Deputatul Marian Lazăr prezintă Cartea Neagră a Guvernării PSD-PNL

Deputatul USR, Marian Lazăr, acuză: „Un an de guvernare PSD-PNL – scumpiri record, plagiate și proiecte ratate”.

Deputatul vâlcean a prezentat, pe parcursul unei conferințe de presă, Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL, un raport critic al activității Guvernului la un an de la preluarea mandatului, care surprinde toate probleme apărute în această perioadă.

Cei mai mulți oameni trăiesc astăzi mai rău decât o făceau în urmă cu an și trebuie să știe cine este de vină.

„USR consideră că din cauza PSD-PNL, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu an, că această coaliție nu a avut ca scop bunăstarea românilor sau îndreptarea României spre o direcție stabilă, ci doar menținerea vechilor interese ale politicienilor”, a afirmat parlamentarul USR Vâlcea, Marian Lazăr.

Bilanțul făcut de USR după un an de guvernare PSD-PNL și principalele concluzii ale raportului:

  1. După un an de guvernare PSD-PNL, oamenii suferă cele cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani: curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%. Ratele la bănci au crescut de patru ori. România nu a mai trecut printr-o astfel de inflație din 2004.
  2. Deciziile inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piața de energie au făcut ca România să aibă printre cele mai mari prețuri la energie pentru populație din Europa (locul 10, cf Eurostat). Guvernul Ciucă a ales cea mai proastă formă de intervenție – compensare și plafonare, fără să reducă taxele din energie – de aceea prețurile au continuat să crească și bugetul public a fost făcut praf.
  3. Marile proiecte ale României au fost ratate: nu avem spitale noi, nici legi ale Educației, nici autostrăzi.
  4. Într-un singur an, guvernul PSD-PNL a anulat și blocat licitații pentru 815km de autostrăzi și drumuri naționale și a reziliat contracte pentru 330km. Alți 660km aflați în faza de proiectare au un viitor incert. Din cauza incompetenței ministrului Grindeanu, statul român trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro pentru întârzierile la podul de la Brăila.
  5. Ministrul Rafila nu a reușit încă să aleagă 25 de spitale care să fie modernizate din PNRR și să comunice lista către Comisia Europeană, deși termenul limită era finalul lunii septembrie;
  6. Proiectele pentru Legile Educației au fost propuse de un ministru plagiator și în loc să modernizeze sistemul de învățământ, agravează problemele.
  7. Principala sursă de modernizare a României – PNRR – este în pericol din cauza ritmului foarte lent cu care Guvernul reușește să îndplinească cerințele pentru putea cere noi tranșe de bani.
  8. Într-un singur an patru miniștri au plecat din Guvern din cauza acuzațiilor de plagiat, abuz în serviciu și incompetență: Vasile Dâncu – ministrul Apărării, Florin Roman – ministrul Cercetării, Sorin Câmpeanu – ministrul Educației, Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii. Premierul Ciucă, Lucian Bode – ministrul de Interne și Angel Tîlvăr – noul ministru al Apărării sunt și ei acuzați de plagiat.

„Cerem liderilor Coaliției PSD-PNL-UDMR: să oprească risipa din banii publici; să reducă taxele pe muncă astfel încât să lase mai mulți bani în mâinile oamenilor și companiilor; să îi dea afară din Guvern pe miniștrii plagiatori și incompetenți”, a conchis deputatul USR Vâlcea, Marian Lazăr.

Distribuie