Breaking News

Breaking News!

Surpriză de proporţii la Învârtita Dorului. Află ce pune la cale primarul din Vaideeni!

Mai 16, 2017

Primarul Achim Daniel Băluţă susţine că participanţii din acest de la Invârtita Dorului, ediţia 49, vor avea parte de o surpriză de proporţii. Produsele din localitate care urmează a fi promovate ca brand la Bruxelles, dar şi ca produse tradiţionale vor fi degustate de cei prezenţi la eveniment.

Degustarea produselor tradiţionale

„Învârtita Dorului va avea loc în perioada 24-25 iunie. Pe 24 iunie este Ziua Internaţională a iei. Se suprapune cu sărbătoarea noastră, eveniment care are la bază Sărbătoarea Sânzienelor. Încercăm ca în fiecare an să ne respectăm blazonul. Suntem în discuţii avansate şi pregătim un spectacol pe cinste. Anul acesta, cu sprijinul Cooperativei Crescătorilor de Animale din Vaideeni vom avea şi o noutate. Vom încerca să expunem deja şi să punem la dispoziţie pentru consum produsele care urmează a fi promovate atât ca produse tradiţionale, cât şi ca brand la Bruxelles. Anul acesta, cei care vor fi prezenţi la sărbătoarea noastră vor putea să beneficieze şi de degustarea acestor produse.”, a declarat primarul localităţii Vaideeni.

 foto-pentru-text-vaideeni-03

Demersuri avansate

Primarul Daniel Achim Băluţă vorbeşte cu mândrie despre produsele care se vor afla pe masa participanţilor la Învârtita Dorului, precum şi despre şansele recunoaşterii la nivel naţional şi european a produselor tradiţionale păstoreşti din Vaideeni: „Mă refer aici la brânza de Vaideeni, celebra telemea, caşul, smântâna, dar şi tocanul sau balmoşul din aceasta zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel naţional în domeniul zootehniei, ne referim aici strict la păstorit. Avem speranţe că în foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marcă înregistrată. Şi putem la export să mergem pe acest atestat… Ciobanii din Vaideeni prepară lactatele, dar şi restul de mâncăruri fix pe reţetele vechi şi respectând tradiţia. Sunt reţete vechi, de sute de ani, însă fiecare familie o are diferită, moştenită din moşi-strămoşi… Ce facem noi aici nu seamănă nici pe departe cu ceea ce se produce în momentul de faţă pe piaţă. Brânza de Vaideeni, la fel ca şi celelalte produse pe care le producem conţine doar lapte provenind de la oile noastre. Saramura este şi ea specială, este o saramură făcută cu apa cristalină din izvoarele de la poalele munţilor Căpăţănii în anumite zile, ştiute numai de băciţe. Produsele noastre sunt unice şi sperăm ca «Telemeaua de Vaideeni» să stea şi pe mesele europenilor… Aerul tare al dimineţilor de la poalele munţilor Căpăţănii, iarba grasă, florile de muşeţel, pământul bogat, brânduşele de pe întreaga Vale a Luncavăţului şi dragostea faţă de oi sunt atuurile produselor din Vaideeni. Toate acestea dau secretul gustului şi al aromei unice a brânzei de Vaideeni. Nu se abate nimeni de la reţetă şi toţi pun doar ingrediente naturale… Brânza şi lactatele de Vaideeni nu şi-au pierdut niciodată gustul, iar noi vrem să ducem această tradiţie mai departe.”, a concluzionat primarul localităţii Vaideeni. (Cristian BERENDEŢ)

foto-text-vaideeni-01

Flash centru, Primari in vizor

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: