Breaking News

Breaking News!

Geani Man propune soluţii pentru calificări profesionale în meserii de bază

Oct 31, 2017

„Lipsa şcolilor tehnice de profil, lipsa forţei de muncă calificată, dar şi absenţa furnizorilor privaţi de formare profesională cu specific tehnic pun în mare dificultate paleta de meserii care au căutare în zona tehnic – industrială”, susţine ing. ec. Geani Man, preşedinte CA Prelcet SA.

Lipsa forţei de muncă calificată

Man este de părere că, resursa umană este unul din cele mai importante argumente pentru orice tip de afacere, iar meserii cum ar fi: sudor, frezor, strungar, operatori CNC, lăcătuşi – mecanici etc., constituie calificări tot mai rare, care lipsesc aproape cu  desăvârşire. „În viitorului apropiat, acest aspect constituie o problemă privind forţa de muncă direct productivă calificată. Judeţul nostru este un judeţ dinamic, recomandat pentru investiţii în aceste sectoare de activitate, dovada fiind şi interesul tot mai crescut al marilor companii de a investi  aici. Acest aspect dovedeşte că alegerea unei meserii care să se plieze pe cererile pieţei forţei de muncă este o alegere inspirată. Un alt argument care a dus la lipsa forţei de muncă calificată a fost şi cererea tot mai mică a elevilor de la liceele tehnice spre aceste meserii, chestiune confirmată şi de o parte din directorii liceelor cu care am discutat. Posibilitatea de calificare la locul de muncă era o soluţie pentru această problema, însă se pare că nu mai există de mult cadru legal pentru acest lucru”, susţine Man.

Propunere pertinentă

În opinia preşedintelui CA Prelcet SA, soluţia la această problemă deloc de neglijat ar fi ca unităţile care desfăşoară activităţi tehnice să se acrediteze  pentru a evalua competenţe profesionale în condiţii legale. „Aceste certificate de competenţe înlocuiesc atestatele profesionale şi reprezintă confirmarea calificării pe diverse meserii. Cu alte cuvinte, cei care învaţă o meserie la locul de muncă pot obţine un certificat de competenţă eliberat de verificatori autorizaţi. În opinia mea acest lucru reprezintă soluţia temporară, care să completeze vidul de forţă de muncă în diverse meserii care au căutare, dar şi modalitatea rapidă şi eficientă de a obţine un certificat de competenţă, necesar pentru ocuparea unui post calificat”, a concluzionat Geani Man. (Cristian BERENDEŢ)

Actualitate, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: