Ciolaniada, faza pe școli (partea a II-a)


S-a încheiat „selecția” organizată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea pentru ocuparea celor 76 de funcții vacante de director și director adjunct.

Prin interviurile on-line și față în față la care au fost programați aspiranții la conducerea unor școli, liberalii au reușit să-și impună clientela, pe principiul depolitizare cu „ai noștri”, fără a se ține cont de competență și profesionalism.

Împărțeala funcțiilor de directori a fost una tensionată, iar absența unor candidați de la interviul programat ieri, ridică mari semne de întrebare și evidențiază și un alt aspect extrem de grav – înțelegeri evidente pe funcții.

În anumite cazuri, au fost înlăturați directori implicați, atașați de elevi și cu rezultate notabile, locul acestora urmând a fi luat de personaje susținute de primari, consilieri sau alte nume sonore din PNL Vâlcea.

Înlăturare mârșavă a directorului Adrian Burlan

Adrian Burlan, directorul Școlii „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, nu a obținut punctajul necesar la interviul on-line pentru a-și continua activitatea la conducerea uneia dintre cele mai apreciate școli din județ. Înlăturarea din funcție s-a făcut mârșav, Burlan primind din partea comisiei de concurs un punctaj răzbunător.

La Școala Gimnazială „Anton Pann”, fotoliile de directori adjuncți vor fi ocupate de Andreea Maria Din (își continuă mandatul) și Carmen Lavinia Bădărâcă (fost director adjunct înaintea guvernării PSD). Precizăm faptul că, Adrian Burlan a fost singurul candidat pentru fotoliul de director al școlii.

Blat pe funcții

40 de cadre didactice au fost programate ieri, la interviul față-n față. N-au lipsit însă, surprizele de proporții, acestea producându-se chiar pe holurile IȘJ Vâlcea. Unii candidați au renunțat să se mai prezinte la concurs (s-au răzgândit subit), iar alții deși s-au înscris pentru ambele posturi (director și director adjunct) s-au prezentat doar pentru unul, confirmând practic înțelegerile pe funcții.

Elena Cristiana Petrică s-a înscris pentru fotoliul de director și director adjunct la Liceul „George Țărnea” din Băbeni. Aceasta era programată ieri, să susțină interviul pentru funcția de director la ora 12.30 la subcomisia S1, iar la ora 13.15 pentru fotoliul de adjunct.

Din motive doar de ea știute, dar ușor de înțeles, Elena Cristiana Petrică nu se prezintă la interviul pentru postul de director, susținând în schimb interviul pentru fotoliul de adjunct unde obține 22,25 de puncte (9,5 pentru plan managerial și 12,75 la verificare legislație școlară). Surse credibile liberale susțin că, Petrică a fost încurajată să se înscrie la concurs de Adriana Trăistaru, inspector școlar și profesor în localitatea Băbeni, prietenia celor două fiind recunoscută.

De asemenea, Sorin Bîzîc, fostul primar din Băbeni, s-a lăudat în mai multe cercuri de influența pe care o are în promovarea membrilor liberali în funcții de conducere.

Situație evidentă de blat pe funcții se înregistrează în cazul Liceului „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, zonă de unde provine inspectorul școlar general adjunct – Mirela Toma, președintele comisiei.

Ioan Remus Dăscăltele își depune dosarul atât pentru postul de director, cât și pentru cel de director adjunct. Dăscălete este programat pentru interviul de director la ora 14.30, iar pentru cel de director adjunct la ora 15.00. Se prezintă la interviul pentru director și decide să nu mai meargă la cel pentru adjunct.

După afișasrea rezultatelor, înțelegem mișcarea acestuia. Ioan Remus Dăscălete obține 25,75 puncte, câștigând fotoloiul de director. Se pune însă fireasca întrebare: De unde era atât de sigur domnul Dăscălete că obține fotoliul de director, în condițiile în care îl avea contracandidat pe Constantin Cioinică?

Și în cazul acestuia lucrurile sunt la fel de evidente. Constantin Cioinică se înscrie pentru fotoliul de director, dar și pentru cel de director adjunct la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu. La ora 14.45 acesta urma să susțină interviul pentru fotoliul de director, iar la ora 15.15 pe cel pentru director adjunct. Constantin Cioinică renunță însă să mai intre la interviul pentru director, prezentându-se doar la cel pentru adjunct, obținând un punctaj câștigător de 25,25.

Manevra Dăscălete – Cioinică este evidentă și făcută chiar în ziua interviului. Cei doi au ocupat până în prezent fotoliul de adjuncți. „Una ție, una mie…”, pare a fi criteriul după care s-a ghidat comisia de concurs?

O situație cu mari semne de întrebare se ridică și în cazul concursului pentru Școala Gimnazială Tudor Vladmirescu din Drăgășani. Emilian Ionescu se înscrie pentru postul de director, dar și pentru cel de director adjunct. Interviul era programat pentru ora 15.30, respectiv 16.00. Emilian Ionescu decide însă, să nu se mai prezinte.

Lupta de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vâlcea s-a tranșat. Inițial, s-au depus trei candidaturi: Maria Georgescu, Sorin Cumpănășoiu și Daniela Calotă. Actualul director, Florentina Cristina Nicula, s-a îndreptat spre Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni, obținând postul de director.

Maria Georgescu este noul director la CJRAE Vâlcea cu un punctaj de 28,50 puncte. Înscriși în concurs, Sorin Cumpănășoiu și Daniela Calotă nu s-au mai prezentat la interviu. De altfel, cu o zi în urmă, Sorin Cumpănășoiu care își depusese dosarul și pentru director la Liceul „Preda Buzescu” Berbești nu a întrunit punctajul necesar pentru a ocupa această funcție.

La Școala Gimnazială „Șerban Vodă” Cantacuzino s-au înscris actualul director Emil Popa și Maria Magdalena Gheorghe, aceasta luând decizia de a nu se mai prezenta la concurs.

Pentru director la Școala Gimnazială Berislăvești s-au înscris Elena Delia Drăgușin (actualul director) și Iuliana Maria Nuțu. Nuțu reunță, să mai vină la interviu, iar Drăgușin obține un punctaj care nu-i mai permite să-și continue activitatea ca director.

Și în cazul confruntării pentru conducerea Liceului Tehnologic „Petrache Poenaru” Bălcești s-au petrecut mai multe aspecte care ridică mari semne de întrebare, dar revenim pe marginea acestui subiect într-o ediție viitoare, existând în derulare o anchetă jurnalistică care necesită mai mult timp pentru o documentare amănunțită.

O altă situație la fel de stranie și care atrage atenția este cea a Claudiei Ramona Iacob care s-a înscris pentru fotoliile de director la Liceul „George Țărnea” din Băbeni, dar și la Liceul „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. Iacob Claudia Ramona ocupa până în prezent funcția de director la Liceul „George Țărnea” din Băbeni, dar în cele din urmă nu se mai prezintă să susțină interviul pentru niciuna dintre pozițiile pentru care optase inițial.

Comisia de interviu pentru selecția viitorilor directori de școli a fost formată din inspectorii școlari: Lucian Miu, Maria Bocoi, Cristiana Bologa, Dumitru Dumbrăvescu, Larisa Nițu și Daniela Samoilă. (foto în interiorul textului)

Redactorii Jurnal Vâlcean vor analiza, în perioada următoare, situația din fiecare unitate de învățământ unde au fost scoase la concurs posturile de directori și directori adjuncți. Revenim cu noi amănunte în edițiile viitoare. (Nicoleta CHERA)

Distribuie