Deputatul Ovidiu Popa: „Noua lege a pensiilor va pune ordine în sistemul public de pensii și va înlătura inechitățile dintre pensionari!”

Deputatul Ovidiu Popa susține că PSD este singurul partid care a majorat pensiile de două ori într-un an, iar acest lucru se va întâmpla din nou.

„Prima oară a fost în 2017, când punctul de pensie a fost majorat de două ori, în februarie și în septembrie.

În 2024 pensiile vor fi majorate la 1 ianuarie, prin indexarea punctului de pensie (cu 13,8%), iar apoi la 1 septembrie când foarte multe pensii vor crește în urma recalculării.

Noua lege a pensiilor va pune în sfârșit ordine în sistemul public de pensii și va înlătura inechitățile dintre pensionari.

Modificările propuse avantajează persoanele care au muncit mai mult”, susține parlamentarul social-democrat vâlcean.

Deputatul PSD Vâlcea a enumerat câteva din cele mai importante modificări:

  • Pensionarii cu perioade mai lungi de contributivitate vor avea creșteri mai mari la recalculare.
  • Salariații care muncesc și contribuie peste 25 de ani primesc puncte suplimentare pentru stabilitate, care vor mări valoarea pensiei.

Punctele se vor acorda astfel:

  • +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani de contributivitate
  • +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani de contributivitate
  • +1 punct/an începând de la 36 de ani de contributivitate.
  • Persoanele care au contribuit 40 de ani la sistemul de pensii pot ieși cu 5 ani mai devreme la pensie.
  • De asemenea sunt luate în calcul veniturile salariale suplimentare (prime, premii, acord global, al 13-lea salariu etc) pentru care s-au plătit contribuții la sistemul de pensii.

„În același timp această lege se adresează în egală măsură și salariaților. Aceasta stimulează munca, natalitatea și continuarea studiilor printr-o serie de măsuri. De exemplu femeile care au copii vârsta de pensionare scade cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni iar concediul pentru creșterea copilului se consideră perioadă contributivă”, a conchis deputatul social-democrat Ștefan Ovidiu Popa.

Distribuie