Breaking News

Breaking News!

Demarează noi lucrări în Dăeşti

Iun 21, 2017

Viceprimarul Călin Ştefan a declarat recent că mai multe investiţii vor demara în perioada următoare în comuna vâlceană Dăeşti. Proiectele respective se află în diverse faze de licitaţie. Potrivit afirmaţiilor alesului se vor moderniza drumuri comunale, iar la Grădiniţa Fedeleşoiu şi Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII urmează investiţii prin care se urmăreşte crearea unor condiţii optime pentru un învăţământ de calitate.

Modernizarea drumurilor comunale

Modernizarea drumurilor comunale DC 17, DC 18 şi DC 19 intră în linie dreaptă. Valoarea proiectului din studiul de fezabilitate se ridică la 1 milion de euro. Viceprimarul Călin Ştefan a declarat că în scurt timp problemele de infrastructură din localitate vor fi rezolvate: „Modernizarea drumurilor comunale menţionate reprezintă primul proiect care se află în procedura finală de atribuire. Credem noi că într-o şedinţă – două vom stabili câştigătorul. Au existat întârzieri pentru că unul dinte ofertanţi, după o contestaţie prealabilă a sesizat CNSC –ul. Şi aici este tot o problemă de legislaţie, o scăpare legislativă – din punctul meu de vede mi se pare forţată pentru că este un lucru aproape de noaptea minţii să depună contestaţie locul 6. În contestaţia prealabilă ne spune să declarăm inadmisibile primele cinci oferte şi să declarăm admisă oferta cu numărul 6… Sperăm ca în două şedinţe să finalizăm proiectul acesta şi să semnăm contractul de execuţie… Cu acest proiect finalizăm modernizarea şi asfaltarea tuturor drumurilor comunale de mare interes…”, a afirmat viceprimarul localităţii Dăeşti. Călin Ştefan a mai punctat faptul că a fost depus un nou proiect, iar aprobarea finanţării ar însemna asfaltarea drumurilor din toată localitatea: „Mai rămân drumuri vicinale, bretele de legătură şi alte lucruri care oricum şi în aceste cazuri s-a făcut vizita în teren. În scurt timp credem că vom primi ok-ul, undă verde – pentru drumuri în extravilan, de exploataţii agricole unde şi acolo avem un proiect. Aşa cum vă spuneam, săptămâna trecută a fost vizita în teren…Fiind zonă montană defavorizată, din discuţiile purtate cu consultantul avem un punctaj care ne permite să obţinem finanţare, mai ales că se merge pe principiul primul venit, primul servit şi noi ne-am cam grăbit un pic şi am depus proiectul într-un timp care să ne permită să obţinem finanţare pentru aceste drumuri. După aceea, chiar vom putea spune că în Dăeşti nu mai e nevoie de asfalt…”, a subliniat viceprimarul localităţii vâlcene.

Soluţii împotriva inundaţiilor

Călin Ştefan a mai precizat că au fost identificate soluţii pentru a face faţă inundaţiilor: „Vor fi unele discuţii la regularizarea cursurilor de apă – unele aparţin domeniului public al comunei Dăeşti, altele aparţin Apelor Române. În momentul în care se produce o inundaţie – aruncăm vina de la unii la alţii. Noi că nu putem efectua lucrări din cauza faptului că nu sunt ale noastre cursurile de apă, ei că nu au fonduri pentru a efectua astfel de lucrări. La un moment dat am găsit o înţelegere şi am decolmatat şi regularizat două cursuri de apă – Valea Satului şi Valea Albă – în zona de nord. Nu am mai avut probleme cu inundaţiile. Aveam o problemă undeva pe DC 17 – la Pârul Ţigănie – dar am construit un pod rutier auto şi am rezolvat şi această problemă. Mai avea o problemă la fosta fabrică de alcool – undeva pe Valea Bunii – dar am construit un podeţ şi am rezolvat şi acolo o problemă. Din punctul de vedere al inundaţiilor, al viiturii nu prea ar mai fi”, a declarat alesul.

Modernizarea şi dotarea Grădiniţei Fedelşoiu

Viceprimarul Călin Ştefan a declarat că urmează să demareze lucrările la Grădiniţa Fedeleşoiu: „Probabil, în maxim două-trei şedinţe de licitaţie vom stabili câştigătorul şi vom începe execuţia. Din păcate, anul 2016 a fost anul în care nu s-a făcut nimic pe fonduri externe. Constructorii sunt în criză de bani şi la licitaţii nu mai vin trei – cinci, sunt prezenţi 10-12-14 ofertanţi. Este foarte greu să faci selecţia de oferte, iar procedura se lungeşte… Cred că acolo vom finaliza licitaţia într-un timp relativ scurt. Într-o lună suntem gata cu desemnarea câştigătorului. Acolo avem o problemă – cei de la grădiniţă îşi desfăşoară activitatea în incinta şcolii cu clasele I-IV din satul Fedeleşoiu, lucru incorect… Este vorba de modernizarea şi dotarea grădiniţei la standarde destul de înalte şi atunci micuţii vor avea condiţii. Sperăm că astfel vom reuşi să îi păstrăm în localitatea noastră şi nu vor pleca la Vâlcea. Altfel, în trei-patru ani s-ar putea să ajungem în situaţia să fim nevoiţi să închidem şcolile. În prezent, noi le ţinem cu eforturi mari având o înţelegere şi cu Inspectoratul Şcolar – în situaţia în care cheltuielile cu şcolile depăşesc sumele alocate de la Ministerul Educaţiei – primăria urmează să vină cu diferenţa tot în speranţa şi în ideea că vrem să ţinem deschise şcolile. Sunt familii sărace, nevoiaşe care în situaţia în care se închide Şcoala la Fedeleşoiu, chiar dacă avem două microbuze şcolare şi îi transportăm ori optează pentru Vâlcea – cei care îşi permit, ori îi ţin acasă. Abandonul şcolar şi aşa e la cote destul de ridicate şi există riscul ca fenomenul să se amplifice…”, a spus viceprimarul din Dăeşti.

Lucrări la Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII din satul Dăeşti

Un nou proiect – mansardare, anvelopare şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII din satul Dăeşti intră în linie dreaptă. „Am avut deja două şedinţe de licitaţie. Sunt mai puţini ofertanţi, nu cunosc motivele dar nu e treaba mea. Sper să ne mişcăm repede şi să începem lucrările… Ar fi fost bine să începem până la intrarea în vacanţă a elevilor, ca să putem termina cu partea de acoperiş…Vom găsi soluţii să se lucreze şi în situaţii de siguranţă acolo.”, a conchis viceprimarul localităţii. Nu peste mult timp noi investiţii vor demara în comuna vâlceană Dăeşti. (Cristian BERENDEŢ)

Flash centru, Primari in vizor

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: