Breaking News

Breaking News!

INDIFERENŢA AUTORITĂŢILOR PUNE ÎN PERICOL SĂNĂTATEA OAMENILOR DIN SUDUL VÂLCII

Oct 17, 2016

SOS. Cel mai modern dispensar din judeţ caută doi medici de familie pentru transformarea în Centru de Permanenţă

Dotat la standarde europene, cel mai modern dispensar medical din judeţ caută doi medici de familie pentru transformarea în Centru de Permanenţă. De peste doi ani de zile, primarul localităţii Ioneşti, Constantin Neagoie, bate la uşile instituţiilor care deocamdată n-au reuşit să găsească soluţii. Autorităţile judeţene recunosc că dispensarul din Ioneşti poate fi un mini-spital, apreciază dotările de ultimă generaţie, singura problemă rămâne angajarea a încă doi medici de familie.

Preşedintele CJ Vâlcea: „Locaţia este impecabilă, după ultimele standarde”

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, social-democratul Constantin Rădulescu, susţine că dispensarul medical de la Ioneşti este impecabil şi dotat după ultimele standarde medicale. „I-am promis în urmă cu peste un an de zile domnului primar Neagoie că mă voi deplasa personal, la o săptămână după discuţia respectivă, la locaţie. Mi-am respectat promisiunea când eram deputat. Am fost acolo, am vizitat acea locaţie care într-adevăr este după ultimele standarde în domeniu şi îl felicit pe această cale. Însă, problema se pare că nu este nici la domnul primar Neagoie, nici la mine care eram deputat atunci şi acum preşedinte al Consiliului Judeţean. Problema este în asigurarea cu medici a Centrului de Permanenţă. Din ce ştiu eu mai avea nevoie de două posturi de medici. Însă, în zonă mai există un Centru Medical de Permanenţă, la Galicea. Este posibil ca şi acest aspect să constituie o problemă. Nici la Consiliul Judeţean, nici la domnul primar nu sunt probleme. Ele se găsesc în asigurarea cu medici a Centrului de Permanenţă, dar şi existenţa în imediata apropiere a altui centru de acelaşi profil. În rest, locaţia este impecabilă, după ultimele standarde. Sunt puţine locaţii în judeţul Vâlcea care să arate aşa cum arată clădirea de la Ioneşti”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Vicepreşedintele Buşu: „Poate să fie în orice moment un mic spital”

Adrian Buşu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, afirmă că dispensarul medical din Ioneşti poate fi un min-spital în zonă şi că s-a interesat personal de găsirea a doi medici de familie pentru transformarea acestuia în Centru de Permanenţă: „Centrul de Permanenţă se înfiinţează dacă îşi dau acordul minim cinci medici de familie. Obligativitatea Direcţiei de Sănătate Publică este să stabilească locul unde se desfăşoară, un cabinet al celor cinci şi să doteze trusa de urgenţă cu medicamentele şi materialele sanitare. După care, Casa de Sănătate face contracte separate cu cei cinci medici de familie pentru gărzi. Se alege un şef de centru care face evidenţa modului în care s-au efectuat gărzile lunare şi se decontează de către CAS. Tariful este stabilit de către Casa Naţională de Asigurări printr-un ordin care apare în Monitorul Oficial. La Ioneşti, recunosc că domnul primar Neagoie a făcut cel mai frumos dispensar din judeţ. Cel mai frumos şi cel mai dotat. Personal, de doi ani de zile m-am zbătut să găsesc doi medici de familie – la dispensar sunt deja trei – care să vrea să facă gardă. Nu am găsit acei medici! Nu a găsit nici dânsul! Nici măcar Direcţia de Sănătate Publică sau Casa de Asigurări. Problema este că la noi în judeţ funcţionează Centre de Permanenţă la Govora, la Călimăneşti şi la Galicea. Fiind la Galicea, aproape pe poziţie paralelă cu Ioneşti, devenea oarecum impropriu, dar am zis că pentru efortul pe care l-a făcut Primăria Ioneşti, pentru modul cum arată dispensarul, mai ales că a fost dotat şi cu Ambulanţă – merita. Nu am găsit însă, încă doi medici care să se alăture celorlalţi trei… Domnul primar Neagoie a făcut nişte eforturi deosebite, a făcut un dispensar care poate să fie în orice moment un mic spital – şi ca mod de dotare ca infrastructură şi ca aparatură medicală. Din păcate, nimeni nu îi poate forţa pe medicii de familie, nu există o dispoziţie legală obligatorie”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Adrian Buşu.

 

Cel mai modern dispensar din judeţ

Lucrările pentru modernizarea dispensarului au început încă din anul 2014, iar rezultatul a întrecut orice aşteptare. Conform declaraţiilor primarului din Ioneşti valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la suma de 350.000 lei. „Aparatura medicală a fost achiziţionată separat. În cel mult trei săptămâni urmează să aducem aparatura pentru cabinetul stomatologic, investiţie ce se ridică la suma de 100.000 euro… În partea de jos avem cabinetele medicilor de familie, laboratorul de analize şi cabinetul stomatologic, iar în partea de sus a dispensarului avem trei rezerve şi camera de gardă, toate dotate cu aparatura necesară”, a precizat primarul Neagoie. Primarul din Ioneşti a bătut la uşile tuturor instituţiilor pentru a reuşi transformarea dispensarului medical în Centru de Permanenţă:  „Am făcut demersuri la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean – Constantin Rădulescu, la domnul vicepreşedinte Buşu. Fără rezultat! Este o investiţie mare, suportată de către comună şi de către cetăţenii din localitatea Ioneşti. Este un dispensar modern, unul din cele mai moderne dispensare din judeţ şi nu îl exploatează nimeni. Nu le-am cerut nimic, vreau doar să facă Centru de Permanenţă ţinând cont şi de faptul că ne aflăm la jumătatea distanţei dintre Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea!”, a declarat primarul din Ioneşti.

Primarul Neagoie: „Nimeni nu mişcă un deget!

Constantin Neagoie, primarul localităţii Ioneşti, îşi exprimă nemulţumirea în ceea ce priveşte atitudinea autorităţilor: „Am avut discuţii şi la Casa de Asigurări de Sănătate şi la Direcţia de Sănătate Publică, dar răspunsul lor a fost acelaşi: trebuie să aduc medici. De unde să aduc eu medici? Poate au uitat dar eu sunt primar! Nu lucrez nici la CAS, nici la DSP. Eu le pun la dispoziţie o unitate complet utilată, modernă! Nu înţeleg de ce nu se mobilizează, dispunem de toate resursele necesare pentru a pune la dispoziţia oamenilor cel mai modern dispensar şi nimeni nu mişcă un deget! Este peste puterile mele de a înţelege. Alte primării au Centru de Permanenţă în clădiri vechi, cu mucegai, fără aparatură, fără nimic, iar la Ioneşti deşi dispunem de toate condiţiile nu putem să facem Centru de Permanenţă. De doi ani încerc şi nu reuşesc”, a declarat indignat primarul Constantin Neagoie. (Nicoleta CHERA)

Dezvaluiri, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: