate declanşa din oficiu procedura de evaluare pentru sancţionarea conducerii IPJ Vâlcea care a încălcat şi încalcă în continuarea legea. După cum se poate observa la o simplă consultare a declaraţiilor de avere, cei care ar trebuie să vegheze la respectarea legii sunt şi cei care o încalcă. Menţiuni halucinante ale mai marilor IPJ Vâlcea în declaraţiile de avere.

Şeful împuternicit al IPJ Vâlcea, sărac lipit pământului?! Credit la CAR-ul instituţiei
Ovidiu – Sorin Oară, împuternicit inspector şef la IPJ Vâlcea, şi-a depus declaraţia de avere în 10 iunie 2019 (nr. înreg. 184859). Potrivit acesteia, Oară nu deţine o locuinţă! Nici terenuri! Are doar un Opel Astra din 2007. Mai marele IPJ Vâlcea nu are nici un leu în conturi, ci numai datorii – 100.000 lei la o bancă şi 40.000 lei la Casa de Ajutor Reciproc a instituţiei. Oară a apelat la CAR-ul instituţiei pe care o conduce în anul 2018, iar potrivit declaraţiei de avere nu se ştie când va fi nevoit să returneze banii, rubrica nefiind completată. Venitul anual încasat al şefului împuternicit al IPJ Vâlcea este ţinut la secret.

Adjunctul Matei declară doar indemnizaţia din ATOP
Ion Dumitru Matei, adjunct al inspectorului şef, este împreună cu soţia proprietarului unui apartament, în suprafaţă de 85 mp, dobândit prin cumpărare în anul 1997. Matei nu deţine terenuri, dar este proprietarul a două autoturisme: un Ford Mondeo (an fabricaţie 2005) şi un Audi A5 (an fabricaţie 2011). În anul 2007, adjunctul IPJ Vâlcea a contractat un credit în valoare de 20.000 de euro, scadent în 2027. Şi cazul acestuia, salariul anual încasat este ţinut la secret, iar în conturi nu figurează niciun leu. A declarat, în schimb, veniturile soţiei. Ion Dumitru Matei şi-a depus declaraţia de avere în 3 iunie 2019. (nr. înreg. 184802). Adjunctul IPJ Vâlcea a trecut în schimb veniturile încasate din ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), acestea ridicându-se la 20.593 lei.

Iana, adjunctul – împuternicit menţionează doar veniturile soţiei şi copiilor
Cosmin Adrian Iana, împuternicit adjunct al inspectorului şef, este împreună cu soţia, proprietarul unui teren intravilan, în suprafaţă de aproximativ 1000 mp, dobândit în urma unui contract de vânzare – cumpărare în anul 2005. Tot împreună cu soţia, adjunctul IPJ Vâlcea deţine din 1999 un apartament cu o suprafaţă de 58 mp, potrivit declaraţiei de avere nr. 184858/10.06.2019. Comisarul de poliţie, Cosmin Adrian Iana este proprietarul a două autoturisme marca Audi, unul din anul 2000 şi celalalt din 2011. În anul 2015, adjunctul IPJ Vâlcea a contractat un credit în valoare de 8.000 de euro, scadent în anul 2020. Nici Cosmin Iana nu şi-a declarat salariul anual încasat, fiind pe aceeaşi linie „la secret”. În schimb, a trecut alocaţia copiilor şi veniturile soţiei.

Lege încălcată
Potrivit legii, publicarea declaraţiilor de avere este obligatorie. „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010. Ghidul de completare a declaraţiilor de avere şi interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire”. Potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale de Integritate toate declaraţiile de avere şi de intere au acelaşi regim juridic, acesta fiind reglementat de Legea nr. 176/2010. (Nicoleta CHERA)

Distribuie