9 mai, triplă sărbătoare pentru români. Momentele zilei în Vâlcea

Astăzi, 9 mai, zi cu triplă semnificație pentru România, Instituția Prefectului – Județul Vâlcea și Garnizoana Râmnicu Vâlcea au organizat o ceremonie dedicată sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene.

Evenimentul a avut loc pe platoul din fața Instituției Prefectului și la Statuia Independenței din Râmnicu Vâlcea și a inclus arborarea drapelului Uniunii Europene și depunerea de coroane și jerbe de flori în memoria ostașilor care, prin jertfa lor, au făcut posibil ca România să devină stat independent, precum și în memoria celor care au contribuit semnificativ la victoria Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, când Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.

Tot la 9 mai, în anul 1945 însă, la Berlin, se semna actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

Cinci ani mai târziu, pe 9 mai 1950, ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea un discurs ce propunea o nouă formă de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Acesta este considerat astăzi piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene, 9 mai devenind astfel un simbol important al Uniunii Europene, familie din care face parte și România, prin care sunt sărbătorite pacea și unitatea între statele vechiului continent.

Respect pentru eroii neamului!

La mulți ani tuturor cetățenilor europeni!

Distribuie