Breaking News

Breaking News!

Hidroelectrica, în căutarea viitorilor specialişti. Declaraţiile directorului general, vâlceanul Bogdan Badea, la Hidrocentrala Lotru – Ciunget

Noi 13, 2017

• Prezent la cea de-a doua ediţie a programului „Hidroelectrica viitorului”, organizată şi la Hidrocentrala Lotru-Ciunget, preşedintele Directoratului Hidroelectrica le-a vorbit tinerilor despre provocările şi satisfacţiile unei meserii în sectorul hidroenergetic • Programul s-a desfăşurat simultan în mai multe hidrocentrale din ţară • „Sunt convins că printre dumneavoastră sunt specialiştii de mâine, care vor lucra în acest domeniu”, a spus Dragoş Cosma, inspector general DGIP în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice • Programul „Hidroelectrica viitorului” îşi propune să prezinte tinerilor obiective hidroenergetice de referinţă, istoricul companiei, fluxul tehnologic, echipamentele şi construcţiile hidrotehnice din administrarea Hidroelectrica.

 bogdan-ciunget

bogdan-la-ciunget-ok

ciunget-01

 

Hidroenergetica – o meserie care vă va oferi foarte multe provocări şi satisfacţii!”

Vâlceanul Bogdan Badea, Preşedinte Directorat Hidroelectrica, le-a spus elevilor prezenţi la cea de-a doua ediţie a programului de responsabilitate socială corporativă „Hidroelectrica viitorului” că-şi doreşte ca, peste câţiva ani, să li se adreseze cu „dragii noştri colegi”, punctând faptul că hidroenergetica este o meserie care oferă foarte multe perspective şi în viitor: „Vă aflați, astăzi, la un început de drum. Fiecare drum începe cu primul pas şi aveţi astăzi ocazia să faceţi unul concret, un prim pas în ceea ce înseamnă hidroenergetica, o meserie deosebită, o meserie care vă va oferi, dacă veți alege această cale, foarte multe provocări, dar şi foarte multe satisfacţii. Astăzi, aveţi ocazia să vizitaţi una dintre cele mai importante centrale din portofoliul Hidroelectrica – o bijuterie atât ca centrală, cât şi ca amenajare, Lotru – Ciunget. Este un exemplu viu că, atunci când există determinare, când există oameni bine pregătiţi, se pot face lucruri care să dăinuie zeci de ani… Centrala Lotru – Ciunget va împlini în acest an o vârstă frumoasă, este o centrală care deja a intrat într-un proces de retehnologizare, iar această retehnologizare ne-a permis să intrăm într-un nou ciclu de viaţă… O să vă rog să nu ezitaţi să puneţi întrebări, o să vă îndemn să fiţi curioşi, să aflaţi cât mai multe lucruri, să folosiţi la maxim toţi oamenii care sunt prezenţi astăzi aici pentru a vă oferi informaţii… Probabil vă întrebaţi de ce facem acest eveniment! Pentru că ne dorim ca, peste câțiva ani, cu mândrie, să vă spunem «dragii noşti colegi!». Eu cred că hidroenergetica este o meserie care oferă foarte multe perspective şi în viitor. Hidroelectrica doreşte să lanseze din nou un amplu program de investiţii, să conservăm şi să menţinem ceea ce avem, dar pe de altă parte să dezvoltăm şi să facem măcar 10 sau 20% din ceea ce au reuşit să facă în urmă cu zeci de ani înaintaşii noştri. Aceste centrale s-au organizat cu o logistică extraordinară, cu zeci de mii de oameni care au muncit să facă toate aceste amenajări, cu tehnologia de acum 45 de ani şi aceste centrale s-au realizat în 5-6-7 ani. În acest moment, îmi este greu să vă spun cam în cât timp am mai putea să realizăm un astfel de obiectiv… Vrem să demonstrăm că şi în anul 2017 se pot face lucruri importante… Vă mulţumesc pentru prezenţă şi vă doresc mult succes”, a declarat Bogdan Badea, Preşedinte Directorat Hidroelectrica, aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Hidrocentrala Lotru – Ciunget, unde au fost prezenţi peste 100 de elevi din Râmnicu Vâlcea, Alba şi Slatina, care anul viitor urmează să susţină examenul de bacalaureat.

ciunget-02

ciunget-03

dir-bun-vl-hidroeectrica

Program de responsabilitate socială corporativă – „Hidroelectrica viitorului”

„Hidroelectrica viitorului” este un program derulat pe o perioadă de 4 ani, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice având ca obiectiv prezentarea unor oportunități de carieră, prin popularizarea meseriilor din domeniul hidroenergetic. Programul îşi propune să prezinte tinerilor obiective hidroenergetice de referinţă, istoricul companiei, fluxul tehnologic, echipamentele şi construcţiile hidrotehnice din administrarea Hidroelectrica. Programul propune dezvoltarea comunicării inter-instituţionale între unităţile de învăţământ şi Hidroelectrica, în baza unui parteneriat activ cu acţiuni care vizează tranziţia de la şcoală la un posibil loc de muncă al elevilor din învățământul profesional şi tehnic, care se pregătesc pentru meserii specifice domeniului hidroenergetic. Altfel spus, Hidroelectrica a pornit pe drumul dezvoltării durabile, prin respectarea valorilor culturii organizaţionale şi a principiilor de afaceri, totodată protejând, susţinând şi îmbunătăţind continuu capitalul uman, natural şi financiar pentru viitor. Hidroelectrica poate astfel să se implice în formarea şi dezvoltarea acestui spirit şi în rândul tinerei generaţii, care trebuie să înţeleagă, să adopte şi să aplice principiile dezvoltării durabile. Una dintre direcțiile strategice ale companiei este asigurarea personalului calificat pentru meseriile din Hidroelectrica. În acest context există necesitatea cunoaşterii companiei Hidroelectrica de către tineri, pentru crearea condițiilor optime în vederea integrării socio-profesionale a acestora şi pentru asigurarea viitorului companiei. Beneficiarii proiectului sunt elevi din învățământul profesional și tehnic, care se pregătesc pentru domeniile specifice activităţilor din amenajările hidroenergetice în unităţi de învăţământ din zonele de activitate a Hidroelectrica. Peste 100 de elevi şi cadre didactice au avut ocazia să facă cunoştinţă cu unul dintre cele mai importante obiective hidroenergetice din România, Hidrocentrala Lotru – Ciunget care anul acesta aniversează 45 de ani de la punerea în funcţiune.

 dir-ciunget

dir-vl-hidrelectrica

elevi-3-ciunget-isj

„Printre dumneavoastră sunt specialiştii de mâine, care vor lucra în acest domeniu!

Adresându-se elevilor prezenţi la Hidrocentrala Lotru – Ciunget, Dragoş Cosma, inspector general DGIP în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, s-a declarat convins că unii dintre participanţii la proiectul „Hidroelectrica viitorului” vor îmbrăţişa o carieră în domeniu: „Sunt convins că printre dumneavoastră sunt specialiştii de mâine, care vor lucra în acest domeniu… Veţi avea în faţă o mare provocare – aceea de a găsi soluţii în ceea ce privește impactul unei hidrocentrale asupra mediului înconjurător. Este o temă care se pune pe tapet din ce în ce mai mult şi, poate, ideile dumneavoastră creative vor duce la soluţii… Vreau să vă urez succes în activitatea dumneavoastră şi să optaţi în cunoştinţă de cauză pentru ceea ce vreţi să faceţi în viitor şi, de ce nu, pentru o meserie frumoasă în domeniul hidroenergetic”, a punctat inspectorul general DGIP în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

elevi-la-lotru

elevi-ok-ciunget

elevi-si-bogdan-badea-ciunget

Moment aniversar al Hidrocentralei Lotru – Ciunget

Hidrocentrala Lotru – Ciunget are o putere totală instalată de 510 MW. Amplasată subteran, la 140 m sub talvegul râului Latorita, este centrala hidroelectrică cu cea mai mare putere instalată pe râurile interioare ale României, având totodată şi cea mai complexă schemă de amenajare. Este echipată cu 3 hidroagregate de 170 MW fiecare, compuse din turbine Pelton şi generatoare verticale sincrone. Parametrii tehnici ai hidrocentralei Ciunget îi conferă acesteia următoarele funcţiuni caracteristice: centrală de vârf, acoperă zonele variabile ale curbei de sarcină; participă la reglajul puterii şi al frecvenţei în Sistemul Energetic Naţional, grupurile putând funcţiona atât în regim de generator, cât şi în regim de compensator sincron; centrală de intervenţie, intră în funcţiune la putere maximă în 4–5 minute; în perioadele de ape mari contribuie la atenuarea undelor de viitură, funcţiuni care îi permit asigurarea serviciilor de sistem. Schema de amenajare a hidrocentralei Lotru – Ciunget se bazează pe principiul modern al concentrării debitelor şi căderilor şi constă din două părţi distincte: • Derivaţia principală prin care se amenajează căderea disponibilă şi se captează debitul de 4 mc/sec. Este formată din: barajul Vidra, care creează o acumulare multianuală cu un volum de 340 milioane mc de apă, priza de apă, galeria de aducţiune lungă de 13,7 km, castelul de echilibru, casa vanelor fluture, galeria forţată lungă de 1,32 km, casa vanelor sferice, centrala subterana Ciunget (510 MW), sala transformatoarelor, galeria aferentă de cabluri şi galeria de fugă;  • Reţeaua de captări şi aducţiuni secundare prin care se colectează atât apele din bazinul Lotru, cât şi din bazinele râurilor învecinate ce sunt transportate gravitaţional sau prin pompaj în acumularea Vidra, pentru a se asigura căderea de 809 m ce este necesară funcţionării. Această reţea constă din 83 de captări, 4 baraje de beton în arc (Galbenu, Petrimanu, Balindru şi Jidoaia) – din care trei creează acumulări prin pompaj şi 128,2 km de galerii. Barajul şi staţia de pompaj Petrimanu. Anul punerii în funcţiune: 1977. Barajul este din beton în arc şi serveşte acumulării volumelor de apă din reţelele de aducţiuni secundare, în vederea pompării lor în lacul Vidra. Este deservită de 3 grupuri de pompaj energetic echipate fiecare cu un motor orizontal sincron MOS cu o putere de 10,5 MW. Barajul şi staţia de pompaj Jidoaia. Anul punerii în funcţiune: 1977. Barajul este din beton în arc şi serveşte acumulării volumelor de apă din reţelele de aducţiuni secundare, în vederea pompării lor în lacul Vidra. Este deservită de 2 grupuri de pompaj energetic echipate fiecare cu un motor orizontal sincron MOS cu o putere de 10,5 MW.  Barajul şi staţia de pompaj Lotru-Aval. Anul punerii în funcţiune: 1979. Barajul este din beton în arc şi serveşte acumulării volumelor de apă din reţelele de aducţiuni secundare, în vederea pompării lor în lacul Vidra. Este deservită de 2 grupuri de pompaj energetic echipate fiecare cu un motor orizontal sincron MOS cu o putere de 4,5 MW. Barajul Galbenu. Anul punerii în funcţiune: 1977. Este un baraj de beton în arc. Acumularea derivează gravitaţional debitele bazinului superior al Latoriţei în lacul de acumulare Vidra. Barajul şi lacul de acumulare Vidra. Barajul din anrocamente cu nucleu central din argilă, cu o înălţime de 121,5 m, creează o acumulare multianuală cu un volum total de 340 milioane mc de apă. Debitele acumulate în lacul Vidra sunt dirijate la centrala Ciunget printr-o galerie de aducţiune de tipul sub presiune care este continuată – până la hidroagregate – cu o galerie forţată şi un distribuitor, dimensionate pentru un debit instalat de 80 mc/sec. Structural, sistemul de aducţiune cuprinde: priza de apă, galeria de aducţiune, castelul de echilibru, vanele fluture, galeria forţată, distribuitor, vanele sferice. Debitele turbinate în centrala Ciunget sunt dirijate şi restituite în albia râului Lotru, în amonte de Hidrocentrala Mălaia prin galeria de fugă care pe o lungime de 6500 m străbate roci cristaline. Dispeceratul Energetic Ciunget coordonează funcţionarea centralei, a staţiilor de 220 kV şi 110 kV, a staţiilor de pompaj energetic, toate informaţiile din amenajare sunt centralizate în camera de comandă de unde sunt dirijate regimurile de funcţionare. Datorită serviciilor de sistem pe care le asigură centrala, este subordonat operativ direct Dispeceratului Energetic Naţional. În perioada 2007 – 2011 Hidrocentrala Lotru-Ciunget a fost supusă unui amplu proces de retehnologizare ce a vizat modernizarea echipamentelor aferente celor trei hidroagregate (turbinele hidraulice, generatoarele electrice, instalaţiile de admisie a apei în turbine, transformatoare şi staţii electrice). Retehnologizarea a avut ca principale obiective: creşterea randamentului hidroagregatelor; reducerea impactului asupra mediului; creşterea gradului de siguranţă în funcţionare şi disponibilitate; obţinerea unui nou ciclu de viaţă al echipamentelor din Centrala Hidroelectrica Lotru – Ciunget de cel puţin 30 de ani. Pusă în funcţiune în anul 1972, „bijuteria Hidroelectrica” împlineşte în acest an 45 de ani de existenţă. Hidroelectrica intenționează, potrivit declaraţiilor vâlceanului Bogdan Badea, să acorde burse private unor tineri capabili din universităţile tehnice, care apoi să devină salariaţii companiei.

inspector-sef-minister

poza-grup-lotru

Flash centru, Stirea zilei

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: