Deputatul Eugen Neață despre tăieri de drepturi și bătălii ministeriale

„Pentru că nu mai pot merge la nicio poartă înaltă să se plângă unele de altele, partidele de la guvernare își trag ghionturi reciproc, în văzul unei populații din ce în ce mai îngrijorate.

Am scris cândva aici că cei mai neputincioși dintre oameni își conduc familiile cu strigături și pumni în cap și cei mai lipsiți de talent dintre conducători guvernează țări cu amenințări, cu vânători de oameni și cu tăieri de drepturi civile și bănești.

Acum este din ce în ce mai limpede că guvernanții României nu știu altă tehnică de administrat o țară în vremuri de restriște decât aceea a tăierilor de venituri și a înfăptuirii unor economii pe seama nevoilor minimale ale omului.

Fără căldură în timpul iernii și alte rețele de utilități elementare, fără bani pentru munca prestată, fără pensii pentru contribuții, fără alocații pentru copii și investiții curajoase, pentru creșterea economiei.

Crizele nu sunt oportunități de economii făcute din nivelul de trai al oamenilor, ca înainte de 1989, ci mari momente dedicate investițiilor naționale, cum am mai spus aici.

Se tot vorbește despre o reformă a statului, dar se vorbește numai pentru a putea tăia sau pentru a amâna drepturi bănești, după cum se vede, nu pentru a restructura ceva.

Să modernizezi un stat este foarte greu pentru cei aplecați spre economii de câțiva creițari. Să dezvolți un stat în vremuri de criză este și mai greu pentru cei lipsiți de curaj și de vocație de mari conducători.

Mă întâlnesc cu oameni din ce în ce mai derutați de ceea ce se întâmplă. Este efectul lipsei de plan de guvernare și de apariții din neant a tăierii banilor, a blocării nivelului salarial și a invocării când și când a unei solidarități a trăitului cu bani puțini, în frig și în frică pentru ziua de mâine.

În Parlament, îi vom chema pe câțiva miniștri să explice ce vor cu adevărat de la viață. Se tot ceartă și se critică între ei, de cele mai multe ori pentru nimic, nu par să știe ce vor cu ministerele pe care le conduc și nu par să fie interesați decât de soarta lor personală și a partidelor care i-au făcut oameni mari. Bugetul însuși este tot pe drum. Poate pentru că nu a reușit să ascundă eșecul economic de anul trecut.

Cu siguranță pentru a împăca cele trei mari partide care și-l dispută lovindu-se unele pe altele, zi de zi. O serie de moțiuni de cenzură îi va obliga zilele acestea pe miniștri să vină și să explice în Parlament ce se întâmplă cu adevărat”, susține deputatul PSD Vâlcea, Eugen Neață.

Distribuie