Incendii în mai multe localități

Pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență General Magheru al județului Vâlcea și membrii SVSU au acționat în ultimele 48 de ore, pentru stingerea a 9 incendii de vegetație uscată, în localitățile: Slătioara pe 0,05 ha; Sutești pe 0,02 ha; Gușoeni pe 2 ha; Drăgășani pe 0,1 ha; Măciuca pe 7 ha; Râmnicu Vâlcea pe 0,02 ha; Oteșani pe 3 ha și două incendii la Ionești, fiecare pe 0,08 ha.

Suprafața totală pe care s-au manifestat flăcările totalizează aproximativ 12 ha, fiind mistuită vegetația uscată și mărăciniș. De asemenea, în localitatea Voicești, pompierii au acționat pentru stingerea unui depozit de furaje unde au ars circa 200 de baloți de lucernă, și aproximativ o tonă de coceni.

Reamintim cetățenilor că astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești, motiv pentru care recomandăm respectarea următoarelor reguli:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

De asemenea, membrii SVSU au mai acționat la alte cinci incendii în localitățile Băbeni, Băile Olănești, Voicești, Mădulari, și Stroești. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Distribuie