Breaking News

Breaking News!

Declaraţie bombă a unui fost prefect de Vâlcea în scandalul gropii de Gunoi de la Măldăreşti: „Au existat informările SRI!”

Aug 28, 2017

Un fost prefect de Vâlcea confirmă faptul că SRI a întocmit periodic informări cu privire la situaţia gropii de gunoi de la Măldăreşti. Acesta susţine că demersurile pe care le-a făcut, în baza notelor primite de la Serviciul Român de Informaţii, au fost blocate la Ministerul de Interne, iar în cazul Măldăreşti este vorba despre fapte de corupţie la cel mai înalt nivel. Recent, prefectul Florian Marin a sesizat Parchetul privind modul suspect în care au apărut focare de incendiu în acelaşi timp în trei locuri la depozitul de deşeuri de la Măldăreşt. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat SRI să-i comunice dacă în zonă au fost depozitate şi deşeuri radioactive. La Măldăreşti a fost declarată stare de alertă.

Informările SRI şi corupţie la nivel înalt

„În perioada anului 2009, undeva prin luna februarie, a apărut o informaţie potrivit căreia nişte firme germane exportau gunoi în Polonia în nişte mine de cărbune dezafectate. La momentul respectiv a existat o bănuială că şi în România era această practică. Circuitul ar fi fost Constanţa via Horezu direct Valea Jiului. Era o formă de compensare prin care se încerca să se facă nişte lucruri. Dacă veţi verifica firma S.C. SACOMET S.A. veţi afla cu stupoare că această firmă avea filiale care acţionau şi în zona portului Constanţa… Da, au existat dintotdeauna aceste informări din partea Serviciului Român de Informaţii. Important este dacă cei care au fost prefecţi au luat sau nu măsuri. Eu am fost unul dintre cei care am luat măsuri. Am fost blocat la Ministerul de Interne… Lucrurile au fost mult mai complicate. Nimeni nu o să poată răspundă la întrebarea «De ce au mai fost acceptate firme după 1 ianuarie 2010 care să depoziteze în spaţii deschise cum a făcut-o această firmă – S.C. SACOMET S.A? De ce a fost una dintre cele şase sau opt firme din ţară care a avut prelungire până la 1 ianuarie 2017 cu acordul Comisiei Europene…?» Legăturile sunt foarte strânse cu un anumit personaj arestat pentru fapte de corupţie. În cazul Gropii de Gunoi de la Măldăreşti vorbim despre corupţie la nivel înalt”, a afirmat fostul prefect de Vâlcea.

Stare de alertă

Astăzi, începând cu ora 14:00, prefectul judeţului Vâlcea – Florian Marin a convocat în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de rgenţă Vâlcea. Principalul punct pe ordinea de zi s-a referit la „Situaţia actuală a depozitului de deşeuri din localitatea Măldăre?ti, administrat de S.C. SACOMET S.A. şi influenţa acestuia asupra factorilor de mediu şi zonelor locuite din vecinătate”. Materialul a fost prezentat de către comisarul şef al Gărzii de Mediu Vâlcea – Monica Fusescu, de către directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea – Alin Voicescu şi de către inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – lt. Colonel Dan Pascaru. În urma propunerilor formulate cu prilejul dezbaterilor din şedinţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, a adoptat o Hotărâre ce cuprinde următoarele activităţi: aprobarea stării de alertă declarată la nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Măldăreşti; Continuarea activităţilor de stingere a incendiului şi iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, respectiv prin acoperire cu pământ a zonei incendiate; Contactarea şi consultarea, prin grija autorităţilor locale din comuna Măldăreşti, a unui specialist autorizat în desfăşurarea activităţii menţionate mai sus (acoperire de pământ – depozit de deşeuri). În funcţie de recomandările efectuate de către specialistul autorizat, ISU Vâlcea va estima cantitatea de material (pământ  steril/inert) necesar acoperirii zonei incendiate şi alte utilaje/lucrări specifice; Iniţierea de către autoritatea locală a unor demersuri juridice în vederea obligării administratorului depozitului de deşeuri Măldăreşti pentru îndeplinirea obligaţiilor legale ce-i revin la închiderea depozitului; Iniţierea de către Instituţia Prefectului a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru stingerea incendiului de pe amplasamentul depozitului de deşeuri Măldăreşti, administrat de către SC Sacomet SA Horezu, din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pe anul 2017; Prelevarea/determinarea de probe de către instituţiile

cu atribuţii în domeniu sănătăţii populaţiei şi protecţiei factorilor de mediu (aer, apă, sol) şi prezentarea rezultatelor/concluziilor analizelor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, vor fi efectuate activităţi şi măsuri specifice în zona depozitului de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea pentru a nu se mai permite depozitarea de deşeuri. Zona afectată va fi monitorizată permanent de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Măldăreşti.

 

Prefectul de Vâlcea a sesizat Parchetul şi a solicitat sprijinul SRI

Prefectul Florian Marin a declarat redactorilor JURNAL VÂLCEAN că a solicitat Serviciului Român de Informaţii să-i comunice dacă în zonă au fost depozitate deşeuri radioactive. „Mâine va veni un laborator şi vom vedea cât este de radioactiv…Am solicitat SRI să facă verificări şi să îmi spună – mâine sau poimâine, să caute ei în arhivele lor”, a declarat prefectul Florian Marin. Cu doar câteva zile în urmă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a sesizat Parchetul cu privire la situaţia gropii de gunoi de la Mădlăreşti: „Am făcut sesizarea către Parchet care viza şi faptul că au apărut în mod suspect focare de incendiu în trei locuri în acelaşi timp. De asemenea, şi condiţiile privind respectarea Legii Mediului – trebuie să se verifice dacă s-au respectat condiţiile legale…”, a afirmat prefectul Florian Marin. Incendiul de la Groapa de gunoi de la Măldăreşti nu a fost stins, depozitul fiind de o săptămână cuprins de flăcări. (Nicoleta CHERA)

Dezvaluiri, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: