Președintele ACoR Vâlcea: „Comunele se implică în programul de împădurire propus de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”

Azi, 15 ianuarie 2020, o delegație formată din primari de comune, membrii ai ACoR, a participat la întâlnirea cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel ALEXE.

Subiectul principal al întâlnirii a fost programul de împădurire propus de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Achim-Daniel BĂLUȚĂ, președintele Filialei Județene Vâlcea a ACoR, primarul comunei Vaideeni, județul Vâlcea, susține că au fost identificate o parte din modalitățile de colaborare cu reprezentanții ACoR în scopul creșterii suprafețelor de pădure la nivel național.

„Una din modalitățile de creștere a suprafețelor ocupate cu păduri o reprezintă împădurirea terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic și a îmbunătățirii condițiilor de mediu”, susține Achim-Daniel BĂLUȚĂ, președintele Filialei Județene Vâlcea a ACoR.

Alesul vâlcean a mai precizat că, în cadrul evenimentului s-au discutat și problemele pe care le întâmpină comunele din România:

  • alunecări de teren;
  • drumurile forestiere practicabile, pe care autoritățile locale le pot întreține dacă sunt preluate în administrarea comunei;
  • birocrație și proceduri foarte greoaie în privința obținerii avizelor de mediu;
  • canalele de irigații aflate în paragină, acestea fiind un real pericol pentru comunități;
  • colectarea selectivă a deșeurilor.

De asemenea, în cadrul întâlnirii președintele ACoR, dl Emil DRĂGHICI, l-a încredințat pe dl ministru Costel ALEXE de toată susținerea Asociației în acest demers și a propus încheierea unui acord de parteneriat între ACoR și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea unei colaborări și consultări mai strânse între autoritățile publice locale și cele centrale.

„Asociația Comunelor din România (ACoR), prin membrii săi, dorește să se implice activ în acest program. Membrii ACoR sunt conștienți de importanța unui asemenea program pentru ameliorarea terenurilor degradate prin erodare, alunecare, nisipare, cu exces de umiditate sau cu deficit de apă de pe suprafața teritorială a comunelor.

De asemenea, membrii ACoR cunosc importanța pădurilor ca resursă pentru o societate sustenabilă”, a conchis Achim-Daniel BĂLUȚĂ, președintele Filialei Județene Vâlcea a ACoR, primarul comunei Vaideeni, județul Vâlcea.

Distribuie