150 de elevi din medii defavorizate din județul Vâlcea vor beneficia de activități STEAM
Asociația Eduvital – Educația este vitală lansează proiectul inovator „COOLtură și Verde”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul oferă elevilor din medii defavorizate o oportunitate unică de a învăța și de a se conecta cu natura și tradițiile locale prin activități STEAM.
Într-o lume în continuă mișcare, educația STEAM răspunde cerințelor societății și nevoilor actuale ale elevilor. STEAM îi apropie pe copii de viața reală, promovând învățarea practică, bazată pe experiență, permițându-le să aplice cunoștințele teoretice în situații concrete. Astfel, competențele pe care le dobândesc devin valoroase dincolo de sala de clasă, contribuind la dezvoltarea creativității și a autonomiei în propria învățare, a gândirii critice, a capacității de rezolvare a problemelor și la implicarea activă în comunitate. Prin combinarea științei, tehnologiei, ingineriei, artelor și matematicii, STEAM devine motorul principal de învățare în comunitățile dezavantajate din județul Vâlcea.
Proiectul se va desfășura în perioada august – noiembrie 2024, în școlile rurale din localitățile Boișoara, Titești, Perișani, Racovița, Câineni, Muereasca, Runcu, Dăești, Berislăvești și Sălătrucel, județul Vâlcea. Activitățile includ:
- Manual COOLtură și Verde: Kit de activități STEAM pentru învățământul primar;
- Formarea mentorilor: 20 de liceeni vor fi pregătiți printr-o drumeție de studiu și 4 ateliere de dezvoltare a tehnicilor de mentorat să devină mentori pentru 150 de elevi din 10 școli defavorizate;
- Drumeție și activități practice: explorarea biodiversității Parcului Național Buila-Vânturarița și activități în Horezu și Satul Olari pentru descoperirea valorilor culturale locale;
- Workshop pentru cadre didactice: instruire în implementarea activităților STEAM la clasă;
- Activități STEAM în școli: valorificarea resurselor naturale și culturale pentru a conecta elevii la comunitatea lor.
- Expoziție stradală: prezentarea rezultatelor tangibile ale activităților realizate în școli.
„Schimbarea nu este o misiune pentru un singur om, ci pentru oameni împreună. Ne dorim ca prin acest proiect elevii de liceu să devină agenți ai schimbării în comunitatea locală. În același timp, ne propunem ca elevii de învățământ primar să dezvolte dragoste pentru învățare, grijă pentru natură și să dobândească abilități care le fie de folos pe tot parcursul vieții”, a declarat echipa proiectului „COOLtură și Verde”.
Prin acest proiect, Asociația Eduvital – Educația este vitală dorește să aducă o schimbare pozitivă în comunitate, oferind elevilor, liceenilor și cadrelor didactice noi oportunități de învățare și dezvoltare. La finalul proiectului, 150 de elevi din medii defavorizate vor beneficia de activități STEAM, 20 de liceeni vor deveni mentori pentru acești elevi, iar 10 cadre didactice vor fi formate în educația STEAM. Inițiativa va avea un impact semnificativ asupra comunităților vizate, îmbunătățind calitatea educației, dezvoltând abilități profesionale și crescând accesul la educație, cu efecte pozitive de lungă durată pentru întreaga comunitate educațională.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500 000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non- administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.
Asociația Eduvital-Educația este vitală, înființată în 2022, susține mediul educațional prin suport material, programe educaționale pentru elevi și cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice. Ne angajăm să sprijinim dezvoltarea comunității locale prin inițiative relevante pentru promovarea și îmbunătățirea accesului la educație de calitate, oferind oportunități de învățare continuă și dezvoltare personală pentru toți membrii comunității.
Nume: Elena Corina Rogoveanu
Funcție: Președinte
Tel. 0721 911 167
email: [email protected]