Breaking News

Breaking News!

Constantin Chiriac, în recital extraordinar la Râmnicu Vâlcea

Ian 17, 2018

Constantin Chiriac este invitatul Teatrului Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea, duminică, 21 ianuarie 2018, pentru a prezenta la Cinema „Geo Saizescu”, începând cu ora 18:00, recitalul extraordinar intitulat „Domnule şi frate Eminescu”, recital în care se prezintă un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, care explorează legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul popular românesc.

 poster-chiriac

Vastă activitate 

Constantin Chiriac (n. 3 octombrie 1957, în comuna Prisăcani, jud. Iași) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1980, a jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără „Moromeţii” (regia Stere Gulea), „Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete). Îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională: preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1993); preşedinte al „Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994); director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (din 2000); preşedinte al Bursei de Spectacole de la Sibiu; Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului (2013); Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze „Casa Prietenului”; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze „Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm; Ambasador în cadrul Anului European al Cetăţeanului 2013.
A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru „Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). În 2003, i-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), Premiul Hotel, Tourism and Leisure Investment Conference în cadrul Excellence Awards Ceremony 2014, a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc 2014 şi a primit Premiul Aspen Institute pentru Contribuţia la Patrimoniul Cultural Naţional, în cadrul Aspen Leadership Gala 2014.

Premii numeroase

În luna octombrie 2015 a primit cel mai important premiu în Japonia – Premiul Fundaţiei Japonia şi al Ministerului de Afaceri Externe al Japoniei, pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recunoscându-se astfel contribuţia adusă la promovarea relaţiilor bilaterale. În acelaşi an, a primit premiul Comunicatorul Anului în cadrul Galei PR Awards Romania. Laureat al Galei de Excelenţă „Valori de România”, organizată de revista BIZ. În anul 2017 a primit Meritul Cultural în grad de Ofiţer din partea Preşedintelui Klaus W. Iohannis şi a premierului luxemburghez Xavier Bettel. Evenimentul a avut loc la 10 ani de când Sibiul şi Luxemburgul au devenit Capitale Culturale Europene.
Este posesor a trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 -1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999). Este doctor în teatru cu teza „Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008).

Flash centru, Local

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: