Breaking News

Breaking News!

Gheorghe Ioniţă: „Casa de sondare Monceanu&Company este calul lui Făt Frumos din ograda PNL-ului!

Feb 29, 2016

Interviu incendiar. Acuzaţii grave făcute de consilierul local Gheorghe Ioniţă privind corectitudinea sondajelor de opinie.  „Nu este nicio noutate că toate sondajele aveau un rezultat dinainte cunoscut, aşteptat, şi că de fapt ele nu au fost altceva decât o pierdere de vreme”, „Organizaţia municipală a PNL trece printr-o disoluţie din ce în ce mai accentuată”, „Ce se va întâmpla în viitorul Consiliu Local în care să admitem că vor intra Romeo Rădulescu şi Mircia Gutău?”, „Prima candidatură de primar ar fi trebuit să fie a lui Bogdan Pistol”

„Exista din start bănuiala că sondajul avea deja o ţină şi un rezultat cunoscut”

 

- Domnule consilier Gheorghe Ioniţă în PNL se află în plină desfăşurare competiţia pentru desemnarea candidatului la Primăria Râmnicului. Ştiu că dumneavoastră v-aţi exprimat intenţia de a intra în cursă, dar în cele din urmă v-aţi retras. Care a fost motivul?

- Mi-am depus candidatura la prima strigare, astă toamnă, alături de alţi colegi ai mei când încă nu era definitivată procedura de desemnare a candidatului. Atunci, după ce mi-am depus candidatura am cerut să fie o procedură foarte clară, respectiv sondajul de opinie. Am cerut ca în sondaj să nu intrăm cu şase-şapte candidaţi, ci doar cu unul singur pe care să-l aleagă Organizaţia Municipală. O altă cerinţă a mea a fost să avem un minim control asupra organizării sondajului de opinie, în sensul că, dacă se admit totuşi patru-cinci candidaţi atunci cei care dorim, să avem un reprezentant care să urmărească modul cum se efectuează sondajul. Mai exact să ne convingem de faptul că sondajul se efectuează la faţa locului şi nu din burtă, că este respectată întreaga procedură de realizare a unui sondaj profesionist. Când am văzut că aceste condiţii nu au fost acceptate, sigur că nu puteam să intru într-o competiţie ale cărei reguli îmi erau necunoscute sau exista din start bănuiala că sondajul avea deja o ţină şi un rezultat cunoscut.

 

„Sunt cvasi-sondaje făcute de renumita casă de sondare Monceanu&Company”

 

- Au apărut deja voci în interiorul partidului, chiar din rândul competitorilor, care aduc tot felul de acuzaţii privind desfăşurarea sondajelor de opinie. Mă refer la recentele afirmaţii ale viceprimarului Eduard Vîrlan care a declarat că, intenţionează să se retragă din structura de conducere a Organizaţiei Municipale şi nu o exclude nici pe cea din fotoliul de viceprimar al Râmnicului.

 

- Cred că este mult spus sondaje de opinie, poate doar exceptându-l pe primul cel asumat de Centrul de Cercetări Sociale al lui Ştefan Bruno, dacă nu greşesc. Acesta a purtat cât de cât girul unei case de sondare. Celelalte sunt cvasi-sondaje făcute de renumita casă de sondare Monceanu&Company. După mine aşa zisa casă de sondare este calul lui Făt Frumos din ograda noastră a PNL-ului. Adică, în spui lui Făt Frumos, respectivei case de sondare trei dorinţe şi ţi le va îndeplini. Nu este nicio noutate că toate sondajele aveau un rezultat dinainte cunoscut, aşteptat şi că de fapt ele nu au fost altceva decât o pierdere de vreme. Dacă s-ar fi dat curs propunerii mele am fi fost acum cu întreaga procedură definitivată şi cu un candidat ales, sau măcar propus către Biroul Naţional şi nu cu o propunere de candidat. Edi aici are dreptate. Îmi pare rău că nu mi-a dat dreptate şi nu m-a susţinut din toamnă, de când am făcut propunerea. Acel sentiment de dezamăgire pe care Edi Vîrlan îl are vis-a-vis de modul cum s-a făcut sondajul îl împărtăşesc şi înţeleg. Nu este uşor să te supui unui sondaj public şi să vezi că el nu s-a desfăşurat după toate rigorile profesionalismului unui sondaj.

 

„E greu de crezut că un scor poţi să-l multiplici cu 5 sau 6”

 

- În sondaj a apărut şi numele unui tehnocrat, directorul societăţii Apavil – Cristian Jianu. De ce credeţi că a fost nominalizat?

- A fost o surpriză totală şi pentru noi să aflăm de apariţia domnului Cristi Jianu în sondajul PNL-ului. L-a întrebarea unui coleg din Comitetul Local Executiv, domnul Cotescu şi-a asumat această propunere, a spus că a fost propunerea dânsului ca să fie în sondaj şi un tehnocrat. Problema în opinia mea nu o reprezintă faptul că a fost sondat Cristi Jianu. Ceea ce este important sau grav este concluzia pe care a tras-o domnul Cotescu din rezultatul obţinut de aşa-zisul tehnocrat, în sensul că vâlcenii nu-şi doresc un tehnocrat. Practic, s-a încercat să se închidă o cale în selecţia unui potenţial candidat şi din rândurile simpatizanţilor PNL. O bună parte dintre colegii mei sunt de părere că de fapt propunerea făcută de domnul Cotescu nu fost inspirată şi, dacă am dori cu adevărat să lărgim selecţia şi din rândurile simpatizanţilor PNL de genul unui director de serviciu descentralizat sau unei persoane competente care a condus ceva, cred că trebuie să lărgim aria de selecţie şi această alegere să o facă organismele interne de conducere ale partidului şi nu un singur om, fie el chiar co-preşedintele interimar.

 

Crăciunescu, înscris în competiţie după epuizarea termenului

 

- Grigore Crăciunescu a fost desemnat candidat de principiu al PNL în cursa pentru Primăria Râmnicului. În opinia dumneavoastră, va reuşi să obţină jumătate din scorul partidului şi să fie desemnat candidat? Există voci în interiorul PNL care susţin că domnul consilier Crăciunescu ar urma să intre în cursa electorală doar pentru a reuşi Mircia Gutău să se impună mai uşor la Primăria Râmnicului.

 

- Sunt de fapt două întrebări. Observ că mass-media a preluat sintagma „candidat de principiu”. Noi am formulat ca fiind „o propunere de candidat”, care într-adevăr trebuie să întrunească acea condiţie de a obţine 50%+1 din scorul partidului. Sigur că sunt unele rezerve, dar în acelaşi timp domnia sa a pornit cu tot elanul la drum. Cei care sunt realişti sau mai rezervaţi consideră că este aproape imposibil ca în două-trei săptămâni, când în două sondaje concomitente la trei luni ai avut un anumit scor, să-l multiplici cu 5 sau 6. Dar în politică sunt multe posibile. Repet dacă acest sondaj va fi unul profesionist, căci de fapt aici este esenţa, acurateţea şi reprezentativitatea sondajului care va fi efectuat şi asta dincolo de rezultat va trebui să fie foarte atenţi cine-l certifică, cine-l efectuează. Dacă el va fi efectuat de casa de sondare Monceanu, sigur că vor exista cinci semne de întrebare, mai ales dacă scorul va fi multiplicat. Dacă scorul va fi în uşoară creştere, aşa cum ar fi firesc, probabil se va da gir şi acestui sondaj. Există însă şi posibilitate să apară anumite evenimente şi Grigore Crăciunescu să obţină un scor poate chiar apropiat de jumătate. Referitor la cealaltă întrebare, eu cred că eticheta de „candidat iepure” pusă domnului Crăciunescu este puţin nedreaptă sau nepotrivită pentru că văzându-l un consilier local super-vocal, iar acum fiind desemnat candidat văd că şi-a luat rolul foarte în serios. Nu ştiu alţii dacă-l văd iepure, dar domnia sa nu se vede iepure. Şi-a luat rolul foarte în serios şi chiar crede în ceea ce face şi asta este foarte bine. Din păcate, izvorul acestei etichete o reprezintă propria declaraţie nefericită după părerea mea, în sensul că domnia sa a declarat la mijlocul competiţiei, după al treilea sondaj că de fapt nu şi-a dorit să intre în această cursă, că nici nu doreşte, dar a făcut treaba aceasta şi s-a înscris în competiţie după ce se epuizase termenul cu două săptămâni de înscriere a candidaţilor. Practic, s-a înscris în competiţie doar la sugestia conducerii partidului, ceea ce sigur a pus un semn de întrebare asupra dorinţei dumnealui reale de a candida. Îmbrăcată această haină de candidat, chiar începe să-i placă….

„Cotescu susţine că Gutău nu e membru PNL”

 - De ce credeţi că Mircia Gutău rămâne totuşi membru PNL?

 

- Grea întrebare! Răspunsul ar fi ca în bancul cu Ion după noaptea nunţii. Unii zic că da, unii zic că ba. Într-adevăr unul dintre colegii noştri a pus această întrebare într-o şedinţă la partid. Răspunsul domnului co-preşedinte Cotescu a fost categoric că nu este membru, răspunsul domnului Buican la conferinţa de presă l-aţi auzit că este în continuare membru. Eu ca membru în Biroul Permanent Municipal cred că juridic, neretrăgându-şi cererea este membru PNL. Nu l-am văzut la şedinţe decât în seara când a fost aprobată adeziunea dânsului. De atunci, eu nu l-am văzut în sediul PNL, nu l-am auzit vorbind în numele PNL… Poziţia pe care şi-a afişat-o de fiecare dată, şi nu spun o noutate, a fost aceea de om independent. Cum se împacă cu statutul şi cu celelalte este o altă întrebare şi un alt aspect.

 

„Ce se va întâmpla în viitorul Consiliu Local în care să admitem că vor intra Romeo Rădulescu şi Mircia Gutău?”

- Domnul Mircia Gutău vorbeşte despre o înţelegere cu domnul Cristian Buican. S-a discutat în interiorul partidului acest aspect?

 

- Trebuie să recunosc că această întrebare mi-a fost adresată şi de alţi colegi de partid, la ce se referă exact domnul Gutău. De ce nu spune că are o înţelegere cu partidul, ci numai cu preşedintele Buican. În organizaţie nu s-a comunicat vreodată şi nu s-a discutat conţinutul acestei înţelegeri. Fiecare îşi dă cu presupusul. Eu înţeleg că este doar o înţelegere în sensul în care afirma domnia sa – să nu fie atacuri în campania electorală. O dispută în campania electorală, dacă este o dispută şi o competiţie reală este de neevitat. Sigur, putem să ne înţelegem asupra termenilor disputei, ca ea să fie pe proiecte, principială şi nu însoţită de atacuri la persoană. Deşi aţi văzut că la dezbaterile publice la care este prezent domnia sa, asumându-şi rolul de candidat la Primăria Râmnicului îşi asumă şi riscul ca potenţiali contracandidaţi să-i spună şi activul şi pasivul din perioada când a fost primar. Sunt lucruri de neevitat. Ca atare, domnia sa trebuie să fie un candidat şi un viitor primar dacă se doreşte pentru toţi cetăţenii, să răspundă tuturor, inclusiv lui Romeo Rădulescu. Aţi putea face un exerciţiu de imaginaţie? Dacă acum candidaţii nu-şi răspund cu contra-argumente la problemele în dezbatere ce se va întâmpla în viitorul Consiliu Local în care să admitem că vor intra Romeo Rădulescu şi Mircia Gutău. Nu se poate să excludem din cadrul dezbaterilor din pre-campanie contra-argumentele contracandidaţilor. Repet, totul trebuie într-un cadru principial şi nu cu atacuri la persoană.

 

- Cum vedeţi disputa dintre Romeo Rădulescu şi Mircia Gutău? Ar putea avea de câştigat un al treilea candidat?

 

- La nivelul la care se poartă la ora actuală văd această dispută total neproductivă.  Total, total neproductivă şi dintr-o parte şi din cealaltă. Cei doi trebuie să se accepte, fără doar şi poate este un exemplu rău de oameni care au fost apropiaţi, au fost colaboratori şi par acum duşmani de moarte. Chiar dacă există o asemenea dispută ea nu trebuie să se vadă, ea trebuie să se poarte pe argumente. Dacă lucrurile vor evolua în sensul pe care au pornit acum, s-ar putea să avem surpriza de a apărea şi al treilea candidat, excluzându-l aici pe candidatul PSD, indiferent care ar fi care să rupă acest cvasi-echilibru care pare că ar fi acum între cei doi. Sunt cam mulţi foşti colaboratori ai lui Mircea care nu mai sunt agreaţi acum de el. Mă refer la faptul că dumnealui a pus în discuţie calitatea consilierilor locali, deşi dintre aceştia şase din actualul Consiliu Local sunt cei promovaţi de dânsul. Mai sunt Romeo Rădulescu, Bogdan Costinescu şi chiar Anuţa Handolescu la care a făcut referire. Nu sunt oameni de care să te dezici. Nu e logic! Sau atunci să-şi recunoască greşeala că i-a susţinut. Dar, undeva nu e bine.

 

- Ar putea fi Mircia Gutău candidatul mascat al PNL în viitoarea confruntare electorală?

 

- Nu, sau cine gândeşte aşa pariază pe o carte necâştigătoare. Electoratul nu poate fi păcălit. Nu am avut nimic împotriva dreptului lui Mircia Gutău de a candida. Am fost alături de o parte dintre colegii mei chiar dacă nu s-au exprimat în totalitate, împotriva asumării de către PNL a unei astfel de candidaturi, iar acest lucru s-a produs înainte de accidentul de la Colectiv. Ieşirea în public a Alinei Gorghiu privind neasumarea acestei candidaturi a fost doar de fapt accelerată de accidentul de la Colectiv. Decizia era luată, numai că nu fusese exprimată. Foarte multă lume pune pe seama accidentului de la Colectiv neasumarea candidaturii. Mai erau persoane care susţineau utilitatea acestei candidaturi. PNL-ul într-adevăr ar fi ieşit câştigător, în sensul că ar fi avut şase mari să câştige Primăria Râmnicului. Dar ar fi fost o victorie otrăvită şi nici nu ar fi fost privită ca victoria PNL-ului, ci ca victoria personală a lui Mircia Gutău… Dacă râmnicenii vor dori să-şi aleagă candidatul cu astfel de profil este dreptul lor şi numai ei pot să-şi asume o asemenea opţiune.

 

„Amândoi şi-au dorit să urce în trăsura PNL!”

 

- Credeţi că Romeo Rădulescu s-ar putea reîntoarce în PNL?

- Dorinţa dânsului am văzut-o exprimată. De fapt ambii şi-au exprimat această opţiune. Sunt candidaţi de dreapta şi şi-ar fi dorit să urce în trăsura PNL-ului. Sigur, este o trăsură, o cabrioletă frumoasă., vine din timp, e tentant… Prin fuziunea cu PD-ul, Romeo Rădulescu pare îndreptăţit şi pare a avea încă multe legături cu colegii mei din organizaţie. Eu cred că va fi poate doar pe ultima sută de metri pentru că în acelaşi timp, aşa cum Mircia Gutău are susţinători în oraş dar şi un segment foarte puternic şi foarte vocal de contestatari, la fel şi Romeo a lăsat ceva răni într-o parte din PD, răni care încă nu s-au cicatrizat.

Condiţii pentru a intra pe lista de consilieri locali

 

- Veţi candida pentru un nou mandat de consilier local?

 

- Greu de răspuns la momentul actual. Depinde de cum vor evolua lucrurile. Din păcate, organizaţia municipală a PNL trece printr-o disoluţie din ce în ce mai accentuată. Să nu uităm că avem conducere interimară de ani buni de zile, avem organisme interimare şi avem în acelaşi timp o disoluţie totală în sensul că organismele colective de lucru şi de decizie nu mai lucrează. Depinde şi cine va fi noul candidat, cum se va face sondajul, cum vor fi primite, acceptate sau respinse propunerile pe care le fac în cadrul organizaţiei. Repet, trăiesc în ultima perioadă un sentiment oarecum de mâhnire în sensul că propunerile mele sunt acceptate numai după ce ele se probează în practică şi, oamenii şi-au dat seama că dacă acceptau ceea ce am propus eu era mai bine. Timpul nu mai are răbdare. Am intrat deja în pre-campanie. Am pierdut trei-patru luni de zile cu aceste sondaje, care ne-au întors la situaţia de la început. Nu ştiu deocamdată, dacă voi candida pentru un nou mandat, depinde de cum se vor poziţiona şi faţă de ceilalţi candidaţi, depinde şi care va fi candidatul nostru. Sigur, pentru mine a rămas un hobby partea de politică. Nu am trăit şi nu trăiesc din politică! Mă voi gândi dacă voi continua sau nu, repet depinzând de modul cum va decurge şi acest sondaj, de cât de corect va fi efectuat, ce candidaţi şi ce program vom avea şi ce echipă. Eu am plecat din primărie printre altele şi pentru faptul că nu se lucra în echipă. Primul a fost cel pe care l-am explicat de natură profesională, de continuare a proiectelor, dar în acelaşi timp am făcut eforturi să văd că se poate continua. Când am observat că în spate se lucra la distrugerea a ceea ce se construia şi am aici în vedere desfiinţarea Direcţiei de Programe Externe. Mai exact în spatele meu se lucrau organigrame privind desfiinţarea direcţiei amintite. Ori, desfiinţarea Direcţiei de Programe Externe a constituit o măsură total neinspirată asumată şi de către Ion Gigi Matei şi pusă în practică care s-a repercutat negativ asupra nivelului implementării proiectelor. Nu zic că, dacă ar fi fost direcţia în picioare, proiectele ar fi fost toate implementate, dar de bună seamă că efecte negative au fost.

„Prima candidatură de primar ar fi trebuit să fie a lui Bogdan Pistol”

 

- Totuşi, în ce echipă vă vedeţi pe lista de consilieri? Cu ce candidat PNL la Primăria Râmnicului?

 

- Candidaţii PNL-ului la Primăria Râmnicului pe care eu îi văd nu sunt deocamdată nici în sondaj, nu sunt nici în atenţia majorităţii conducerii partidului.

- Propunerile la care vă referiţi le-aţi făcut colegilor?

 

- Unei mici părţi! Conducerea celor două organizaţii municipale şi judeţene nu a sondat adânc în interiorul partidului, nu a sondaj nici în rândul masei de simpatizanţi liberali. Dacă era să fi procedat logic, prima candidatură de primar ar fi trebuit să fie a lui Bogdan Pistol. Un om în care partidul a investit foarte multă încredere, pe care l-am format, a ajuns şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean şi nici măcar nu a fost introdus în sondaj. Apoi sunt nume de directori, de servicii descentralizate. Nu spun că neapărat ei, dar de tipul să spunem Florin Glăvan – director la SNIF, Ionică Florescu de la SGA, Nicolae Vălimăreanu de la RAJDP, dar şi alţi directori de societăţi comerciale care nu fac parte din partid, dar care o au competenţă şi o experienţă şi sunt simpatizanţi liberali. Eu cred că încă mai putem sonda, dacă repet, în sondaj Grig Crăciunescu nu va ţinta de minim 19-20%.

 

Anuţa Handolescu, propunere pentru fotoliul de edil

 

- Personal, aţi venit către colegii de partid cu o propunere concretă pentru Primăria Râmnicului?

 

- Singura propunere avansată, deşi repet sunt mai multe, a fost cea a Anuţei Handolescu. Nu a fost o dezbatere în plen pe ea, pentru că deocamdată este această procedură. În momentul când candidatura domnului Gutău nu a mai fost asumată am spus să se lărgească încă de atunci aria de selecţie şi nu să continuăm cu cei aflaţi în sondaj. Atunci cred că era momentul cel mai potrivit. Sigur, mi s-a răspuns de ce nu s-au înscris în competiţie. La momentul acela, înainte de tragedia din Colectiv, potenţialii candidaţi ai PNL nu s-au înscris pentru că, din start, aşa cum şi eu m-am retras şi ceilalţi au simţit că jocurile erau făcute pro candidatul care se considera a fi cu cele mai mari şanse. Şi atunci, oamenii sigur că nu-şi puneau pielea la saramură într-un sondaj ale cărui rezultate le aşteptau şi le ştiau dinainte. După ce nu a mai fost asumată această candidatură, contextul post-Colectiv era şi este cu totul altfel. Dacă Grig Crăciunescu în urma unui sondaj corect, profesionist făcut va întruni procentul de 20%, competiţia va continua cu dumnealui candidat, dacă nu avem această rezervă. Exact cum se procedează cu rezervele naturale ale ţării. Cele pe care le ştim acum există cu certitudine, mai puţine nu, dar mai multe întotdeauna da. La fel şi noi avem încă resurse pentru alţi potenţiali candidaţi cu şanse reale şi cărora să nu le mai puteţi pune eticheta de iepuri sau candidaturi pe fals. (A consemnat Nicoleta CHERA)

Interviul Saptamanii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: