Exploatări ilegale de nisip și pietriș în Vâlcea. CIVIL SPEED S.R.L., dosar penal

  • reprezentanții firmei exploatau ilegal agregate minerale din albia minoră a cursului de apă Sălătrucel * De asemenea, s-a constatat că societatea avea montat un concasor în zona podului DJ703G.

Amplă acțiune de control privind activitatea de exploatare ilegală a agregatelor minerale din albia minoră a cursului de apă Sălatrucel, județul Vâlcea.

Victor-George Stănculescu, directorul Administrației Bazinale de Apă Olt, însoțit de inspectorii de specialitate din cadrul A.B.A Olt, împreună cu Garda de Mediu și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în urma unor sesizări au efectuat un control comun pe teren, în localitatea Berislăvești, sat Stoenești, județul Vâlcea, unde societatea CIVIL SPEED S.R.L. desfășoară lucrări la proiectul de modernizare a DJ703G Jiblea-Sălătrucel-Berislăvești, la limita cu județul Argeș.

Potrivit declarațiilor directorului Victor Stănculescu, la fața locului s-a constatat că reprezentanții firmei exploatau ilegal agregate minerale (nisip și pietriș), fără autorizație de gospodărirea apelor și de mediu, din albia minoră a cursului de apă Sălătrucel, aval și amonte de podul DJ703G, în zona satului Stoenești, pe o suprafață de aproximativ 9000 mp aval de pod și de aproximativ 3000 mp amonte de pod.

De asemenea, s-a constatat că societatea CIVIL SPEED S.R.L., avea montat un concasor în zona podului DJ703G.

Directorul Victor Stănculescu a menționat: „Administrația Bazinală de Apă Olt va formula plângere penală împotriva societății CIVIL SPEED S.R.L. și a celor ce se fac vinovați de săvârșirea infracțiunii de furt.

Precizăm faptul că resursele minerale reprezintă un bun public al statului, administrat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care nu pot fi extrase și valorificate ulterior ca substanțe minerale utile decât în baza unor acte de reglementare (licențe, permise) și/sau a unor contracte de concesiune acordate/semnate între operatorii economici de către ANRM, în condițiile stabilite de către legislația în vigoare.

Exploatarea resurselor minerale trebuie realizată totodată în baza unor documentații de avizare/autorizare, respectiv avize/autorizații, acorduri emise de către autoritățile competente ale statului (Administrația Națională „Apele Române”, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Protejate).

Controalele vor continua în perioada următoare”, a conchis directorul ABA Olt.

Distribuie