30 ianuarie – Ziua Internațională pentru Non-Violență în Școală

Data de 30 ianuarie marchează Ziua Internațională pentru Non-Violență în Școală. Aceasta a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici.”

Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli, prin folosirea violenței verbale și fizice, injurii, jigniri, vulgarităţi, îmbrânceli sau loviri, toate formele de intimidare trebuie eradicate, iar relaţiile interumane trebuie dezvoltate pe respect reciproc, pe puterea educației și nu pe cea a violenței.

În România, în noiembrie 2019 a intrat în vigoare Legea bullying-ului în școli. Pe 28 ianuarie 2020 Ministerul Educației și Cercetării a anunțat normele de aplicare a Legii Antibullying, care stabilesc șase forme de bullying și tipurile de intervenție pentru fiecare situație in parte.

„Responsabilitatea noastră comună este să asigurăm un mediu prietenos și sigur pentru dezvoltare tuturor elevilor. Printr-o educație de calitate, centrată pe respect, armonie și toleranță, vom putea să creștem personalități puternice și integre.

Doar prin implicare și cooperare eficientă între autoritățile publice centrale și locale, administrațiile instituțiilor de învățământ, cadrele didactice, părinți, societatea civilă și mass-media vom reuși să identificăm, să combatem și să declarăm toleranță zero violenței”, susține Mirela Toma, inspector școlar general adjunct.

Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, în parteneiat cu instituțiile abilitate și unitățile de învățământ, derulează permanent activități de sensibilizare în scopul prevenirii și combaterii violenței față de copii.

„Cu siguranță, cea mai eficientă metodă este schimbarea atitudinii care încurajează tăinuirea acesteia, dar și combaterea indiferenței.

Cu siguranță, singura și cea mai puternică „armă” trebuie să rămână EDUCAȚIA!”, a conchis adjunctul ISJ Vâlcea.

Distribuie