Breaking News

Breaking News!

Interes masiv în Vâlcea privind Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii „Start-up Nation România”

Mar 20, 2017

În prezenţa, preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, luni, 20 martie 2017, ministrul secretarul de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat  – Harry-Ilan Laufer, Adrian Mlădinoiu – secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Radu Ghinea – şef Oficiu Teritorial pentru IMM-uri şi Ciprian Pandea – subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului au prezentat Programul Start-up Nation-Romania, un program de încurajare şi stimulare a înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Obiectivul proiectului constă în creşterea performanţelor firmelor tinere şi dezvoltarea spiritului antreprenorial. La întâlnire au fost prezenţi, primari vâlceni, consilieri judeţeni şi municipali, oameni de afaceri şi mici întreprinzători. Sala de şedinţe a Centrului de Afaceri Flandra Vâlcea s-a dovedit neîncăpătoare.

 

Preşedintele Rădulescu: „Judeţul Vâlcea sunt convins că va primi suficient sprijin de la Guvernul României!”

Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean, s-a declarat convins că judeţul Vâlcea va primi sprijin din partea Guvernului României şi a punctat faptul că şi-a propus ca în fiecare lună, cel puţin un ministru să fie prezent în judeţul nostru: „Judeţul Vâlcea sunt convins că va primi suficient sprijin de la Guvernul României şi în acest an şi, în anii care vor urma. Mi-am propus ca în fiecare lună, cel puţin un reprezentant al Guvernului României să vină să viziteze judeţul Vâlcea, şi nu numai să-l viziteze, să şi facă ceva pentru judeţul nostru. Fie că este vorba despre o astfel de prezentare, fie că este vorba despre investiţii pe care trebuie să le facem şi aşteptăm sprijin. Această sală nu are culoare politică, această sală este una a vâlcenilor, a primarilor de toate coloraturile politice. Aşa cum am mai spus, nu voi trata niciodată şi nu voi permite atâta timp cât eu sunt preşedinte al Consiliului Judeţean ca primarii să fie trataţi în funcţie de culoarea carnetului de partid, aşa cum s-a întâmplat până acum. Vom fi gânditori în logica binelui pentru judeţul nostru…”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Pandea: „Un program foarte important pentru tineri!”

Ciprian Pandea – subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului a subliniat faptul că, prin Programul Start-up Nation-Romania se pot deschide noi afaceri, care pot ridica economia ţării, consolidând-o şi creând locuri de muncă: „Vreau în primul rând să-l felicit pe domnul preşedinte Rădulescu pentru tot ceea ce făcut în acest judeţ şi pentru faptul că a reuşit să coaguleze o echipă puternică în jurul dânsului. Ne aflăm aici pentru a prezenta Programul Start-up Nation. Acest proiect face parte din programul de guvernare pe care PSD îl are în vedere în perioada 2017-2020. Acest program este foarte important pentru tineri, pentru că aceştia îşi pot deschide noi afaceri şi deschizând noi afaceri putem să ridicăm economia ţării. Dacă putem face acest lucru, vom reuşi să consolidăm economia ţării. Ne-am propus ca foarte mulţi oameni să poată beneficia de acest sprijin…”, a declarat Ciprian Pandea.

 

Mlădinoiu: „Programul vine să sprijine orice cetăţean care vrea să-şi deschidă o afacere şi care nu are nici un leu”

Adrian Mlădinoiu – secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, a declarat că Programul Start-up Nation-Romania este unul dintre cele mai frumoase programe aflate în derulare. „Este un program asumat de către Guvernul României şi este unul dintre pilonii pe care ne vom baza în viitor… După cum bine ştiţi este destul de greu să dezvolţi o afacere şi să o susţii. Pe lângă acest program, mai avem şi alte măsuri pentru a ajuta mediul de afaceri… ne dorim ca tinerii, dar nu numai tinerii să pună în practică ideile de afaceri pe care le au – idei bune, idei creative. Programul acesta vine să sprijine orice cetăţean care vrea să deschidă o afacere, dar nu are nici un leu…Educaţia antreprenorială în momentul acesta nu există, iar noi încearcă să dezvoltăm această latură antreprenoriatului, astfel încât cei care vor să-şi pună în practică ideile prin Programul Start-up Nation să reuşească să le ducă şi la maturitate şi să le dezvolte…”, a precizat Adrian Mlădinoiu. Secretarul de stat în Secretariatul General al Guvernului a mai menţionat că în universităţile din România se vor organiza programe de educaţie antreprenorială, propunerea venind din partea Ministrului Educaţiei. Mai mult decât atât, în acest an se va înfiinţa primul Liceu de Antreprenoriat. „Nu vreau să mai aud că ne dorim o ţară ca afară. Vreau să aud că ne dorim o Românie puternică, o Românie în care să rămânem, să trăim, să ne creştem copiii şi să fim bucuroşi că avem absolut tot ce ne trebuie aici, la noi în ţară”, a declarat Adrian Mlădinoiu care a dat asigurări că uşa Guvernului este deschisă pentru cei care vor să acceseze acest program.

Harry-Ilan Laufer: „Program cu o finanţare de 100%”.  

Prezentarea Programului Start-up Nation a fost făcută de ministrul secretarul de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat  – Harry-Ilan Laufer, care a declarat că este un program extrem de ambiţios care se implementează în conformitate cu programul de guvernare asumat de PSD şi ALDE. „Scopul principal al acestui program este de a stimula înfiinţarea de noi societăţi comerciale mici şi mijlocii în România care se află pe un trend descendent în ultimii ani în ceea ce priveşte deschiderea de noi societăţi. Sunt mai multe societăţi care se închid, în comparaţie cu cele care se deschid… Atenţie, sunt eligibile pentru Programul Start-up Nation-Romania doar SRL-uri înfiinţate în anul 2017. Este destinat tinerilor antreprenori şi nu numai. El nu se adresează doar tinerilor, ci oricine poate aplica. Există, într-adevăr, un punctaj suplimentar pentru cei care sunt tineri, tineri absolvenţi, dar este un program destinat tuturor celor care doresc să înceapă o afacere sau au o afacere, dar vor să mai încerce şi un alt tip de afacere şi nu dispun de capital propriu… Programul Start-up Nation-Romania vine cu o finanţare de 100%. Practic este un grand primit din partea Guvernului României, cu aport zero din partea celor care vor aplica… Este un program care îşi doreşte să finanţeze peste 10.000 de noi afaceri anual, pentru o perioadă de 4 ani şi toate zonele din România, inclusiv mediul rural. Va exista o competiţie între cei care aplică. Nu există o sumă pe care o alocăm pe judeţ, ci pur şi simplu toţi aplicanţii se înscriu în aceeaşi bază de date şi în funcţie de punctajul pe care îl obţin, se califică pentru acest proiect. Inclusiv românii care sunt plecaţi din ţară pot aplica pentru acest program şi inclusiv cetăţenii străini. Adică şi dacă este vorba de familii mixte din România, se pot întoarce şi pot aplica pentru acest program…” a declarat  ministrul secretar de stat Harry-Ilan Laufer. Programul Start-up Nation este încă în dezbatere publică, iar deplasările prin ţară pentru prezentarea lui au tocmai scopul ca guvernul să primească cât mai multe opinii. Guvernul se apropie de finalul acestei dezbateri publice, iar până la finalul acestei săptămâni ministrul secretar de stat Harry-Ilan Laufer crede că va exista o formă finală pentru proiectul Hotărârii de Guvern. Acesta a mai precizat că sunt foarte multe cheltuieli eligibile incluse în program, faţă de momentul lansării în dezbatere publică.

Paşi concreţi

Secretarul de stat Harry-Ilan Laufer a enumerat condiţiile de eligibilitate pentru cei care vor să acceseze acest program: „Ce trebuie să facă un cetăţean care vrea să aplice pentru Programul Start-up Nation-Romania? În primul rând să înfiinţeze o societate după data de 30 ianuarie 2017… Apoi să creeze două locuri de muncă pentru un grand de 200.000 de lei sau să creeze un singur loc de muncă pentru un grand de 100.000 de lei. Şi menţinerea acestor locuri de muncă timp de 3 ani. Atenţie, nu persoana angajată iniţial trebuie menţinută pe locurile de muncă create, ci locurile de muncă trebuie menţinute timp de 3 ani, existând posibilitatea înlocuirii persoanei angajate (dacă aceasta nu corespunde) în 30 de zile. Bugetul alocat de Guvernul României pentru anul 2017 este de 1,7 miliarde de lei (aproximativ 480 de milioane de euro). Programul conţine foarte multe cheltuieli eligibile: Echipamente, maşini, utilaje, instalaţii, aparatură, instrumente de măsură şi control; Active necorporale (software), chirii spaţii de lucru, pagină web; Echipamente IT, aparatură birotică, mobilier, sisteme de protecţie, instalaţii economisire energie; Cursuri de antreprenoriat, consultanţă. Reprezentanţii Ministerului îşi doresc ca inclusiv salariile să fie incluse ca şi cheltuieli eligibile măcar pentru o perioadă de 6 luni. Înscrierea se va face on-line, însă, cum Ministerul a primit multe solicitări de a accepta şi înscrierea fizică a unui dosar, se lucrează şi la acest aspect, astfel încât cei care doresc să aplice prin depunerea documentelor la Agenţia de la Craiova, să poată să o facă. Evaluarea se va face electronic, iar punctajul se acordă automat. Adică primirea punctajului se va face automat, la înscriere”. Ministrul secretar de stat Harry-Ilan Laufer a precizat că Guvernul îşi doreşte ca sesiunea de înscriere să înceapă undeva la începutul lunii mai, însă data va fi stabilită până săptămâna viitoare. A fost prezentată inclusiv partea de acordare a punctajului. Punctajul maxim este de 100 de puncte şi cel minim de 50 de puncte. Inclusiv valoarea TVA-ului este inclusă în cheltuielile eligibile. Decontarea facturilor se va face în 30 de zile. Nu vor fi eligibile coduri CAEN dintr-o afacere deja existentă anterior datei de 30 ianuarie 2017 şi nici mutare de personal angajat de pe o societate veche pe cea nouă. Se vor acorda puncte suplimentare şi pentru crearea unui loc de muncă suplimentare. Ministrul secretar de stat Harry-Ilan Laufer a anunţat că săptămâna viitoare va fi postat pe site-ul Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (http://www.aippimm.ro). După prezentarea programului a urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri, oficialii din ministere oferind clarificări la toate problemele ridicate. (Cristian BERENDEŢ)

Dezvaluiri, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: