Breaking News

Breaking News!

Vîrlan: „Ar fi o greşeală nominalizarea unui candidat din exteriorul PNL în cursa pentru Primăria Râmnicului!”

Ian 25, 2016

Răspunsuri incendiare ale viceprimarului Eduard Vîrlan. Liberalul aflat în echipa de conducere a Primăriei Râmnicului susţine că nominalizarea unui „candidat importat” în cursa pentru fotoliul de edil ar fi o greşeală din partea partidului. Mai mult decât atât, Vîrlan recunoaşte că PNL porneşte cu handicapul primarilor penali în alegerile locale din acest an, handicap care nu poate fi depăşit decât prin muncă. Vicele liberal susţine că are, în continuare, o colaborare defectuoasă cu primarul Matei, căruia i-a fost teamă să-l schimbe din funcţie.

 

„Sunt un om de echipă!”

 

- În competiţia internă din partid pentru Primăria Râmnicului un liberal, şi mă refer la dumneavoastră, „se bate” cu trei democrat-liberali. Ce şanse credeţi că aveţi să vă impuneţi în faţa colegilor de partid?

 

- Nu cred că este vorba de şansă, este adevărat sunt doi foşti democrat-liberali, acum colegii mei. În cursa pentru Primăria Râmnicului am rămas doar trei persoane – subsemnatul, Grig Crăciunescu şi Mihai Persu. După părerea mea, oricare dintre noi ar putea fi candidatul PNL pentru Primăria Râmnicului. Cel care va avea programul cel mai bun şi-l va prezenta argumentat în faţa Biroului Judeţean, dar şi în urma sondajului care urmează să se efectueze, va fi desemnat candidat. Ceilalţi doi competitori care nu vor fi desemnaţi trebuie să facă echipă cu cel propus de partid, iar împreună să aibă un program viabil pentru municipiu. Rămân la ideea că PNL, dar şi celelalte partide, trebuie să vină cu liste de consilieri pe care să se regăsească oameni profesionişti. Este important să nu mai primeze latura politică, să vină oameni din eşalonul doi-trei şi care profesional au demonstrat ceva în municipiul Râmnicu Vâlcea. În momentul de faţă, situaţia de la Primăria Râmnicului este una foarte dificilă şi, numai cu oameni bine pregătiţi profesional, mă refer la Consiliul Local, pot fi rezolvate aceste probleme, urmând ca în etapa a doua personalul din administraţie să ajungă la un grad de pregătire cât mai ridicat pentru a putea face faţă problemelor care vor apărea. Trebuie să accesăm mai mulţi bani pe fondurile europene, să ne dezvoltăm foarte mult şi să luăm oameni bine pregătiţi în sistemul de achiziţii. Noi mergem pe sistemul preţului cel mai mic, cu toate că de cinci ani de zile cei de la Uniunea Europeană ne ceartă pentru acest lucru. Trebuie să mergem pe o politică în care să fie implicat şi cetăţeanul oraşului. Râmnicenii trebuie să contribuie foarte mult la binele acestui oraş. Eu sunt un om de echipă şi împreună putem să construim. Nu poţi rezolva nimic urcându-te pe un piedestal de unde să afirmi că le şti pe toate. Cu o echipă competitivă la care contribuie şi cetăţenii oraşului putem face ceva. Un exemplu minor poate, dar elocvent – dacă oamenii vor înţelege că ne mai aruncând hârtii de stradă, Primăria va cheltui o sumă mult mai mică pentru curăţenie, iar banii economisiţi vor fi folosiţi pentru o grădiniţă, o şcoală, pentru asfaltarea unei străzi, atunci se va ajunge la un grad de conştiinţă şi atunci pot să spun că toţi oamenii vor iubi acest oraş. Exemplele pot continua cu colectarea selectivă a deşeurilor, după modele din alte ţări şi se pot realiza lucruri foarte frumoase.

„Ar fi greu pentru cineva care vine din afara partidului!”

 

- Deputatul Cristian Buican, preşedintele liberalilor vâlceni, vorbea recent într-o conferinţă de presă despre un candidat surpriză din partea PNL la Primăria Râmnicului, acceptând şi varianta unui candidat de import. Mai mult decât atât nu dădea prea mari şanse niciunui coleg de partid aflat, în prezent, în competiţia internă. În opinia dumneavoastră, nominalizarea unei persoane din exteriorul partidului în cursa pentru Primăria Râmnicului ar crea tensiuni în organizaţie?

- Este foarte greu pentru cineva care vine din afara partidului să cunoască echipa de la municipiu. I-ar trebui cel puţin o perioadă de peste o lună de zile pentru a vedea cu cine poate lucra cât mai bine, ceea ce din punctul meu de vedere ar fi o pierdere. Oricare dintre cei care se află acum în competiţia internă cunoaşte foarte bine organizaţia, ştiu de unde să-şi ia oamenii şi cum să-şi facă echipa. Indiferent cât de valoros ar fi cel care ar urma să fie adus din exterior pentru a fi candidatul nostru, nu cred că poate într-un termen foarte scurt să facă să funcţioneze organizaţia municipală, care după cum bine ştiţi de aproximativ doi ani de zile cam scârţâie. Eu cred că tot un om din interiorul PNL ar putea să facă acest angrenaj să funcţioneze mai bine.

„Un candidat importat nu ştiu ce rezultate ar putea obţine…”

- Ar fi o greşeală nominalizarea unui candidat din exteriorul PNL în cursa pentru Primăria Râmnicului?

- Da, din punctul meu de vedere! Şi v-am justificat şi de ce. N-am mai da şansa celor care au muncit în cadrul partidului să promoveze. După părerea mea există în viaţa unei organizaţii anumite momente în care nu reuşeşti să ai un lider, dar care datorită unei echipe foarte bine închegate poţi să obţii rezultate foarte bune. Putem obţine 10-12 poziţii de consilieri şi să conducem primăria, chiar dacă nu ai candidat la primărie şi să pui un candidat independent, dar care să nu fie susţinut de PNL. Un candidat independent, venit din afară, dacă nu are susţinerea Consiliului Local, nu poate să-şi desfăşoare activitatea în primărie. Vedeţi ce greşeli au făcut cei de la PSD – au fost la putere, au avut absolut totul, dar nu au făcut alegeri anticipate. Nefiind un candidat care să cunoască mersul în primărie vedeţi ce s-a întâmplat la Primăria Râmnicu Vâlcea, câte probleme sunt, câte lucruri nu s-au realizat, personalul din subordine nu ştie încotro să meargă. PNL trebuie să vină cu o echipă puternică care să poată face faţă. Un candidat independent sau un candidat importat de la un alt partid în organizaţia municipală nu ştiu ce rezultate ar putea obţine. Dacă este o persoană cu o notorietate foarte mare, care este şi vâlcean atunci poate ar obţine votul cetăţenilor, dar în momentul în care ar trebui să facă munca administrativă îi va fi foarte greu.

Cine îşi menţine fotoliul de consilier

 

- Câţi dintre actualii consilieri locali PNL îi vedeţi pe listele partidului şi în viitorul mandat?

- Eu zic că cel puţin trei-patru vor rămâne. Nu putem să discutăm acum de locurile pe care vor fi, pentru că există o competiţie internă, iar fiecare în funcţie de cât va munci va ocupa locul care trebuie în funcţie de rezultatele muncii în campania aceasta internă.

- Chiar credeţi în competiţia internă din PNL?

- Da, mai are anumite probleme, dar în ansamblu este bine să existe pentru că mobilizează toţi colegii. Sunt multe plusuri pe care le aduce această competiţie, dar sunt şi câteva minusuri care treptat, treptat de-a lungul anilor cred că vom scăpa de ele.

 

Colaborare defectuoasă cu edilul Râmnicului

- Revenind la situaţia de la Primăria Râmnicului. Cum mai colaboraţi cu primarul Matei, trebuie să recunoaştem faptul că a existat o perioadă destul de tensionată o bună perioadă.

- În continuare situaţia este tensionată. Ne salutăm, dar colaborarea este defectuoasă. Pot să vă dau şi câteva exemple. A discutat fără să fiu prezent despre proiectele europene pe anul acesta şi introducerea în bugetul local. Pentru dânsul sunt ca un consilier. Îi place foarte mult să se laude cu munca mea, ceea ce pe mine sincer să fiu m-a deranjat pentru că, dacă ar fi colaborat cu mine şi ar fi cerut informaţii atunci ar fi putut să spună cetăţenilor lucruri adevărate – ţineţi minte că anul trecut afirma că în decembrie se termină zona centrală, în timp ce eu spuneam tot timpul că nu au cum să se finalizeze lucrările. Susţinea că terminăm toate proiectele – şi în acest caz având informaţiile şi datele am spus ce se va întâmpla şi am prognozat într-un fel aceste probleme. Nu mi-a acordat niciun sprijin în ceea ce priveşte personalul, mi s-a redus personalul la proiecte europene ceea ce nu mi se pare normal. Absolut toţi oamenii mei din subordine au fost şicanaţi prin atitudinea lui. Din bun simţ şi pentru bunul mers al acestui oraş am suportat foarte multe din partea lui şi nu am plecat. Mi-am dat seama, că dacă nu terminăm aceste proiecte din bani europeni, atunci va avea de suferit tot oraşul şi nu primarul Ion Gigi Matei. M-am gândit la oamenii acestui oraş şi nu la el!

 

„Matei nu m-a schimbat de frică din funcţie!”

 

- Da, dar să nu uităm că primarul Matei nu a propus niciodată schimbarea dumneavoastră din funcţie deşi ar fi putut să o facă…

- Cred că de frică! Pentru că dintr-un alt motiv nu cred.

 

- Consideraţi că evoluţia proiectelor dar şi a investiţiilor demarate în Râmnic ar fi fost alta dacă PNL-ul reuşea debarcarea din funcţie a primarului Ion Gigi Matei?

- Da, cu certitudine! Pentru că eu aş fi alocat mai muţi bani pentru anumite studii şi nu să fac cavoul acela din Zona Centrală, care după părerea mea este o investiţie inutilă – să sapi o groapă ca să vină pieţarii să îşi depoziteze marfa. Sunt de acord că ar fi trebuit să facem o igienizare a Pieţei Centrale, acest lucru l-am şi susţinut, dar varianta aleasă eu zic că nu aduce nici un plus în zona Centrală, nici din punct de vedere arhitectural, nici din punct de vedere al confortului populaţiei. Sunt cheltuiţi nişte bani foarte mulţi, pentru că ne ducem undeva la peste 3 milioane de euro care după părerea mea puteau să fie folosiţi în alte proiecte în momentul în care or apărea ghidurile. Să avem deja în sertar 10 proiecte şi să putem să accesăm fonduri europene. Poate reuşeam să mai aduc şi alţi oameni şi să fac acea comisie despre care v-am spus pentru verificarea proiectelor şi atunci nu am mai fi avut problemele cu proiectanţii. Nu s-a dorit acest lucru şi a avut foarte mare încredere în echipa pe care o are la achiziţii. Eu am susţinut tot timpul că această echipă trebuie mărită, pentru că anumiţi angajaţi mai şi greşesc atunci când volumul de lucru este foarte mare. Trebuia să facă tot posibilul să mărească schema în zona respectivă, dar nu a dorit. După părerea mea cea mai bună variantă era organizarea de alegeri anticipate.

 

- Ne putem aştepta şi în următoarea perioadă la noi proiecte de hotărâri iniţiate de primarul Ion Gigi Matei dar care vor fi blocate de consilierii PNL prin votul lor?

- Da, da! Noi am blocat acele hotărâri care nu s-au dovedit a fi viabile. Mă refer la acele hotărâri în care se cheltuiau foarte mulţi bani pentru lucruri care se pot rezolva cu mai puţini bani în locuri pe care primăria le deţine. Mă refer la parcul auto de la Pieţe Prest unde a venit cu o sumă exorbitantă pe strada Morilor, unde după părerea mea acea zonă trebuie dezvoltată pentru locuinţe sociale. În condiţiile în care avem o platformă betonată la ETA care stă degeaba. Ne vom opune la creşterea bugetului la handbal, care a crescut nejustificat din cauza unui management foarte slab şi a unor activităţi mai mult de familie. Acolo sunt salarii mărite după ureche, jucătoare care nu joacă nimic dar au un salariu foarte mare, şi invers jucătoare care au salariu foarte mic dar care joacă foarte bine, cantonamente la locaţii proprii, neluând în discuţie partea legislativă care lasă de dorit legat de ce s-a întâmplat acolo. Ne vom opune la anumite decizii de acest gen care ni se par nejustificate şi mai ales când nu ni se cere şi nouă părerea să contribuim la anumite proiecte să devină mai bune atunci până nu vom reuşi să ne impunem şi noi anumite lucruri nu votăm! Nu trebuie înţeles că vom fi Gică-Contra. La proiectele care sunt clare, nimeni nu se va opune niciodată, cum sunt cele legate de anumite finanţări la Apavil, CET, anumite PUZ-uri, PUD-uri pentru binele mers al administraţiei sau din punct de vedere arhitectural al oraşului. Niciodată noi nu ne-am opus cum au făcut ei şi vă pot da exemplu cu Apavilul unde din cauza ambiţiilor politice noi am pierdut pentru neutilizarea creditului de la BERD aproximativ 4 miliarde de lei şi a existat o perioadă de aproximativ un an de zile când respectiva societate nu a funcţionat aşa cum trebuie. Să nu uite că va veni perioada de decontare a acestor greşeli. Aţi văzut că s-a întâmplat la Oltchim, acum la CET şi va continua.

 

Primarii penali – handicapul PNL

- Cât de greu îi va fi PNL-ului să-şi impună candidatul la Primăria Râmnicului, în condiţiile în care fostul edil Emilian Frâncu a fost condamnat pentru fapte de corupţie, iar nu cu mult timp în urmă Mircia Gutău era propunerea partidului, dar neacceptată de Centru.

- Este un handicap acest lucru şi cred că poate fi depăşit numai prin muncă. Trebuie demonstrat şi arătat oamenilor că nu mai trebuie să mergem pe mâna unui singur om, trebuie mers pe o echipă. O echipă care să stea de vorbă cu râmnicenii, să se organizeze dezbateri publice reale în care să li se ceară părerea şi ei să contribuie la bunul mers al oraşului… Tot timpul când ai o echipă, rezultatele sunt mult mai bune. (A consemnat Nicoleta CHERA)

Flash centru, Interviul Saptamanii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: