Deputatul Cazan: „PNL a sprijinit puternic investitorii privați mici și mijocii!”

  • peste 50.000 de credite cu garanții guvernamentale au fost acordate prin IMM INVEST și AGRO INVEST

Deputatul liberal vâlcean, Laurențiu Cazan afirmă că măsurile de susținere a mediului privat vor continua și se vor diversifica în noua guvernare condusă de PNL.

• Programul IMM Invest și subprogramul AGRO Invest reprezintă în acest moment cel mai mare parteneriat public-privat din România, parteriat realizat de Guvernul României cu întreg sistemul financiar-bancar.

Florile Govorei

Comisia Europeană a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2022 a acestei scheme de ajutor în cadru temporar de stat – Programul IMM Invest şi subprogramul AGRO Invest.

• De la debutul programului IMM Invest (1 iunie 2020) și până acum au fost acordate IMM-urilor din România, peste 41.000 de credite cu garanții guvernamentale.

• În 2021, celor circa 20.000 companii beneficiare ale IMM Invest li se vor adăuga și circa 6.000-7.000 de întreprinderi ce vor primi finanțare pe subprogramul AGRO Invest.

• Dacă în 2020, s-au acordat 12,9 miliarde lei garanții pentru 26.000 de IMM-uri (o medie de 496.000 lei), anul acesta sunt deja aprobate 11 miliarde lei pentru 15.000 IMM-uri (o medie de 733.000 lei), ceea ce arată că mediul de afaceri a primit sprijin de la guvernul PNL pentru acordarea de mai mult capital. Alte 5.000 de solicitări deja depuse sunt în evaluare.

• Mai multe bănci care epuizaseră încă de acum două luni plafonul ce le fusese alocat pentru IMM Invest solicitau creșterea acestuia (creșteri posibile prin realocări de la băncile care mai aveau plafon), ceea ce arată interesul mare al investitorilor pentru acest instrument de sprijin.

• Legislația pentru IMM Leasing – Echipament și utilaje a fost promulgată recent de Președintele Iohannis. În cadrul programului, 50% din costurile leasingului sunt suportate timp de opt luni de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, iar avansul este zero.

„Măsurile de dreapta, de sprijinire a accesului mediului privat la credite avantajoase, continuă în noua guvernare condusă de PNL”, susține deputatul vâlcean.

• IMM Prod cu garanții guvernamentale de până la 100% pentru creșterea capacității de producție, finanțarea investițiilor.

• Rural INVEST cu garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor care își localizează producția în mediile rural și urban-mic.

• Garant Construct – garanții guvernamentale acordate firmelor de construcții pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.

• Start-Up pentru studenți – finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro.

Distribuie