Breaking News

Breaking News!

2205 de salariaţi din sistemul sanitar vâlcean vor beneficia de noile majorări salariale

Noi 02, 2015

Alin Voiculeţ preşedintele Casei de Sănătate Vâlcea a declarat recent de că la începutul acestei luni, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015. Întregul personal din spitalele publice din judeţul Vâlcea  va beneficia de această majorare salarială. „Această majorare salarială de 25 % va face obiectul unui nou contract încheiat între CAS Vâlcea şi fiecare spital public în parte, contract prin care se vor acorda sumele pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 35/2015. Contractele se vor semna cu reprezentanţii legali ai unităţilor sanitare publice în această săptămână, după verificarea datelor transmise de spitale”, a declarat directorul CAS Vâlcea.

- Ce noutăţi există în activitatea CAS Vâlcea, cu ce probleme vă confruntaţi în acest final de an 2015?

- Având în vedere faptul că, în data de 02.09.2015 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr.35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, eforturile instituţiei noastre în această perioadă sunt în direcţia punerii în aplicare a acestei Ordonanţe de Guvern de care vor beneficia un număr de 2205 de salariaţi dintr-un total de 2122 salariaţi care funcţionează în toate spitalele publice şi private din judeţ.

- Dar, conform legii sănătăţii nr.95/2006, Casele de Asigurări de Sănătate asigură finanţarea serviciilor medicale prestate de spitale, şi nu decontează salarii sau măriri de salarii. Cum explicaţi acest aspect?

- Într-adevăr, prin legea nr.95/2005 cu modificările şi actualizările ulterioare, lege care guvernează sistemul de asigurări de sănătate din România, Casele de Asigurări de Sănătate finanţează spitalele în baza serviciilor medicale prestate de acestea. Noi avem încheiate în acest moment, cu toate spitalele publice şi private din judeţ, contracte anuale de furnizare de servicii medicale, şi avem asigurate sume în bugetele spitalelor pentru plata serviciilor medicale, până la sfârşitul anului 2015. Ca o paranteză, spitalele, nu prea reuşesc să-şi presteze aceste servicii contractate, de exemplu pe luna septembrie, mai ales şi cu introducerea obligatorie a utilizării singurului instrument de decontare şi validare (cardul de asigurări de sănătate), dintr-un total de 9.300.000 lei suma contractată pe total judeţ, spitalele nu au reuşit să realizeze servicii medicale în valoare de 450.000 lei. Să revin la întrebarea dumneavoastră, începând cu data de 1 octombrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015. Întregul personal din spitalele publice din judeţul Vâlcea (Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Municipal Drăgăşani, Spitalul Orăşenesc Horezu, Spitalul Orăşenesc Brezoi, Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăeşti şi Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti) va beneficia de această majorare salarială. Această majorare salarială de 25 % va face obiectul unui nou contract încheiat între CAS Vâlcea şi fiecare spital public în parte, contract prin care se vor acorda sumele pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 35/2015. Contractele se vor semna cu reprezentanţii legali ai unităţilor sanitare publice în această săptămână, după verificarea datelor (state de salarii pentru luna septembrie 2015) transmise de spitale. Aşadar, această ordonanţă nr.35/2015 şi acest nou contract încheiat cu unităţile sanitare publice din judeţ, sunt argumentele legale prin care CAS Vâlcea va finanţa începând cu 1 octombrie 2015 această majorare salarială.

- Există în bugetul CAS Vâlcea în acest moment, banii alocaţi de CNAS?

- Pentru luna aceasta, noiembrie, luna în care spitalele publice vor acorda drepturile salariale pentru luna anterioară, octombrie, există fondurile alocate prin fila de buget. Mai este nevoie de o suplimentare de 40.000 lei, din cauza faptului că Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a trimis eronat datele iniţiale în baza cărora au fost stabilite sumele pe noiembrie, dar sperăm ca în aceste zile, zile în care ni s-a solicitat o nouă fundamentare de buget pe ultimele luni ale anului, să primim şi această suplimentare. Suma totală lunară necesară pentru majorarea salarială pentru unităţile sanitare publice din judeţ este de 1.600.000 lei.

- Personalul angajat al unităţilor sanitare private din judeţ aflate in relaţie contractuală cu CAS Vâlcea va beneficia de această majorare salarială?

- Nu, de la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin CAS Vâlcea, acest personal nu va beneficia de această majorare salarială. Spitalele private îşi vor organiza activitatea medicală în aşa fel încât, vor majora, sau nu, salariile personalului din cadrul acestor unităţi spitaliceşti.

- În încheiere, o ultimă întrebare. Recent, consilierul judeţean Dumitru Tărăşenie – membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea susţinea: „Pacienţii internaţi nu-şi mai cumpără medicamente din banii lor”. Cum a fost posibil acum acest lucru?

- Într-adevăr, în privinţa acestui aspect, al asigurării medicamentelor şi materialelor sanitare pe perioada spitalizării pacienţilor internaţi, lucrurile s-au schimbat în bine la cel mai mare spital din judeţ, o dată cu schimbarea conducerii. Avem dialog săptămânal cu noua conducere a unităţii sanitare, cu domnul Ponoran, care, a înţeles, ceea ce nu a înţeles vreodată vechiul manager, că, este obligaţia spitalului stipulată clar în lege, ca pacientul internat să nu scoată nici măcar 1 leu din buzunar din momentul în care a intrat pe poarta spitalului, până în momentul în care a ieşit, vindecat, din spital. S-a mai demonstrat încă o dată, că, din păcate, în România, lucrurile se îndreaptă doar cu măsuri coercitive, în speţă cele două măsuri  de sancţionare administrative pe care am fost nevoiţi să le aplicăm spitalului şi pentru care suntem la ultimele termene în instanţă. Cu vorba bună, din păcate, niciodată nu s-a reuşit un dialog constructiv anterior actualei conduceri a spitalului, astfel încât am fost obligaţi de lege să aplicăm acele amenzi, care, în eventualitatea pierderii în instanţă de către spital, vor fi gestionate de actuala conducere administrativă a unităţii sanitare. Meritul că pacienţii beneficiază de medicamente şi materiale sanitare este şi al conducerii spitalului, că a înţeles ce dorim noi pentru asiguraţii din judeţ, dar şi al instituţiei noastre care a aplicat legea în interesul asiguraţilor. Sperăm, şi cu sprijinul instituţiei noastre, ca lucrurile să funcţioneze bine în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi astăzi, şi luna viitoare, şi la anul, astfel încât cei peste 50.000 de vâlceni care se internează anual în secţiile acestei unităţi sanitare spitaliceşti să beneficieze de servicii medicale de calitate. (A consemnat Cristian BERENDEŢ)

Flash centru, Interviul Saptamanii

Despre autor

Informatie in curs de actualizare
Etichete: