DIICOT în acțiune. Rețea de trafic de droguri, fraudă informatică şi spălare de bani, destructurată

La data de 28.05.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Vâlcea au efectuat un număr de 31 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov și Vâlcea şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, trafic internațional de droguri  de risc şi mare risc, fraudă informatică şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie 2019 – mai 2020, membrii grupării infracționale au introdus în ţară, transportat, deţinut şi pus în vânzare aproximativ 59 kg cannabis şi 1 kg cocaină cu o valoare de piaţă de 700.000 de euro.

Totodată, membrii grupării au controlat mai multe fluxuri financiare prin deschiderea în România și în alte țări din Europa a 80 de conturi bancare ce au fost utilizate, pe de o parte pentru a frauda, prin intermediul sistemelor informatice, mai multe persoane vătămate, prejudiciate cu sume mari de bani, iar pe de altă parte pentru transferarea şi ulterior retragerea sumelor de bani provenite din infracțiuni în România, reușind astfel să obțină din activitatea infracțională aproximativ 2,6 milioane euro.  

Gruparea infracţională a fost iniţiată în primăvara anului 2019, iar liderul acesteia a coordonat întreaga activitate a membrilor, a finanţat funcţionarea acesteia, obţinând în mod direct cea mai mare parte a produsului infracţional, concretizat în achiziţionarea, într-o perioadă scurtă de timp, a unor imobile (5 case şi mai multe terenuri), autovehicule de lux (3 autoturisme valorând 250.000 de euro) şi alte bunuri cu o valoare totală de cel puţin 2 milioane de euro, în condiţiile existenţei unor venituri legale reale ale întregii sale familii, care nu reprezintă nici 5% din această sumă.

Liderul grupării a creat o adevărată reţea, formată din persoane cu cazier, loiale şi care au executat întocmai dispoziţiile sale. Mecanismele acesteia erau bine cunoscute de către membrii grupării care au acţionat în baza regulilor stricte stabilite de către coordonator.

Astfel, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, membrii grupării s-au deplasat în Spania, de unde au achiziţionat cantități importante de droguri, le-au introdus în ţară, le-au depozitat în locuri controlate de lider, iar ulterior le-au pus în vânzare către persoanele indicate de către acesta, sumele de bani obţinute revenindu-i în cea mai mare parte liderului.

De asemenea, cu ocazia acestor deplasări, au deschis şi conturi la unităţi bancare din Spania, care ulterior au fost folosite la comiterea infracţiunilor de spălare de bani şi fraudă informatică.

În această modalitate, liderul grupului a urmărit permanent delimitarea totală de activitatea infracțională pe care a coordonat-o şi a expus membrii grupului din palierele inferioare la eventuale măsuri de tragere la răspundere penală.

Acesta a stabilit reguli stricte de comunicare evitând în totalitate comunicarea prin intermediul telefonului cu ceilalți membri ai grupării şi a luat măsuri prin angajarea serviciilor unor companii, de a-și verifica periodic locuinţa și autoturismele pentru a se proteja de eventuale măsuri de supraveghere şi chiar a achiziţionat mai multe dispozitive electronice în acest scop.

În urma acțiunii, au fost indisponibilizate 8 autoturisme care au fost predate Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 32 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul D.C.C.O. şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmerie „Vlad Ţepeş”.

Distribuie