Deputatul Eugen Neață cere demisia ministrului Vela

“Este un mare mister de ce, după gafele monumentale din ultimele două luni de zile, acest domn liberal Marcel Vela se mai află încă la cârma unuia dintre cele mai importante ministere din România, vital la vremurile de criză prin care trecem cu toții.

Să nu fi fost de ajuns că ministrul Vela i-a tratat pe polițiști ca pe sătenii de pe moșia lui și i-a arvunit, printr-un document oficial, la parohiile locale, pentru a servi alături de preoți, într-un ceremonial eminamente religios? Acum vine și ne spune nouă și lumii întregi, prin intermediul Radio France International, că știe că unele dintre amenzile date în situația de urgență sunt abuzive, exagerate și că totul s-a întâmplat din cauza nepriceperii polițiștilor.

Ei bine, iată-l pe năbădăiosul domn făcând cea mai urâtă dintre faptele pe care le poate face comandantul unor oameni îmbrăcați în uniformă. Până mai ieri, vătaful internelor promitea investirea sutelor de milioane de euro/lei încasate din amenzi în spitalele din România. Omul ne lăsa să credem că banii sunt în sertarul lui și numai el poate decide soarta lor. O mândrie de om mic, ajuns într-o funcție mare.

Acum, văzând scandalul din jurul acestor amenzi, se dezice de ele și le pune pe seama excesului de zel sau a lipsei de calificare pe care le-au manifestat unii dintre polițiștii pe care îi coordonează. Cei mai tineri, desigur, mai neexperimentați, spune ca la spovedanie jalnicul ministru de la interne. Numai foarte rar în istoria omenirii s-a întâmplat ca trupele să fie abandonate cu atâta iresponsabilitate de chiar coordonatorul lor. În termeni de comandă, gestul este o trădare și atâta tot.

Polițiștii trimiși prin ordinul ministrului Vela să amendeze cu sume exorbitante populația indisciplinată au executat un ordin. Pentru ordinele greșite și pentru slaba pregătire a combatanților, răspund comandanții. Dacă au onoare, o fac personal. Dacă nu au onoarea la ei, ca acest domn, răspund tot comandanții prin aplicarea procedurii juridice de acuzare a abuzului de putere.

Este uimitor cum incalificabilul domn Vela ne vorbește despre polițiștii români, cu care se mândrea până mai ieri, ca despre niște oameni puțin pregătiți să aplice legea. Mulți dintre acești polițiști, pot fi târâți prin sălile de judecată de cei amendați, care vor găsi în afirmațiile ministrului un argument ca să atragă dreptatea de partea lor.

Plecarea liberalului Vela de pe scaunul Afacerilor Interne este obligatorie acum! Se putea produce de la prima aiureală rostită și semnată de el, dar acum nu se mai poate întârzia. Polițiștii au nevoie de solidaritatea comandanților lor și poliția are nevoie de o comandă asumată până la capăt, nu de o sclifoseală publică fără precedent, cocoțată vremelnic la vârful ministerului care se ocupă cu ordinea publică în România”, susține parlamentarul social-democrat vâlcean, Eugen Neață.

Distribuie