Breaking News

Breaking News!

Preşedintele mai are o temă

Noi 06, 2017

Una dintre unităţile economice foarte importante ale judeţului este CET Govora. Condusă ani buni de către fostul director general Mihai Bălan, care l-a înfundat pe Mihai Şova într-un dosar de corupţie, CET Govora pare a se îndrepta spre nicăieri. Preluată cu surle şi trâmbiţe de către firma care a administrat judiciar şi Hidroelectrica, scoasă cu mare efort din mâna băieţilor deştepţi, CET Govora este din nou o enigmă. Dar nu putem compara situaţia de la CET cu cea de la Hidroelectrica, unde aveam Fondul Proprietatea pe de o parte şi băieţii deştepţi pe de altă parte.  Asta, după ce, repet, am văzut tot felul de rapoarte mai mult sau mai puţin superficiale. Şi  asta după ce toţi se aşteptau să găsească adevăratele cauze pentru care societatea a intrat în insolvenţă. Că doar nu o fi fost vorba numai despre „distrugătoarele” contracte cu presa pentru care s-a făcut atât tam-tam. Special s-a făcut asta, în opinia noastră, pentru perdeaua de fum necesară, creată dibaci în  alte scopuri. Dar acesta este un alt subiect de manual clasic despre arta manipulării. Nu punem la îndoială în nici un caz profesionalismul firmei care administrează în prezent societatea, firmă adusă pe vremea lui Gheorghe Păsat, însă, în lumina ultimelor evoluţii, se ridică o serie de semne de întrebare.

Toată lumea cunoaște – hai să îi zicem celebrul – raport semnat de către Remus Borza privind activitatea din CET Govora, în care presa a identificat nişte urme de decizii neprofesioniste ale fostei conduceri. Că, deh, s-a lucrat cu materialul clientului. Însă toţi anii  care au trecut peste CET Govora au arătat că totul sau aproape totul a fost în favoarea societăţii. Politicile răposaților Buşe sau Cîlea au fost coerente şi corecte, am putea spune.  Și, totuși, am avut insolvența. Probabil că în scurtul mandat al lui Gheorghe Păsat s-a ales praful… sau liberalii nu au fost în stare să gestioneze altfel situaţia de la CET. Însă acum din ce în ce mai multe voci dau sens unor decizii, celor puţin reprobabile pentru CET Govora în opinia unora. Bineînţeles că domnul Borza ar spune că deciziile domniei sale sunt în interesul companiei şi că aceia cărora nu le convine salvarea CET încep să mârâie. Ar fi vorba, bineînțeles, de o teorie a conspiraţiei. Dar aceste teorii nu pot fi folosite mereu într-un singur sens. Pentru că nu credem că vrea cineva dărâmarea CET, decât dacă ar vrea să îl cumpere sau eventual să facă un altul în locul celui actual. Iar în această schemă  investiţiile ar fi un pas determinant.

În prezent, la CET Govora investiţiile lipsesc sau cel puţin aşa spun specialiştii. Iar asta nu e în regulă. Însă mingea este la firma care administrează judiciar compania… E ca la Guvern. Poţi da salarii şi pensii şi să nu faci investiţii, pentru ca apoi să pui noi taxe şi să majorezi impozitele. Cam aşa se întâmplă şi la CET Govora, în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat la Hidroelectrica. Investițiile sunt absolut necesare, în condițiile în care ai pretenţia de a conduce aceste companii cu oameni profesionişti. La fel de importantă este şi relaţia dintre administratorul special mandatat de către Consiliul Judeţean, directorul general care nu poate fi numit decât tot cu acordul administratorului special și, bineînțeles, societatea care administrează judiciar CET Govora… Iar aici suntem convinşi că domnul Borza ştie să gestioneze corect situaţia, având în vedere dorinţa domniei sale de a salva şi de a crește valoric CET Govora, care are nevoie de investiţii ca de aer. Nu că ar fi găsit cine ştie ce situaţie dramatică la companie. Nu! Pentru că, dacă ar fi fost vorba despre aşa ceva, ar fi reieşit din raportul domniei sale asupra situaţiei la momentul respectiv. Doar pentru că a demonstrat că este străin de interese nefavorabile societăţilor pe care le-a administrat judiciar până acum, cum este şi cazul CET Govora.

Însă un lucru este limpede şi suntem convinşi şi că domnul Borza este de acord cu noi. Orice societate se administrează în interesul proprietarului şi nu poţi face abstracţie de acesta. Și, mai ales, orice companie trebuie dirijată astfel încât să aibă viitor. Şi nu doar să o fezandezi, pentru ca la un moment dat să ai doar niște cifre frumoase, care pot ascunde însă multe capcane pe viitor. Aşadar, cum abia s-a schimbat administratorul special şi trebuie pus în curând şi un director general la CET Govora, ne-am gândit să îi dăm și noi o temă preşedintelui. Asta pentru că şi alţii îşi permit să dea teme peste teme. Spre binele judeţului, bineînţeles.

P.S. La fel credem că relaţia cu autorităţile locale este deosebit de importantă, chiar dacă procedura  de insolvenţă necesita decizii independente. Cel puţin aparent. 

Editorial

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: