Breaking News

Breaking News!

Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită la Vâlcea

Iun 27, 2018

Ceremonia organizată cu prilejul sărbătoririi ZILEI DRAPELULUI NAȚIONAL a avut loc pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Vâlcea. Evenimentul a debutat cu întâlnirea comandantului Garnizoanei Râmnicu Vâlcea cu oficialităţile, urmată de salutul Drapelului de luptă de către comandantul garnizoanei şi prefectul Florian Marin. Manifestarea a continuat cu prezentarea semnificaţiei ceremoniei şi a invitaţilor. Drapelul României a fost înălţat pe catarg, urmând festivitatea de sărutare a flamurei Drapelului României de către oficialităţile prezente la eveniment. Imnul naţional al României a fost intonat de către Fanfara Judeţeană „Constantin Brîncoveanu”. Momentul a fost urmat de alocuţiunilor ale oficialităţilor vâlcene. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare.

Mesajul prefectului Florian Marin. „Simbol naţional, drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române. Ziua Drapelului Naţional, proclamată prin Legea nr.96 din 20 mai 1998, reprezintă pentru toţi românii,în primul rând, un moment de cinstire a memoriei strămoşilor, care în decursul timpului,sub simbolul sacru al tricolorului au participat la făurirea statul român. Istoria Drapelului Naţional începe însă în 1834, când Alexandru Ghica Vodă domnitorul Ţării Româneşti, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc. În timpul Revoluţiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional. Tricolorul devenea astfel steagul naţional al tuturor românilor. Culorilor li se atribuia pentru prima dată o semnificaţie, roşul semnifică frăţia, galbenul exprimă bogăţia ogoarelor, albastrul semnifică libertatea. Culorile erau împărţite egal pentru a reprezenta principiul egalităţii, iar orientarea în sus semnifica verticalitatea. În decursul istoriei Drapelul Naţional a fost martorul bucuriei şi victoriei dar şi a momentelor de greutate şi încercare. Astfel Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, Independenţa de stat a României de la 1877, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, bătăliile glorioase ale României din timpul celor doua Războaie Mondiale, toate acestea au fost realizate sub însemnul celor trei culori ale Drapelului Naţional. Pin urmare Drapelul României, sub diversele forme, reprezintă independenţa, suveranitatea, unitatea şi tăria românilor, identificate cu istoria, cultura şi credinţa noastră. Tricolorul ne reprezintă şi stă alături de steagurile statelor membre NATO, aflându-se de asemenea în faţa Parlamentului European, înălţat fiind lângă steagurile statelor membre ale Uniunii Europene. Tricolorul i-a însoţit şi îi însoţeşte pe militari pretutindeni, pe câmpul de bătălie pentru apărarea ţării, la instrucţie sau în misiunile din teatrele de operaţii, purtând cu neatârnare dorinţa României de a se afirma ca stat independent, suveran şi unitar. Azi, de ziua Drapelului Naţional, în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea, dar şi al meu personal, doresc să le adresez locuitorilor judeţului, sincere urări de bine, multă sănătate şi împliniri personale La mulţi ani, Drapelului nostru Naţional!”, a declarat Florian Marin, prefectul judeţului Vâlcea.

La Vâlcea, steag şi imn!. „România fără Vâlcea ar fi fost poate mai săracă în municipii, mănăstiri şi staţiuni, mai săracă în râuri şi poate fără drapel, pentru că drapelul nostru cu acele trei culori, pe care îl ştim încă din şcolile primare, s-a născut la Vâlcea. În frumosul an 1821, Petrache Poenaru a pus pe steagul lui Tudor cele trei culori sfinte româneşti. Au fost cele trei culori care, tot la Vâlcea, împreună cu Imnul Naţional, au primit revoluţia paşoptistă, cele care i-au condus pe români în războiul de reîntregire a neamului şi sunt cele trei culori pe care le vedem astăzi, în lume, împreună cu succese româneşti. Azi e „Ziua Drapelului Naţional” şi putem spune că, atunci când privim steagul nostru, privim şi un petec de Vâlcea. Drapelul României, cu cele trei culori ale sale – albastru, galben şi roşu – împărţite în mod egal şi aşezate vertical, este cel mai important simbol naţional consfinţit de Constituţia României. Alături de el, în „legea legilor”, stau alte trei simboluri naţionale sfinte: Ziua Naţională a României, Imnul Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, Imn născut tot la Vâlcea, şi stema ţării cu sigiliul statului. Fie ca Drapelul României să dăinuie în veci, ridicat totdeauna pe catargul speranţei, în vremuri de pace şi linişte sufletească”, a AFIRMAT preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, social – democratul Constantin Rădulescu. (Cristian BERENDEŢ)

Flash centru, Stirea zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: