Breaking News

Breaking News!

Trei miniştri, interpelaţi de senatorul Bulacu

Mai 10, 2017

Senatorul liberal vâlcean Romulus Bulacu a adresat recent trei interpelări către Sevil Shhaideh, Pavel Năstase şi Petre Daea. Temele abordate au vizat solicitări privind criteriile PNDL, posibilitatea înființării unor asociaților sportive şcolare cu personalitate  juridică şi măsuri pentru culturile afectate de înghețul produs în luna aprilie.

Criteriile PNDL

O primă interpelare a fost adresată ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, solicitând un punct de vedere referitor la criteriile PNDL „Având în vedere faptul că zonele rurale și zonele urbane din România prezintă o importanță deosebită din punct de vedere economic, social și cultural, este necesară dezvoltarea durabilă a acestora. Îmbunătățirea condițiilor existente și a serviciilor de bază, prin dezvoltarea infrastructurii, duce la creșterea standarelor de calitate a vieții românilor, atragerea investitorilor și creșterea numărul locurilor de muncă în zona respectivă. Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) va continua și în acest an cu finanțarea a peste 9500 de obiective de investiții noi. În perioada 2017- 2020, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are posibilități reduse de finanțare a unităților administrativ –teritoriale, având în vedere numărul mare de proiecte depuse, care depășește cu mult plafonul existent de finanțare. În același timp, criteriile de admitere la finanțare și alocare a sumelor pentru proiecte, cuprinse în OUG 28/2013, Ordinul MDRAP nr 1851/2013 și HG nr 624/2015 nu includ prioritizarea alocării în funcție de urgențele unităților administrativ teritoriale și nici departajări în funcție de numărul de locuitori deserviți prin aprobarea unui proiect. Pe cale de consecință, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați un punct de vedere, cu privire la situația prezentată și care sunt criteriile prin care ministerul va departaja, finanța și aloca sumele pentru a realiza dezvoltarea regionlă a lucrărilor de infrastructură, tehnico-edilitară și socio-educativă”, susţine senatorul Romulus Bulacu.

Înființărea unor asociaților sportive şcolare cu personalitate  juridică.

Ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, senatorul liberal vâlcean i-a ridicat problema privind posibilitatea înființării unor asociaților sportive şcolare cu personalitate  juridică. „Sportul are o importanţă deosebită în dezvoltarea unui tineret sănătos fizic şi mental. Aproape două treimi dintre tineri, respectiv 64%, fac sport doar de câteva ori pe lună. Un tânăr din trei declară că nu face sport deloc. Modul în care își petrec tinerii timpul liber, conform datelor de cercetare, arată că aceștia au nevoie de oferte diversificate şi consiliere în sensul valorificării acestuia în propriul lor interes. Practicarea unui sport rămâne opțiunea optimă. Dacă tinerii din mediul urban beneficiază de mai multe mijloace atât de informare cât și comunicare, pentru tinerii din mediul rural situația este mult mai complicată. Impedimentele identificate într-o analiză primară ar putea fi sintetizate prin sintagma “acces limitat” pentru tinerii din mediul rural cât și o slabă implicare a statului român în a facilita practicarea sporturilor de performanță în rândul acestora. Cu excepţia orelor şcolare, nu se mai poate discuta despre o cultură a sportului. Cluburile sportive care existau odinioară în mediul rural au dispărut în proporţie de 90%. Chiar și cele existente (Asociațiile Sportive Școlare), întâmpină dificultăți în obținerea fondurilor necesare desfășurării unor eventuale competiții din cauza faptului că nu au personalitate juridică, ceea ce împiedică obținerea de donații și sponsorizări. Ca de fiecare dată, la finalul anului școlar, sălile de sport își vor închide și ele porțile până în toamnă. Tinerii se vor implica doar în activitățile agricole specifice sezonului, fără a avea posibilitatea practicării vreunui sport, sub îndrumarea de specialitate. Pe cale de consecință, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați: 1. Care sunt măsurile pe care Ministerul Educației le întreprinde pentru a facilita și încuraja practicarea sportului de performanță în rândul elevilor din mediul rural? 2. Dacă aveți în vedere, ca o primă soluție de rezolvare a acestei probleme, să oferiți şcolilor posibilitatea înființării unor asociații sportive şcolare cu personalitate  juridică, asociații care pot avea venituri proprii şi care pot încheia contracte cu instituțiile publice sau private?”, se arată în interpelarea parlamentarului PNL.

Măsuri pentru culturile afectate de înghețul produs în luna aprilie

Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, senatorul vâlcean i-a ridicat problema culturilor afectate de înghețul produs în luna aprilie.   „Temperaturile neobişnuit de scăzute din luna aprilie, dar şi zăpada care s-a aşternut în unele zone din ţară, au afectat culturile agricole din acest an. Din primele analize, cele mai afectate sunt culturile de viţă de vie şi rapiţă, dar mai ales, pomii fructiferi care erau înfloriţi în această perioadă. Pagubele sunt mult mai mari, cu atât mai mult cu cât, fermierii trebuie să acopere costurile pregătirii pentru culturile anilor viitori, în timp ce profitul pentru acest an va fi la limita subzistenţei sau chiar inexistent. Cu certitudine, fenomenele produse în ultima perioadă au produs daune mai mari decât cele din anii anteriori, din cauza intensităţii acestora – în sensul scăderii temperaturii până sub 0 grade, a intensităţii vântului, a cantităţilor foarte mari de precipitaţii – atât ploi cât, mai ales, a zăpezii. Pe cale de consecinţă, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi: Care sunt culturile afectate şi suprafeţele aferente, la nivelul judeţului Vâlcea? Câte solicitări de despăgubiri aţi primit la nivelul judeţului Vâlcea şi care este cuantumul acestora? Ce măsuri va întreprinde ministerul pe care îl conduceţi pentru a veni în ajutorul fermierilor care au avut de suferit în contextul prezentat?”, susţine senatorul liberal vâlcean Romulus Bulacu. (Cristian BERENDEŢ)

Politica

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: