Breaking News

Breaking News!

APEL LA SOLIDARITATE

Iun 15, 2017

Cine-a zis că nu poate fi mai rău, se pare că s-a înşelat. Vă asigur că… se poate. Mai răul nu ni-l aduce doar vremea (rea) ci ni-l produc semeni de-ai noştri. Unii dintre ei… aleşi!

          Să ne facă bine! Să ne… sature de bine! Să ne săturăm…

          Dl GUTĂU MIRCIA, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, a convocat o şedinţă pentru odezbatere publică privind infrastructura şcolară”, pe data de 9 iunie 2017. Întrunirea directorilor unităţilor şcolare din municipiu, a unor jurnalişti din presa locală şi a altor privitori… interesaţi – a avut un scop bine definit (dar… neprecizat sau edulcolat de către zvoneri şi răspândaci): crucificarea prin desfiinţare a unuia dintre liceele (tehnologice) de referinţă din judeţul Vâlcea: Liceul Tehnologic Oltchim, cel mare şi cel mai vechi din municipiul reşedinţă de judeţ. Numai că, de data asta nu i-a mai ieşit, cu toată „susţinerea dezinteresată” a d-nei Bică Andra (cea care a moderat printr-o profundă meditaţie… execuţia noastră publică de către cei doi colegi de prezidiu) şi a d-lui Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului judeţean Vâlcea.

          Şcoala mea de suflet… al cărei profesor titular sunt de doar… 40 de primăveri… Din chiar prima zi a activităţii mele didactice.

          Şcoală pe care dl. primar GUTĂU MIRCIA, cu de la sine voie, a hotărât să o neantizeze. Să o spulbere în toate zările, s-o măture de pe faţa pământului! Ca şi cum n-ar fi fost… Sens în care, pentru a grăbi lucrurile, primăria/primarul municipiului a remis liceului şi Inspectoratului Şcolar Vâlcea o adresă comună (emisă sub nr. 22.150 din data de  07.06.2017), prin care a solicitat ca fiecare dintre ele să convoace de îndată consiliul de administraţie şi să-şi dea acordul în vederea demarării procedurilor privind transmiterea imobilului (în care ne desfăşurăm activitatea) – compus din teren şi clădiri – din domeniul public al municipiului în domeniul public al statului (pentru a putea realiza ulterior transferul/schimbul prin intermediul Ministerului Educaţiei Naţionale). Asta neînseamnând altceva decât desfiinţarea Liceului Lehnologic Oltchim (cum s-a şi indicat în adresă, prin mutarea în alte unităţi şcolare a salariaţilor şi elevilor).

          Asta ni s-a comunicat expres în adresă: „PERSONALUL DIDACTIC, ACESTA NU VA FI DISPONIBILIZAT ŞI, ÎN FUNCŢIE SE SPECIALIZAREA CADRULUI DIDACTIC, ACESTA URMEAZĂ A PREDA ÎN CADRUL ALTOR LICEEE UNDE ELEVII VOR FI REDISTRIBUIŢI, IAR PERSONALUL NEDIDACTIC VA FI ŞI EL REDISTRIBUIT LA ALTE LICEE.” Aceasta fiind de fapt recunoaşterea acţiunii intempestive a primăriei de desfiinţare a liceului, care-şi pierde astfel personalitatea juridică.

          Spre cinstea lor, în şedinţa din 8 iunie, 7 din cei 9 membrii ai Consiliului de administraţie al şcolii nu şi-au dat acordul (au votat pentru desfiinţare doar 2: reprezentantul primarului şi   d-na prof. Dobrete Adina, consilier local şi salariată a inspectoratului şcolar, aflată astfel într-o crasă stare de… incompatibilitate!!! Deoarece dânsa, deşi este încadrată şi plătită de statul român pentru a reprezenta/proteja învăţământul preuniversitar, votează conform intereselor de… partid!). Inspectoratul şcolar încă tresaltă de emoţie, tot amânând momentul convocării în şedinţă a Consiliului său de administraţie, aşteptând parcă să se întâmple o minune! Parcă văd că, deşi răspunde de învăţământul preuniversitar din judeţ, vor fi de acord cu… desfiinţarea Liceului Tehnologic Oltchim! Că, deocamdată, doar asta li s-a cerut! Cine ştie, poate fi şi mai rău!

          Ce şi cum a făcut acest liceu pentru municipiu/judeţ nu are rost să mai amintim. Toată lumea ştie: mii şi mii de absolvenţi care au înnobilat prin rodul muncii lor faţa şi viaţa oamenilor: operatori chimişti, electromecanici şi electricieni AMA, mecanici. Alte sute de absolvenţi, după parcurgerea studiilor superioare, au consolidat contingentele altor profesii, precum: ingineri, profesori, medici, poliţişti şi militari, avocaţi şi judecători, antreprenori şi manageri etc.. Şi care – ca şi celelalte şcoli – a trebuit să se tot… reinventeze, să se adapteze unor vremuri tulburi. Şi, parcă, nesfârşite.

          SUNTEŢI MII DE ABSOLVENŢI AI LICEULUI DE CHIMIE CARE TRĂIŢI ÎN MUNICIPIU ŞI ÎN JUDEŢ!                                                                                                     APELĂM LA VOI PENTRU A FI ALĂTURI DE NOICU FAPTA ŞI CU GÂNDULÎN ACESTE MOMENTE CRITICE PENTRU PREZENTUL ŞI VIITORUL ACESTEI ŞCOLI!        CEI CARE CRED CĂ ACUM POT SĂ (NE) FACĂ CE VOR SĂ NU UITE CĂ VOTURILE NOASTRE ŞI ALE VOASTRE VOR MAI CONTA ŞI ALTĂDATĂ!

          Ceea ce vă scriu nu este o lamentaţie a unui om ajuns la capătul puterilor. La cel al răbdării, poate. Fac un apel la raţiunea tuturor vâlcenilor, cerându-vă să înţelegeţi faptul că un asemenea lucru, de gravitatea celui pus la cale de Mircia Gutău, nu se poate.

Ceea ce se întâmplă acum cu noi este fără precedent în învăţământul românesc. Şi nu numai! Dar nu despre învăţământ – în general – este vorba. Ne-a mâhnit profund atitudinea unora dintre directorii de şcoli, care – din motive concurenţiale meschine – păreau a fi încercaţi de bucuria succesului la… vânătoare! Ştiţi, chestia aia naţională cu… capra vecinului!

Vă întrebaţi probabil, ce-i mână pe ei în luptă!? Ce voiesc aceşti… cavaleri ai apocalipsei!? Mai marii hrăpăreţi ai locului nu doresc altceva decât cele… 26-28 de hectare de teren care au fost date în administrarea Universităţii din Piteşti (prin H. G. nr. 918/2008). Acţiune care a fost o încercare eşuată de transplantare în oraş a învăţământului universitar de stat, oficină aflată de ani buni pe năsălie.

Aţi prins schema, nu!? Desfiinţez Liceul Tehnologic Oltchim, ofer formal pe tavă baza materială a acestuia Universităţii din Piteşti (cu mult tam-tam, hau-hauri, bla-bla-uri despre „binele pe care îl fac astfel comunităţii” etc.) şi, pe repede înainte, înhaţ hulpav fondul funciar de la fosta unitate militară din Vlădeşti (unde se află sediul părăginit al filialei locale a univesităţii piteştene)!                                                                                                                                        Şi… gata! Aşa e că n-a durut?! Nici nu s-au prins fraiereştenii! Ce contează că ,,arunc în aer” o şcoală cu aproape 800 de elevi şi 75 de salariaţi!? Trai nineacă pe banii babachii!

Ce vreau eu, de fapt?  Ca nici voi, cei care aflaţi acum despre ,,execuţiapublică a Liceului Tehnologic Oltchim, să nu rămâneţi… indiferenţi, că nu dă bine!

Doar atât vă cer. Să facem un exerciţiu de solidaritate, de curaj şi rezistenţă decentă în faţa unor indivizi fără scrupule, dar cu mari interese personale. Nu ne dau nimic de la ei, au doar obligaţia de a face!

Pentru că EI NE SUNT OBLIGAŢI NOUĂ, IAR NU NOI LOR. EI AU NEVOIE DE VOTUL NOSTRU ŞI NU INVERS! DACĂ NICI ACUM NU ÎNŢELEGEM DESPRE CE ESTE VORBA, NE MERITĂM CU PRISOSINŢĂ SOARTA!

 

Să ştiţi că noi, salariaţii de la Liceul Tehnologic Oltchim, nu stăm resemnaţi, cu mâinile pe piept pentru că aşa vor d-nii GUTĂU şi MIŢARU! Să fim victime sigure ale mizeriei morale a unora. Murim cu ei de gât! Nu ne va scoate nimeni din liceul nostru! Vă asigurăm de asta!

Să mai ştiţi că, atât şi cum putem, am folosit şi folosim toate căile legale: consilii/ consilieri, sindicate, parlamentari, ministere/guvern, mass-media locală şi centrală etc..

Şi o (ultimă) rugăminte: lansaţi în eter toate materialele care ne privesc, răspândiţi-le pe reţelele de socializare , comentaţi-le etc..                                                                          Trebuie SĂ AJUNGĂ ŞI LA dl NICOLAE-LIVIU DRAGNEA, aşa cum s-a întâmplat în cazul profesoarei Tunegaru Magda Cristina. Să-l auzim şi pe dânsul ce spune. Pentru că nu cred că există aşa ceva în Hotărârea nr. 1 a Parlamentului României (din 4 ianuarie 2017) pentru acordarea încrederii Guvernului! Şi nici în cea cu nr. 2 pentru realizarea Programului de guvernare!

Şi nici în campaniile electorale, când ne caută insistent pe acasă şi ne promit marea cu sarea pentru a ne obţine votul, nu vorbesc despre desfiinţarea unor şcoli viabile! Despre asta tac şi ulterior… ne fac!

Pledaţi pentru cauza menţinerii Liceului Oltchim la el acasă!

 Fiţi solidari cu o cauză dreaptă!        

Aşteptăm de la voi acţiune, nu (aparentă) compasiune!

 

         

Cu încredere,

Prof. Tiberiu M. Pană

Actualitate, Flash centru

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: