Deputatul Ovidiu Popa: „PSD susține prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază”

PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de Institutul Național de Statistică arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază și-a atins obiectivele principale de a tempera inflația și de a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici și medii.

„PSD susține fără rezerve prelungirea acestei măsuri, pentru cel puțin încă trei luni de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esențiale  în lista alimentelor cu adaos limitat, agreate în urma consultărilor dintre Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil”, susține deputatul social-democrat Ștefan Ovidiu Popa.  

Conform datelor INS, media statistică a prețurilor de consum pentru produsele alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial, atingând vârful cel mai scăzut în luna august 2023.

„Chiar dacă ulterior au mai existat variații ale prețurilor la alimente, până la finalul anului trecut media agregată a acestora nu a mai depășit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii (luna iunie 2023).

Totodată, trebuie subliniat că, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană, soluția promovată de PSD nu a perturbat piața de profil și nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români.

Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianților prețuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creșterile speculative de prețuri practicate de unii comercianți pe fondul incertitudinilor economice regionale și globale”, a conchis parlamentarul PSD Vâlcea.

Distribuie