Breaking News

Breaking News!

Folea: „Voi fi câştigătorul acestei competiţii, dacă nu vor exista jocuri de culise!”

Sep 06, 2016

Consilierul judeţean Gheorghe Folea s-a înscris în competiţia internă din PNL Vâlcea pentru locul doi la Camera Deputaţilor. În urmă cu opt ani, Folea a fost surpriza alegerilor datorită numărului record de voturi obţinut, voturi care l-au propulsat în fotoliul de parlamentar pe Emilian Frâncu. Se declară convins că poate ieşi învingător şi este de părere că merită să reprezinte PNL în Parlament.

 

Rezultate notabile  

 

- Domnule Gheorghe Folea, ce v-a determinat să intraţi în competiţia din PNL pentru locul 2 la Camera Deputaţilor?

- Experienţa de 15 ani în politica liberală cu rezultate foarte bune în această activitate. În 2008, fostul preşedinte Emilian Frâncu a decis să intru în bătălia pentru Senatul României. În aceea perioadă se candida pe colegiul uninominal şi am intrat în cursă pentru colegiul Drăgăşani-Bălceşti reprezentând surpriza alegerilor. Harta politică era total diferită la vremea aceea în Drăgăşani şi Bălceşti. Zona era mai mult roşie decât galbenă. Prietenul meu Bogdan Pistol, pentru care am un respect deosebit, zicea la vremea respectivă: « Domnule Folea, dacă reuşiţi să obţineţi procentul partidului (procentul era atunci de 15-16 %), sunteţi mare! Am adus aproximativ 25%. Şi pot să spun aşa cum au afirmat şi alţi colegi, cu ajutorul celor peste 15.000 de voturi pe care le-am adus partidului, Emilian Frâncu a reuşit să ocupe postul de senator în Parlamentul României. A avut 36-37% pe zona de nord unde a candidat şi unde se ştie foarte bine că este mai mult un electorat de dreapta decât de stânga. Nu trebuie să uităm nici faptul că sunt coordonator zonal. Nu-mi place să mă erijez în conducător şi, întotdeauna când merg în teritoriu le spun colegilor mei că vin în calitate de coleg. Din 2006 şi până în prezent s-a putut observa cum activitatea mea pe Colegiul Drăgăşani a ajutat partidul să crească că şi Colegiul Bălceşti unde activitatea politică a demarat-o în trombă la vremea respectivă prietenul meu, Dan Niţu. După retragerea acestuia activitatea politică a fost preluată de preşedintele Buican. Sunt două colegii care au crescut în ultimul timp prin câştigarea unor localităţi. Să nu uităm că şi pe Colegiul Horezu am înregistrat victorii. Sper ca numărul acesta de 51 de primarii pe care îl avem în acest moment să crească la alegerile locale din 2020.

 

„Numele meu este mai cunoscut decât cel al colegilor mei!”

 

- Care sunt atu urile dumneavoastră în această competiţie?

- Fiecare avem pe lângă motivele pentru care candidăm şi anumite atuuri. Un prim criteriu în competiţia internă este legat de notorietate. Urmează să se facă un sondaj la nivel de judeţ şi mă simt îndreptăţit să cred că numele meu este mult mai cunoscut decât cel al colegilor cu care sunt în competiţie. Cred că numele de Folea la nivelul judeţului Vâlcea este destul de cunoscut. Nu ascund faptul că şi soţia mea este cunoscută la nivelul judeţului că un medic bun în ramura de obstetrică-ginecologie. Îmi amintesc că în campania din 2008, când am candidat că senator, în foarte multe localităţi din sudul judeţului şi, mai ales în comunităţile de romi – Laloşu, Sineşti, Rosile, Zatreni, multe reprezentate ale aceste etnii mă întrebau şi ulterior mă recunoşteau că fiind soţul doamnei doctor Folea cu care au născut.

„Sunt şi voturi bazate pe relaţii de prietenie”

- Dacă tot aţi adus în discuţie criteriile în baza cărora se vor desemna viitorii candidaţi cum consideraţi că vă poziţionaţi faţă de ceilalţi competitori?  

- Un alt criteriu este votul primarilor şi votul preşedinţilor de organizaţii, în opinia mea un criteriu subiectiv. Este un vot bazat pe relaţii de prietenie. Depinde foarte mult de prietenia care ne leagă cu cei 51 de primari, dar şi cu ceilalţi preşedinţi de organizaţii, în funcţie de colegiul unde am activat fiecare. Domnul Păsat, doamna Moise au activat pe colegiul de nord, eu pe colegiul Drăgăşani. Train Dobrinescu nu a avut un colegiu anume, el a activat peste tot ca şi parlamentar în exerciţiu. Victor Stănculescu de asemenea a baleat şi Colegiul de Nord şi pe Colegiul Bălceşti în cea mai mare parte. Eu cred totuşi că, trecând dincolo de relaţiile de prietenie pe care fiecare le avem cu unii primari şi preşedinţi sunt oameni care apreciază trecutul politic al fiecăruia dintre noi, rezultatele aduse de-a lungul timpului, comportamentul pe l-am avut ani întregi în acest partid. O parte dintre noi am fost mandate bune consilieri judeţeni, iar colegii noştri s-au convins de implicarea fiecăruia. În ceea ce priveşte al treilea criteriu – votul în Biroul Politic Judeţean pot spune că şi aici intervine votul de prietenie, însă să nu uităm faptul că acest vot are la bază cv-ul fiecăruia dintre noi, politic şi profesional. Se face o analiză şi a profesiei şi a trecutului politic. În lipsa jocurilor de culise cred în şansa mea! Chiar dacă nu voi câştiga, voi rămâne aşa cum mă ştie toată lumea – acelaşi om, acelaşi doctor Folea. Am spus asta de foarte multe ori şi în cadrul partidului şi în afară partidului că pentru mine politica este pe locul doi, pe primul loc mi-am pus profesia. Am demonstrat acest lucru de-a lungul timpului. Chiar dacă rezultatul va fi altul, dacă va câştiga unul din cei patru colegi ai mei nu este nici o problemă. Cred în şansa mea şi sunt de părere că mi s-ar recunoaşte implicarea în activitatea partidului prin ocuparea celei de-a doua poziţii la Camera Deputaţilor.

„Mă surprinde candidatura prietenului meu Traian Dobrinescu”

- Pentru locul 2 la Camera Deputaţilor este o competiţie acerbă. Vă surprinde candidatura vreunui coleg care vă este competitor?

- Nu a fost primordial pentru mine să aflu cine s-a înscris pentru locul 2, am fost plecat în concediu. Dar ştiu şi că pentru locul 3 este o bătălie acerbă. M-am înscris pentru locul 2 în primul rând pentru motivele enumerate anterior. Cred că merit această poziţie pentru munca desfăşurată în PNL. Nu vreau să ascund faptul că şi acum 4 ani când exista USL – preşedintele partidului, domnul Buican, m-a întrebat dacă vreau să candidez ţinând cont de numărul voturilor aduse în 2008. Trebuia să întru în competiţie atunci, ca şi acum cu prietenul meu Traian Dobrinescu. Acum 4 ani, pe USL, Traian Dobrinescu a fost în competiţie cu Gheorghe Ioniţă. Am refuzat la vremea respectivă şi din motive personale, dar nu ascund faptul că şi în favoarea prietenului şi colegului meu Traian Dobrinescu. La vremea respectivă a afirmat că este ultima lui candidatură, că îşi va încheia cariera politică cu un mandat în Parlamentul României. Am fost surprins să aflu când m-am întors din concediu că printre cei care şi-au depus candidatura pentru locul doi se află şi Traian Dobrinescu.

Mesaj tranşant

- Aţi spus că nu aveţi emoţii, dacă nu vor există jocuri de culise, veţi fi câştigătorul acestei competiţii. Aveţi suspiciuni ?

- Nu am nici o suspiciune! Am spus acest lucru pentru a repeta expresia pe care au spus-o şi alţi colegi mai apropiaţi de mine din partid că, dacă nu vor exista jocuri de culise voi fi câştigătorul aceste competiţii…Vreau să rămân cu imaginea domnului Buican aşa cum am crezut în dânsul în ziua de 27 septembrie 2009, când în aceea bătălie crâncenă din Sala Sporturilor a reuşit să îl înfrângă la voturi pe domnul Emilia Frâncu şi a preluat conducerea PNL. Am votat Buican la acel moment, atât eu cât şi cea mai mare parte a colegilor mei de pe colegiul Drăgăşani, crezând într-o altă imagine şi într-un alt mers al acestui partid în Vâlcea. Până în acest moment nu m-am înşelat, chiar dacă sunt nemulţumiri, deoarece nemulţumiri vor fi tot timpul. Cea mai mare nemulţumire este cea de la alegerile locale din 5 iunie, deoarece am pierdut multe voturi la nivel de judeţ când puteam să preluăm conducerea Consiliului Judeţean.

Experienţa  politică:

 

1.   Iunie 2003 – prezent: membru PNL

  1.  Iulie   2003     – prezent:  Presedinte  al Organizatiei PNL Orlesti.
  2.  Iunie  2004     septembrie  2005  Consilier  Local  Orlesti
  3. August 2006   –  ianuarie  2015 :  Coordonator al Comisiilor  Socio – Profesionale PNL Valcea.
  4. Noiembrie  2006 – ianuarie 2015 :  membru in  Biroul Permanent Teritorial  PNL Valcea.
  5. Iunie  2008 – prezent  Consilier Judetean PNL Valcea.
  6. Octombrie 2009 – ianuarie 2015: Presedinte Colegiul  Dragasani
  7. Februarie 2015 – prezent Co – presedinte Colegiul Dragasani
  8. Februarie  2015   prezent : membru  in Comitetul Judetean Executiv si membru  al Biroului Politic Judetean.

10.Februarie  2015  –  prezent:   Co-presedinte   Comisii Socio –

     Profesionale  PNL Valcea.

     II.   Rezultate  alegeri  Orlesti:

  1. Alegeri Locale iunie 2004 :

-  Primar                    – 614 voturi   -  32,98%

           – Consiliul Local       – 554 voturi   ( 5 consilieri locali)

          – Consiliul Judetean   – 594 voturi

      2. Alegeri Europarlamentare  noiembrie  2007: 34,28%

      3. Alegeri Locale iunie 2008 :

          -  Primar       –  PNL     -  1527 voturi           -

          – Viceprimar – PNL

- 10 Consilieri Locali – PNL

- Consiliul Judetean – 1238 voturi  -  72,31%

- Consiliul  Local  1226 voturi

      4. Alegeri Parlamentare 2008 :

         - Camera  Deputatilor   30,19%

         - Senat  67,85%

      5. Alegeri Europarlamentare iunie 2009: 674 voturi  – 58,20%.

      6. Alegeri Prezidentiale 2009: 627 voturi  – 35,43%

      7. Alegeri Locale USL iunie 2012:

           – Primar – PNL

           – Viceprimar – PNL

           - 6  Consilieri Locali  –  PNL

-

Flash centru, Interviul Saptamanii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: