Breaking News

Breaking News!

EXCLUSIV. Declaraţiile judecătorului care l-a invalidat pe Gutău

Iun 26, 2016

Motivarea hotărârii prin care ecologistul Mircia Gutău a fost invalidat în funcţia de primar al Râmnicului apare mâine. În EXCLUSIVITATE pentru cititorii JURNAL VÂLCEAN, judecătorul Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a răspuns unor întrebări adresate de redactorii publicaţiei noastre. „Justiţia se face doar în sala de judecată şi exclusiv prin hotărârea pronunţată!”, „Am depus toate eforturile pentru a analiza, cu bună credinţă, în litera şi spiritul legii, potrivit probelor de la dosar şi în mod independent, liber de orice influenţă, cauzele pe care le-am judecat, soluţiile mi le-am asumat cu responsabilitate”, „Din nefericire, asistăm tot mai des la atacuri de ordin personal împotriva judecătorilor, chiar înainte de a-şi motiva soluţiile, ceea ce afectează însăşi ideea de stat de drept”, susţine judecătorul Bogdan Mateescu.

 

„Justiţia se face doar în sala de judecată şi exclusiv prin hotărârea pronunţată!”

 

- Domnule judecător Bogdan Mateescu, invalidarea lui Mircia Gutău în funcţia de primar al Râmnicului a dat naştere unor discuţii aprinse. S-a invocat neîndeplinirea condiţiei de eligibilitate constând în inexistenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care s-a aplicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales. Din informaţiile pe care le deţinem, aţi redactat motivarea hotărârii urmând ca luni dimineaţa să aflăm argumentele. Concret, în mare, despre ce este vorba?

- Motivările soluţiilor dispuse de judecători se consemnează doar în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti. Nu ar fi corect şi nici deontologic să expun raţionamentul judiciar în alt mod, pentru că trebuie protejat atât dreptul justiţiabilului cât şi prestigiul justiţiei, iar justiţia se face doar în sala de judecată şi exclusiv prin hotărârea pronunţată.

 

 

„Asistăm tot mai des la atacuri de ordin personal împotriva judecătorilor, chiar înainte de a-şi motiva soluţiile”

- Aţi fost în aceste zile ţinta unor atacuri vehemente, fără precedent, venite din partea unor politicieni locali şi chiar naţionali. Cum comentaţi acuzaţiile care vi se aduc? Vă veţi îndrepta în instanţă împotriva acestora?

 

- Din nefericire, asistăm tot mai des la atacuri de ordin personal împotriva judecătorilor, chiar înainte de a-şi motiva soluţiile, ceea ce afectează însăşi ideea de stat de drept. Pe de altă parte – şi vreau să dezvolt – eu regret sincer că s-a ajuns la un nivel extrem de scăzut al calităţii discursului public. Poate că persoanele publice, jurnaliştii, ori ceea ce numim societatea civilă în ansamblul său, inclusiv, de ce nu, chiar destinatarii unor astfel de discursuri, noi toţi avem partea noastră de vină pentru că s-a ajuns atât de jos. Poate că uneori am promovat direct sau implicit (prin pasivitate), persoane total nepotrivite drept exponente ale diferitelor colectivităţi sociale ori măcar le-am acceptat şi, astfel, uneori le-am conferit o notorietate absolut nemeritată. Dar poate că e timpul să căutăm firescul iar nu senzaţionalul, să preferăm şi să aşteptăm argumentul în locul speculaţiei, să redefinim conceptul de model excluzând nonvalorile şi să nu mai acceptăm nici un fel de manipulare de tipul celor despre care mă întrebaţi, fără să trecem prin filtrul propriei raţiuni informaţia ori poziţia publică recepţionate, luând în considerare şi multitudinea de interese făţişe sau obscure care le determină. În ceea ce mă priveşte, voi iniţia de fiecare dată demersuri de sancţionare a acestui tip de discurs în cazuri punctuale şi care mă privesc, exclusiv potrivit legii şi în limitele sale. Le recomand tuturor să procedeze astfel atunci când reputaţia le este ştirbită în mod nedrept.

Aflăm şi de ce a fost acceptată candidatura lui Gutău

 

- Aş vrea să clarificăm încă un aspect. De ce a fost acceptată candidatura lui Mircia Gutău dacă acesta nu îndeplinea condiţiile legale? Practic, Biroul Electoral Municipal ar fi putut respinge candidatura acestuia?

- Din nou, aceste aspecte au fost avute în vedere cu ocazia parcurgerii raţionamentului judiciar în cazul punctual.

„Soluţiile mi le-am asumat cu responsabilitate”

 

- Mircia Gutău a anunţat deja că va ataca hotărârea luată de magistraţii de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, urmând ca Tribunalul Vâlcea să se pronunţe în perioada următoare. În cazul în care vom avea un alt verdict, cum vă veţi asuma hotărârea pe care aţi pronunţat-o?

- În sistemul instanţelor judecătoreşti, potrivit Constituţiei, hotărârile sunt supuse exclusiv căilor de atac anume prevăzute de lege. Ceea ce corespunde adevărului judiciar este doar soluţia rămasă definitivă. Raţiunea reglementării căilor de atac nu a constat în sancţionarea judecătorilor de la instanţe inferioare (indiferent că vorbim despre cei de la judecătorii, tribunale, curţi de apel ori chiar de la Înalta Curte, atunci când judecă în primă instanţă) ci a vizat conferirea unui drept pentru justiţiabil de a deduce cauza sa unui alt complet de judecată, compus, de regulă, din mai mulţi judecători, pentru a reanaliza întreaga situaţie şi care îşi pot forma propria opinie, în acord sau în dezacord cu cea anterioară. Au existat hotărâri schimbate în căile de atac ca urmare a unor interpretări diferite a unor norme legale susceptibile de mai multe înţelesuri, a unor modalităţi diferite de apreciere a unor probe ori a unor dozări diferite ale sancţiunilor penale, contravenţionale sau de altă natură şi aşa mai departe. Însă au existat deopotrivă hotărâri menţinute de instanţele de control judiciar. În ceea ce mă priveşte, la fel ca şi colegii mei, în orice situaţie, am depus toate eforturile pentru a analiza, cu bună credinţă, în litera şi spiritul legii, potrivit probelor de la dosar şi în mod independent, liber de orice influenţă, cauzele pe care le-am judecat, soluţiile mi le-am asumat cu responsabilitate. Completul de contestaţie, de apel sau de recurs este compus tot din judecători care au tocmai îndrituirea legală de a reanaliza cauzele sub toate aspectele, în urma propriului raţionament şi în aceleaşi condiţii de independenţă şi imparţialitate. (A consemnat Nicoleta CHERA)

Interviul Saptamanii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: