Breaking News

Breaking News!

(VIDEO) Semnal de alarmă al judecătorului Mateescu la Bilanţul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea

Ian 24, 2018

„Justiţia reprezintă o redută fundamentală a ceea ce ne dorim să însemne democraţia. Respectând judecătorii îi încurajăm să înfăptuiască un act de justiţie de calitate şi asta nu face altceva decât să însănătoşească statul român”, a afirmat tranşant judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliului Superior al Magistraturii, la Bilanţul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Magistratul vâlcean a abordat teme importante şi a avut o poziţie fermă privind problemele reale din justiţie.

 

Resursele umane – situaţie dezastruoasă  

„Din perspectiva resurselor umane situaţia este dezastruoasă! Sunt instanţe care funcţionează cu un număr de judecători reprezentând jumătate din schema lor… Există instanţe cu câte un singur judecător – aşa cum a fost cazul Judecătoriei Horezu… Nu găsim alte soluţii decât cele prevăzute de lege! În acest moment situaţia este dezastruoasă. Gândiţi-vă doar un moment dacă dispoziţiile din Legile Justiţiei referitoare la recrutare vor intra în vigoare. M-am săturat să fac apel la responsabilitate, sunt mai sceptic decât eram altă dată… Un pic de raţiune şi un pic de ascultare poate nu strică. Vedem tot felul de propuneri legislative de dezincriminări, incriminări, majorări de durate, necorelări, propuneri legislative pe care, ca să vedeţi, nu ne-am dat seama că le-am semnat ulterior. Şi ştiţi bine, chiar pe aici s-a întâmplat să mai uităm când semnăm nişte propuneri legislative. Zici că este un concurs de dezincriminări, cine dezincriminează mai mult. Nu aşa! Lucrurile acestea se fac cu studii de impact. Preşedintele Înaltei Curţi a atras atenţia, noi cu toţii în Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie să vedem ce înseamnă modificări legislative pe palierul resurselor umane, ce înseamnă modificări legislative în politica penală. Aş fi vrut mult mai mută înţelepciune!”, a afirmat judecătorul Bogdan Mateescu.

Experţii judiciari – atitudine sfidătoare

Judecătorul vâlcean, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a abordat şi o altă problemă gravă cu care se confruntă instanţele – experţii judiciari: „Vreau să fiu ferm – este o reală problemă nu numai prin prisma numărului, ci şi prin prisma calităţii şi al efortului pe care-l depune fiecare expert atunci când este desemnat. Nu este o atitudine potrivită! Să sperăm că la Ministerul Justiţiei se vor lua măsurile respective pentru că există o direcţie – Servicii Juridice Conexe – care putea să sancţioneze experţi judiciari, dar nu ştiu dacă s-au manifestat vreodată! Nu este corect să stai patru-cinci luni, sau chiar un an de zile după o expertiză, când nu stai nici măcar un moment până să aştepţi decontul cu onorariul. Ar trebui o egalitate de tratament din partea experţilor, un interes tot atât de mare atunci când scriu decontul de onorariu, ca atunci când ar trebui să întocmească raportul de expertiză pentru a nu le reface sau dispune alte expertize”, a afirmat tranşant judecătorul Bogdan Mateescu.

 

Diminuarea cheltuielilor – propunere aberantă 

Judecătorul Mateescu a abordat şi problema diminuării cheltuielilor la instanţele de judecată: „Pe aspectul resurselor materiale vreau să mai adaug ceva. De la ordonatorul principal – al nostru, al tuturor – Ministerul Justiţiei a venit o solicitare de diminuare a cheltuielilor cu 10%… Să vedem cum diminuăm cheltuielile cu lumina, cu căldura în anul 2018 în care economia duduie, nu-i aşa?! O să facem o chetă şi să luăm lumânări, poate! Şi să scriem de mână… Cum putem să-i mai spunem justiţiabilului obişnuit că noi vrem justiţie de calitate când mie mi se atrage atenţia de la nivel central să sting lumina şi dacă se poate să lucrez pe întuneric şi cu pixul în mână! De parcă judecătorii s-ar coafa la serviciu sau cine ştie ce ar face! Şi nu ar lucra pe calculatoare sau pe imprimante, în interesul justiţiabilului. Am atras atenţia în toate modalităţile posibile pentru dotarea instanţelor, gândirea unor scheme rezonabile, o măsură legislativă care să diminueze numărul de dosare…”, a punctat judecătorul Bogdan Mateescu. Pe parcursul discuţiilor a fost ridicată şi problema Judecătoriei Drăgăşani care are toaleta în curte, iar în sălile de judecată oamenii stau îmbrăcaţi din cauza gerului. Judecătorul vâlcean a discutat şi pe tema încrederii în justiţie şi a făcut referire la recentele decizii ale Curţii Constituţionale pe Legea 304 care a constatat anumite articole constituţionale, altele nu, amânând pronunţarea pe Legile 313 şi 317. „Cooperarea loială nu trebuie să fie doar un dicton, doar o poveste… Este vorba despre o putere a statului şi despre un sistem judiciar.  Când discutăm despre Legile Justiţiei, consultă sistemul şi nu considera că tu le şti pe toate. Oamenii din justiţie sunt obiectivi şi ştiu mai bine decât oricine… Nu sunt sociolog, nu sunt om de presă, sunt cetăţean al României dincolo de a fi judecător şi acum efemer membru CSM, dar părerile sunt împărţite privind încrederea în justiţie. Multe dintre ele însă se formează în necunoştinţă de cauză. Sau în insuficientă cunoştinţă de cauză. Vă spun cu toată sinceritatea, când urmăream dezbaterile publice de la posturile de televiziune, până la un moment dat, dezbateri publice care s-au transformat, din nefericire, şi îmi asum ceea ce spun, într-un spaţiu de jelanie a celor condamnaţi şi prezentaţi ca fiind victime ale abuzurilor… Împotriva manipulării nu putem să luptăm decât cu onestitate şi transparenţă”, a concluzionat judecătorul vâlcean Bogdan Mateescu.

Dezvaluiri, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: