Deputat Daniela Oteşanu: „Noua lege a pensiilor va oferi o viaţă demnă şi decentă persoanelor vârstnice!”
În ultimele zile ale sesiunii parlamentare ordinare, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, graţie voturilor majorităţii parlamentare PSD. Noua lege a pensiilor, nr. 127/2019, care a fost promulgată astăzi de preşedintele ţării, aduce schimbări substanţiale privitoare la pensiile viitoare ale românilor, urmând să se aplice etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.
„Când va intra în vigoare definitiv, valoarea punctului de referinţă va fi de 75 lei, iar din 2022 acesta se va majora în fiecare an cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se vor adăuga 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Prin acest act normativ deosebit de important pentru persoanele vârstnice, noua valoare a punctului de pensie va fi actualizată, potrivit prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare al PSD, la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021. Apreciabil este şi faptul că noua lege a pensiilor prevede faptul că nicio pensie aflată acum în plată nu va scădea! Dacă în urma recalculării va reieşi o pensie mai mică decât cea actuală, cea din urmă va fi menţinută, astfel încât niciun pensionar nu va primi pensii reduse”, a precizat deputatul Daniela Oteşanu.
Parlamentarul vâlcean a subliniat faptul că, acest act normativ nu va modifica vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici stagiul complet de cotizare.
Proiectul noii legi a pensiilor a fost structurat pe o serie de principii fundamentale: contributivitate – plată în funcţie de contribuţie; egalitate – pensionarii care au avut aceeaşi vechime, dar au ieşit la pensie în momente diferite, vor primi aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială – generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate – dreptul la pensie nu se poate prescrie. „În legea sistemului public de pensii vor fi luate în considerare, prin noul cuantum de calcul al pensiilor, mai multe categorii de venituri care, până acum, nu au fost introduse în calculul pensiilor, respectiv majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. Totodată, perioadele de master şi doctorat vor fi introduse, conform noii legi a sistemului public de pensii, ca perioade contributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. Alte elemente de noutate absolută ale acestei legi se referă la eliminarea inechităţile existente până acum în sistemul naţional de pensii publice. Vor fi eradicate cazurile discriminatorii potrivit cărora oameni care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au avut cotizaţii egale, au beneficiat de pensii diferite. Nu în ultimul rând, legea va egaliza pensiile femeilor şi bărbaţilor care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi au contribuit egal, dar până acum bărbaţii aveau pensii mai mari”, a conchis deputatul PSD, Daniela Oteşanu.