Breaking News

Breaking News!

Case înghiţite de pământ la Alunu. 6 familii au fost evacuate

Iun 06, 2017

Situaţie dramatică în comuna Alunu. Alunecări masive de teren în zona haldei de steril – Cariera Berbeşti Vest. Autorităţi în alertă. Şase familii evacuate. Desfăşurare impresionantă de forţe.

 

Autorităţile în alertă

Prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, însoţit de inspectorul – şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, şi de specialişti din cadrul Prefecturii, ai Consiliului Judeţean şi ai altor structuri cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, s-a deplasat în zona afectată de alunecarea de teren din localitatea Alunu. Din cauza pericolul iminent de pătrundere a masei de pământ în incinta unei gospodării din zonă cât şi distanţa foarte mică până la drumul judeţean 605 C, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Alunu, s-a întrunit în şedinţă, fiind stabilite mai multe măsuri.

alunu-1

Noi familii evacuate

A fost aprobată evacuarea pentru încă două gospodării, Avram Ioan şi Genunche M. Ion. S-a solicitat sprijinului Administraţiei Naţionale Apele Române pentru lucrări de intervenţie operativă, în condiţiile în care există riscul ca masele de pământ în mişcare să ajungă în albia râului Olteț, curs de apă aflat în administrarea SGA Vâlcea. S-a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, a administratorului drumului judeţean DJ 605C, pentru lucrări specifice de punere în siguranţă a platformei drumului şi a podului existent la km 7+133. De asemenea, s-a solicitat sprijinul Ministerului Economiei, Minister sub autoritatea căruia se regăseşte Complexul Energetic Oltenia, societate ce are în administrare o suprafaţă de 29,11 ha, aproximativ jumătate din suprafaţa alunecată.

 alunu-2

Zona survolată de un elicopter MAI

Evaluarea modului de deplasare a haldei de steril alunecate s-a realizat atât prin survol cu un elicopter aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, efectuat de către Inspectorul General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Daniel Marian Dragne, împreună cu prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Vâlcea, Colonel Ionel Nuță, primarul localităţii Alunu, Cristian Birăruţi şi un  reprezentant al Exploatării Miniere Berbeşti, cât şi de la sol de către aceştia împreună

cu alţi specialişti ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Acţiunile de evacuare au început, fiind coordonate de către colonel Nuţă Ionel, inspectorul şef al ISU-Vâlcea.

alunu-4

Situaţia atent monitorizată

Monitorizarea acestei alunecări de teren de către comisii mixte constituite din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu a început încă din data de 11.05.2017, când au fost luate şi primele măsuri de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Alunu. În după amiaza zilei de 16.05.2017 până în data de 20.05.2017, s-au luat măsuri de evacuare a membrilor primelor 4 familii (M Victor – 3 membri, M Constantin – 2 membri, M. Ion – 4 membri, M. Ilie – 5 membri), animalelor, bunurile materiale şi elementelor de construcţii de la case şi anexe. Ca urmare a evoluţiei situaţiei operative din comuna Alunu, în perioada 01.06.2017 -03.06.2017, s-au luat măsuri de evacuare a membrilor a încă două familii (A. Ion – 3 membri, G. Ion – 3 membri), animalelor, bunurile materiale şi elementelor de construcţii de la case şi anexe. Pentru a salva cât mai multe elemente de construcţii, pe parcursul zilelor de 2 şi 3 iunie s-au suplimentat forţele şi operaţiunile pentru îndepărtarea maselor de steril acumulate în aval de al doilea pinten au continuat pe timp de noapte, iluminatul fiind asigurat de un echipaj venit în sprijin de la ISU al judeţului Dolj. Pentru intervenţiile din aceste zile au fost alocate forţe şi utilaje de ISU Vâlcea, ISU Dolj, IPJ Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, SGA Vâlcea, SVSU Alunu şi CET Govora. De asemenea, evoluţia situaţiei operative din zona afectată a fost evaluată de conducerea IGSU (împuternicit inspector şef colonel Dragne Daniel-Marin), precum şi o echipă de specialişti pentru găsirea unei soluţii tehnice şi ştiinţifice privind stoparea alunecării de teren. (Cristian BERENDEŢ)

Dezvaluiri, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: