Breaking News

Breaking News!

(VIDEO) Taxe şi impozite – nemajorate de 18 ani la Băile Govora

Feb 11, 2018

Mihai Mateescu nu a majorat niciodată de când a fost ales primar taxele şi impozitele în Băile Govora. Alesul susţine că măsura nu este una populistă, insistând pe ideea că bugetul unei localităţi nu trebuie întocmit pe spinarea populaţiei: „Cine face majorări de taxe şi impozite, cu siguranţă, nu se gândeşte la efectul pervers al «recoltării» taxelor la nivel de primărie. Cu cât taxele şi impozitele sunt mai mari, cu atât coeficientul de încasare este mai mic…”, afirmă categoric primarul din Băile Govora, un oraş apreciat din ce în ce mai mult la nivel naţional şi nu numai. Primarul a vorbit şi despre una dintre marile reuşite ale Asociaţiei Oraşelor din România privind o modificare importantă din noul Cod Fiscal.

 

REUŞITĂ! „La nivelul anului 2000, până să ajung eu la primărie, oraşul Băile Govora a fost impozitat la nivel de municipiu, pe legislaţia interpretabilă care era atunci şi, în defavoarea cetăţenilor. Cu documentele înaintate către Ministerul Turismului şi Administraţiei de atunci, am fundamentat o hotărâre de consiliu care a primit până la urmă girul Consiliului Local şi s-au redus taxele şi impozitele locale cu 50%… Toate staţiunile din România au avut la vremea respectivă aceeaşi reducere. Mi-am făcut un jurământ: cât voi sta primar să nu majorez taxele şi impozitele locale. Managerul, care se numeşte primarul, folosesc un cuvânt la modă, trebuie să atragă surse extrabugetare, trebuie să facă proiecte, trebuie să aducă bani din altă parte, nu neapărat cei care vin din taxe şi impozite, pe spinarea populaţiei. Aceste lucruri s-au concretizat, nu le-am majorat niciodată! Ba mai mult, au venit acele indexări care se fac pe indicele de inflaţie şi care se fac din 3 în 3 ani de zile care au ridicat un pic nivelul taxelor şi impozitelor. Dar asta, nu din voinţa mea, ci din voinţa guvernanţilor noştri!”, a declarat primarul Mihai Mateescu.

 

DEMERS. Alesul din Băile Govora a vorbit şi despre demersul Asociaţiei Oraşelor din România privind o modificare importantă din noul Cod Fiscal: „Prin prevederile vechiului Cod Fiscal s-a impozitat din oficiu, 400 metri curţi construcţii pe terenurile intravilane, indiferent de categoria de folosinţă a lor. Mă refer aici la fâneţele, agricol, arabil, pomi, viţă de vie etc… Nu se poate nimeni prevala, indiferent ce guvern ar fi, de acest drept pe care-l are guvernul de a emite ordonanţe sau legi sau Parlamentul României ca să se facă o modificare fără acordul proprietarului a schimbării categoriei de folosinţă. Nimeni! Aşa scrie în Constituţie. Dreptul de proprietate este inalienabil, imprescriptibil şi indivizibil. Totuşi, guvernanţii noştri au făcut şi treaba aceasta! Culmea ironiei – deşi această suprafaţă de 400 metri era impozitată la nivel de curţi – construcţii, terenul era tot arabil, fâneţe sau viţă de vie. Populaţia României a fost jupuită în mod ilegal pe această prevedere a Codului Fiscal. Am făcut demersuri la nivel de Guvern şi din partea Asociaţiei Oraşelor din România am iniţiat o rezoluţie a noastră pe care am înaintat-o către primul ministru… Peste 135 de primari din România, am cerut o discuţie cu premierul Cioloş, domnului vicepremier Dâncu şi celorlalţi miniştri şi am demonstrat acest lucru. Am primit un răspuns foarte dur: «Susţinerea Guvernului Cioloş a fost condiţionată de PSD – să nu se modifice Codul Fiscal». Şi nu s-a modificat Codul Fiscal. Lucrurile au început însă să demareze. Premierul Cioloş a luat act, s-au luat toate aceste avize de la Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, etc. Aceste lucruri au fost puse pe tapet acum, când s-a abordat noul Cod Fiscal… Această prevedere a vechiului cod, nu a mai fost prinsă în noul cod, iar populaţia României are un câştig fanatastic – aceşti 400 de metri impozitaţi la nivel de curţi-construcţii nu mai sunt ! Era strigător la cer să ne batem joc în continuare de aceste lucruri”, a punctat primarul Mihai Mateescu. Alesul a reuşit de-a lungul anilor să atragă finanţări de peste 750 miliarde de lei vechi în Băile Govora. „Cu taxe şi impozite mici, cu o analiză atentă, cu simţ de responsabilitate şi de răspundere a ceea ce înseamnă achiziţie publică şi gestionare atentă a banului public am reuşit să facem din Băile Govora un oraş apreciat din ce în ce mai mult la nivel naţional şi nu numai”, a concluzionat primarul Mihai Mateescu.

Administratie, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: